Kırmızı panda: Davranış, habitat ve diyet hakkında bilgiler

Bu küçük memeli devasa bir pandadan daha çok rakuna benzemektedir

Kırmızı Panda'ya yakından bir bakış.

Kırmızı panda (Ailurus fulgens), kırmızısımsı kahverengi bir postu, gür kuyruğu ve maskeli yüzü olan tüylü bir memelidir. Hem kırmızı panda hem de büyük panda Çin'de yaşıyor ve bambu yiyor olsa da, yakın akraba değiller. Büyük panda bir ayı ile daha yakından ilişkilidir, kırmızı panda ise akrabalık noktasında bir rakun ya da kokarcaya yakındır. Bilim adamları kırmızı pandaların sınıflandırmasını uzun süre tartıştılar; şu anda, Ailuridae ailesinin tek üyesidir.

Kırmızı Panda

Yaygın adı

Kırmızı Panda

Bilimsel adı

Ailurus fulgens

Ayırt edici özellikler

Kırmızı panda kırmızımsı kahverengi kürklü, maskeli ve paytak yürüyüşlü kedi büyüklüğünde bir hayvandır.

Boyutları

28 ila 59 cm (11 ila 23 inç) kuyruğa, 50 ila 64 cm (20 ila 25 inç) gövdeye, 3 ila 6,2 kg (6,6 ila 13,7 lb) kütleye sahiptir. Erkekler dişilerden daha büyüktür.

Diyet

Omnivordur. Çoğunlukla bambu yer. Ayrıca küçük memeleri ve yumurtaları da çok sever.

Ortalama yaşam ömrü

8-10 sene.

Habitat

Güneybatı Çin ve Doğu Himalayalar.

Korunma durumu

Tehlikede.

Sınıf

Memeliler

Sıralama

Etçiller

Aile

Ailuridae

Eğlenceli bilgi

Mozilla Firefox web tarayıcısı ismini kırmızı pandanın takma adı olan "Ateş Tilkisi"nden almıştır. Şirketin geçmişte Knoxville Hayvanat Bahçesi'nde iki adet kırmızı pandanın bakımını üstlendiği de biliniyor.

Nasıl tanırız?

Kırmızı panda geleneksel bir kedi kadar büyüktür. Vücudu 50 ila 64 cm (20 ila 25 inç) arasında değişir ve kuyruğu 28 ila 59 cm (11 ila 23 inç) arasındadır. Erkekler dişilerden biraz daha ağırdır, ortalama yetişkin panda 3.0 ila 6,2 kg'dır (6.6 ila 13.7 lb).

kırmızı panda
Boyutları bir evcil kedi kadardır. 

Kırmızı pandanın sırtında yumuşak, kırmızımsı kahverengi bir kürk var. Göbeği ve bacakları koyu kahverengi veya siyahtır. Panda'nın yüzü, bir rakununkine benzer şekilde, kendine özgü beyaz lekelere sahiptir. Gür kuyruğu ağaçlara karşı kamuflaj görevi gören altı yüzeye sahiptir. Kalın kürk, hayvanın pençelerini kaplar, onları kar ve soğuktan korur.

Kırmızı bir pandanın vücudu, bambu üzerinde beslenmek için uyarlanmıştır. Ön bacakları, arka ayaklarından daha kısadır ve onu yürüyüş sırasında rahatlatır. Kavisli pençelerin yarısı geri çekilebilir yapıdadır. Dev panda gibi, kırmızı panda da bilek kemiğinden uzanan ve tırmanmaya yardımcı olan "takma" bir parmağa sahiptir. Bir ağaçtan baş önde inmesini sağlayan döndürülebilir ayak bileklerine sahip sadece birkaç türden biridir. 

Davranış

Kırmızı pandalar çiftleşme mevsimi dışında yalnızdır. Gün boyu ağaçlarda uyumayı severler. Yiyecek aramak ve idrarla toprağı ya da ağacı işaretlemek için alacakaranlık zamanları tercih ederler. Kendilerini kediler gibi temizlerler ve kuş benzeri sesler ve ıslık sesleri kullanarak iletişim kurarlar.

panda
Fotoğraf sevimli görünse de aslında tehditkar davranış sergilemekte.

Pandalar sadece 17 ila 25 ° C (63 ila 77 ° F) arasındaki sıcaklıklar için uygundur. Üşüdüğünde vücut ısısını korumak için kuyruğunu yüzünün üzerinden kıvırır. Sıcak olduğund ise bir dal üzerinde uzanır ve serinlemek için bacaklarını sarkıtır.

Kırmızı pandalar kar leoparı, mustelid ve insan tarafından avlanır. Kırmızı bir panda tehdit edildiğinde bir kaya ya da ağaca koşarak kaçmayı dener. Köşeye sıkışmış ise arka ayakları üzerinde durur ve daha büyük ve tehdit edici görünmek için pençelerini çıkarır.

Doğal ortam

Panda
Global dağılım. IUCN

Kırmızı panda fosilleri Kuzey Amerika'ya kadar olan uzaklıklarda bulunur fakat bugün hayvan sadece güneybatı Çin ve doğu Himalayalar'ın ılıman ormanlarında yaşarlar. Burada coğrafi olarak birbirinden ayrılarak iki alt tür oluşturuyorlar. Batı kırmızı panda (A. f. Fulgens), batı kısmında yaşarken, Styan'ın kırmızı pandası (A. f. Styani) doğu kesiminde yaşar. Styan'ın kırmızı pandası, batıdaki kırmızı pandadan daha büyük ve koyu olma eğilimindedir.

Diyet

Panda
Uyanık zamanlarını genellikle bambu yiyerek geçirirler. 

Bambu, kırmızı pandanın diyetinin temelidir. Büyük panda gibi, kırmızı panda bambudaki selülozu sindiremez, bu yüzden hayatta kalmak için her gün büyük miktarda bambu filizleri (4.8 kg veya 8.8 lb) ve yaprak (1.5 kg veya 3.3 lb) yemelidir. Başka bir deyişle kırmızı bir panda her gün ağırlığı kadarını yer! Kırmızı pandanın diyetinin yaklaşık üçte ikisi bambu yaprakları ve sürgünlerden oluşur. Diğer üçüncüsü yapraklar, meyveler, mantarlar, çiçekler ve bazen balık ve böcekleri içerir. Düşük kalori alımı nedeniyle hayatının neredeyse her saatini yemek yemeye harcamaktadır.

Kırmızı panda ile ilgili ilginç bir gerçek ise yapay tatlandırıcıları tadabilme becerisidir. Bilim insanları etobur hayvanları test ettiğinde yalnızca kırmızı pandanın aspartam, neotam ve sükralozu tercih ettiğini fark etti. Örneğin aynı teste sokulan aslanlar hiçbir şekilde bu tatlandırıcıların olduğu suyu içmemişlerdir. Bu zamana kadar yalnızca primatların aspartamı anlayabildiği sanılırken kırmızı pandalar sayesinde bu bilgi yeni bir anlam kazandı.

Daha fazla tabiat ve yeryüzü içeriği için bu kategoriyi takip edebilirsiniz: https://2ladd.com/k/yeryuzu-tabiat/