İlk Marslı İnsan Değil Bir Yapay Zeka Olabilir

Elon Musk'a, bir insan yerine otonom bir cihazın Mars'ın ilk yerlisi olma ihtimali ile ilgili düşünceleri soruldu...

İlk Marslı insan değil yapay zeka olabilir

İnsanlar son zamanlarda insanların Mars'a seyahat etme olasılığı üzerinde tartışıyor. Bu tartışmalara yeni bir fikir de Elon Musk'tan geldi. Twitter'ı yoğun olarak kullanan Tesla ve SpaceX gibi şirketlerin kurucusu olan Musk'a göre ilk Marslı insan değil yapay zeka olabilir.

İlk Marslı İnsan Değil Yapay Zeka Olabilir

Bir Twitter kullanıcısı perşembe günü Elon Musk'a, bir insan yerine otonom bir cihazın Mars'ın ilk yerlisi olma ihtimali ile ilgili düşüncelerini sordu. Musk, soruyu sosyal medya platformunda basit bir şekilde cevapladı: "Yüzde 30".

İlk Marslı insan değil yapay zeka olabilir
İlk Marslı insan değil yapay zeka olabilir

Musk'un bu yüzdeye nasıl ulaştığı bir sır olarak kalmaya devam etse de, birçok insan Mars'daki bu yapay zeka (AI) sakininin nasıl görünebileceği konusunu merak ediyor. Birçokları için ortak görüş, gezegeni araştıran gezici bir robot veya insan yardımı olmadan gözlemler ve deneyler yapan sabit bir cihaz olabileceği yönünde.

SpaceX gibi şirketler gelecekte Mars'a insan göndermeyi araştırmaya devam ederken insanların, gezegenin dünyadan çok farklı olan sert atmosferini idare edip edemeyeceği hala bilinmezliğini koruyan bir konu. Elon Musk'ın bu konuya dair geçmişte birçok benzer cevabı bulunuyor. Musk'a göre Marslı olmak insanlık için düşünüldüğünden çok daha zor olabilir.

Mars'a İniş Yapmak Ne Kadar Zor?

Mars'a inmek oldukça zor. Gezegenin atmosferi, iniş hızında yaklaşan uzay araçlarını dışarıya, uzaya doğru fırlatacak veya onları yakıp kül edecek kadar kalın. Aynı zamanda paraşütleri ve kanat takımlarını etkisiz hale getirecek kadar ince. Bu nedenle Mars'a iniş yaparken Ay'dakine benzer şekilde roketlerden yardım almak gerekiyor. Ancak inecek bir okyanusun olmaması bu durumu daha tehlikeli hale sokuyor.

İlk Marslı insan değil yapay zeka olabilir

Mars'ın yer çekimi Ay'ın yer çekiminden iki kat daha yüksek. Bu da iniş sırasındaki karmaşaların iki kat daha hızlı çözülmesi gerektiği anlamına geliyor. Daha fazla yer çekimi daha yüksek roket gücü ihtiyacı ve yakılan yakıt demek. Bu da iniş sırasında uzay aracının normalden daha ağır olmasına sebep oluyor. Mars'a inişin insan pilotlar yerine yapay zeka ile kontrol edilen pilotlara teslim edileceği düşünülüyor.