Dünyadaki Tek Albino Orangutan Doğaya Bırakıldı

Avcılar albino orangutan için birincil tehlike durumunda.

Dünyadaki tek albino orangutan doğaya bırakıldı

Yaklaşık iki yıl önce bir Endonezya köyünde koruma görevlileri tarafından aç, susuz ve parazit enfeksiyonuna sahip halde bulunan dünyadaki tek albino orangutan Alba yakınlardaki bir ormana, Bukit Baka Bukit Raya Ulusal Parkı'na serbest bırakıldı.

Dünyadaki tek albino orangutan doğaya bırakıldı

Ancak Albino orangutan Alba çıktığı bu yeni macerasında yalnız değil. Orangutan beraberinde bir başka dişi olan Kika ile birlikte salıverildi. Kika, kendisi ilk kez rehabilitasyon merkezine geldiğinden bu yana Alba ile yakın arkadaşlık içinde olmuş. Kika hayatının bir kısmını ormanlarda geçirdi.

Dünyadaki tek albino orangutan
Alba, bir kafeste tutulduğu Endonezya'daki köyden kurtarıldığında açlıktan, dehidrasyondan ve enfeksiyondan muzdaripti

Beyaz saçları ve mavi gözleri ile Alba'nın teninde melanin pigmenti bulunmuyor. O nedenle kendisine Latince "beyaz" anlamına gelen bu isim konulmuş. Geçtiğimiz yılın nisan ayında Borneo Orangutan Hayatta Kalma Vakfı (BOSF) tarafından bir köydeki kafesinden kurtarıldı. BOSF, Alba için "şimdiye kadar kaydedilen tek albino orangutan" dedi.

Kurtarıldığı sırada Alba, 5 yaşında ve oldukça zayıftı. Stresliydi, dehidrasyon sorunu, parazit enfeksiyonu ve diğer rahatsızlıklardan muzdaripti. BOSF, bakıma alındıktan ilk 10 gün içinde 10 kilo aldığını ve kurtarıldığından bu yana kilosunu üç katına çıkardığını söylüyor.

BOSF'in Alba'ya yönelik rehabilitasyon stratejisinde hayvanın albinizm olması dikkate alındı. Zayıf görme, duyma ve cilt kanserine duyarlılığı kapsayan sağlık komplikasyonları albino orangutan Alba'yı yırtıcılara karşı daha savunmasız hale getiriyor. Ancak Nyaru Menteng Orangutan Rehabilitasyon Merkezi'ndeki birkaç aylık bakımın ardından Alba tırmanma ve sosyalleşme becerilerinde büyün oranda iyileşme ve ilerleme kaydetmiş.

Dünyadaki tek albino orangutan doğaya bırakıldı
Endonezya'daki bir ulusal parka bırakılan albino orangutan Alba'nın ilk fotoğrafı

Alba ve Kika'nın serbest bırakılması karada ve nehir üzerinde 16 saatlik uzun ve zorlu bir yolculuktan sonra başarıyla gerçekleştirildi. Alba, kafesinden çıktıktan sonra hızlıca ağaçlara tırmanarak daldan dala atlamaya başlamış. Uzmanlara göre albino orangutan için bu davranış sürpriz değil. Zira kendisinde herhangi bir aşağılık kompleksi yok ve diğer orangutanlar gibi o da kendinden oldukça emin.

Alba'nın serbest bırakılması aynı zamanda kaçak avcılarla ilgili endişeleri de beraberinde getiriyor. BOSF'in Serbest Bırakma Sonrası İzleme (PRM) ekibi Alba'nın sağlık ve güvenliğini sağlamak için önümüzdeki altı ay boyunca yoğun inceleme yapacak. Alba şu anda Borneo, Endonezya'daki Bukit Baka Bukit Raya Ulusal Parkı'nda serbest hayatının tadını çıkarıyor

Avcılar albino orangutan için birincil tehlike durumunda

Alba'nın yeni evi olan bölge, milli park ve koruma kurumu personeli tarafından avcıların caydırıldığı bir alan olacak. Ancak personel sayısı şu anda sınırlı. Milli park yetkilisi Wirasadi Nursubhi verdiği demeçte, "Milli parkın tüm alanını kontrol altına alacak sayıda değiliz, ancak hedeflediğimiz tüm devriye hatlarını izleyeceğimizden eminiz" dedi.

Alba'nın vahşi hayattaki ilk ve ikinci günlerindeki gözlemler şimdiye kadar tipik olarak orman tabanından yaklaşık 35 metre yükseklikte aktif olarak hareket ettiğini gösteriyor. Bununla birlikte, BOSF'in PRM ekibi, albino orangutanın ormana gerçekten uyum sağlayıp sağlayamayacağını belirlemek için yoğun takibe devam edecek ve hayatının herhangi bir noktasında tehlikede olduğunu hissederse ona müdahale etmeye ve kurtarmaya hazır olacak.