Güneş Sistemine En Uzak Cisim

Daha önce geçici olarak 2018 VG18 adı kullanılan ancak şimdi Farout adını alan gezegen Güneş'ten 120 astronomik birim (AU) uzaklıkta.

Güneş sistemindeki en uzak cisim

Güneş Sistemi'ndeki en uzak cisim bir grup gök bilimci tarafından tanımlandı. Güneş Sistemi'nde gözlenen en uzak nesne olarak ifade edilen bu cismin bir adı var: Farout (Uzaklarda). Kendisi Güneş'ten ışık hızıyla 1020 dakika uzaklıkta bulunuyor.

Güneş Sistemi'ndeki En Uzak Cisim Farout

Daha önce geçici olarak 2018 VG18 adı kullanılan ancak şimdi Farout adını alan gezegen Güneş'ten 120 astronomik birim (AU) uzaklıkta. Bir AU, Dünya'dan Güneş'e olan ortalama mesafeyi ifade ediyor ve 150 milyon kilometrenin biraz altına denk geliyor. Güneş Sistemi'ndeki en uzak nesne daha önceleri Eris olarak bilinen 96 AU uzaklıktaki bir cisimdi.

Güneş Sistemi'ndeki en uzak cisim Farout.
Güneş Sistemi'ndeki en uzak cisim Farout.

Keşif, Washington DC'deki Carnegie Bilim Akademisi'nden Scott S. Sheppard, Hawaii Üniversitesi'nden David Tholen ve Northern Arizona Üniversitesi'nden Chad Trujillo tarafından yapıldı. Pazartesi günü ise Minor Planet Center tarafından açıklandı.

Aynı ekip, bu yıl 80 AU uzaklıktaki Goblin adlı küçük bir gezegenin keşfinden de sorumluydu. Goblin'in yörüngesinin Güneş Sistemi'nin kenarına yakın, henüz keşfedilmemiş büyük bir gezegenden etkilenebileceği öne sürülmüştü.

Farout'un ne kadar uzakta olduğunu gösteren bir çizgi, Dünya en solda.
Farout'un ne kadar uzakta olduğunu gösteren bir çizgi, Dünya en solda.

Ancak ekip, bu kez Farout hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığı için herhangi büyük bir gezegenin çekim etkisi altında olup olmadığını söyleyemiyor. Zira uzay kâşifi Sheppard'ın ifadesine göre 2018 VG18, Güneş Sistemi'nde gözlemlenen diğer nesnelere göre çok daha uzakta ve yavaş hareket ediyor. Bu nedenle yörüngesini tam olarak belirlemek en az birkaç yıl alabilir.

Farout 500 Kilometre Genişliğinde Bir Buzul Devi Olabilir

Farout, gökyüzünde Güneş Sistemi'ne benzer uzaklıktaki diğer nesnelerle benzer bir noktada bulunmuş. Bu da söz konusu uzay cisimlerinin çoğunun aynı yörüngeyi kullandığı fikrini akla getirmiş. Geçmişteki benzer bulgular Güneş'ten yüzlerce astronomik birim uzaklıkta, bu cisimleri hareket ettiren Güneş Sistemi'mize benzer bir sistem olduğunu düşündürüyor.

güneş dünya

Farout kâşiflerinden Tholen, 2018 VG18'in Güneş'in etrafını dolanmasının 1000 yıldan fazla sürdüğünü düşünüyor. Şu anda Farout hakkında bilinen tek şey çapı, rengi ve Güneş'ten uzaklığı ki Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığından 120 kat daha fazla. Sistemimizdeki bu en uzak cismin yaydığı parlaklık 500 km genişliğinde ve bir gezegen gibi küresel olduğunu gösteriyor.

Farout'un pembemsi parlaklığı muhtemelen buz kaplı olduğuna bir işaret. Bu başarıya imza atan isimlerden Trujillo, keşfin uluslararası doğasına da dikkat çekiyor. Zira Güneş Sistemi'ndeki en uzak cisim keşfedilirken Japonya'nın sahibi olduğu ve kontrol ettiği Şili ve Hawaii'deki teleskoplar ile ABD'deki araştırmacılar bir arada çalışmış.

Trujillo, Hawaii ve Şili'de Japonya'nın sahip olduğu ve işlettiği teleskopları ve ABD merkezli araştırmacıları içeren keşfin uluslararası niteliğini övdü. Dünyanın en geniş teleskoplarındaki bu yeni geniş açılı dijital kameralar Güneş Sistemi'mizde yer alan Plüton'un çok ötesindeki yeni nesneleri keşfetmeyi sağlıyor.