Uzaydan Dünya'yı Aramak İsterken Yanlışlıkla 911'i Aradı

​​NASA Uçuş Direktörü Holly Riddings ISS'deki astronotların bilgisayar aracılığıyla işlevsellik kazanan bir IP telefon kullandıklarını belirtti.

Uzaydan Dünya'yı aramak isterken yanlışlıkla 911'i aradı

Son Alien film serisinin ışığında, bugün uzayda çığlık atarsak sonucunun ne olacağını artık birçoğumuz biliyoruz. Peki, uzayda acil bir durumda 911'i tuşlarsak ne olur dersiniz? Hollandalı astronot André Kuipers tam olarak bunu yaptı; uzaydan Dünya'yı aramak isterken yanlışlıkla 911'i aradı.

Uzaydan Dünya'yı Aramak Yerine 911'i Aradı

Hollandalı yayın kuruluşu Nederlandse Omroep Stichting (NOS) ile yapılan bir röportajda, Hollandalı astronot André Kuipers Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yörüngede iken yanlışlıkla acil durum numarası 911'i çevirdiğini açıkladı. Hikayenin nasıl geliştiği ise oldukça ilginç.

Uzaydan Dünya'yı aramak isterken yanlışlıkla 911'i aradı
Uzay istasyonundan Dünya'yı aramak düşünüldüğünden zor olabilir.

Avrupa Uzay Ajansı'nda astronot olan Kuipers, Houston üzerinden bir arama yaparken oldukça önemli olan yanlış bir numarayı çevirdi. Astronot bunun sonucu olarak ABD acil durum panosuyla bağlantı kurmaya çalıştı.

Astronot Kuipers'ın NOS kanalına verdiği ifade durumu oldukça iyi anlatıyor: "Uzaydaysanız, aramalarınızı Houston üzerinden yaparsınız. Bunun için önce dış hat olan 9'u tuşlar sonra da uluslararası hat için 011'i çevirirsiniz".

Astronotun 911'i araması NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nde bir güvenlik alarmının verilmesine neden oldu. Bunun üzerine uzay istasyonundaki astronotlar aramanın yapıldığı odayı kontrol etmek için aceleyle harekete geçtiler.

NASA'da kısa bir panik ortamının oluşmasına neden olan olay, Kuipers'ın "Bir hata yaptım" cümlesiyle çözüme kavuştu. Astronot ertesi gün "911'i aradınız mı?" başlıklı bir e-posta mesajı aldığını ve aramasına dönüş yapılmadığı için de hayal kırıklığına uğradığını belirtiyor.

60 yaşındaki uzay gezgini Uluslararası Uzay İstasyonu'nda dokuz gün geçirdi. Astronot bu sürede insan fizyolojisi, biyoloji, mikrobiyoloji, fizik bilimi, Dünya gözlemi, eğitim ve teknoloji alanlarında 21 deney yaptı. ISS'i ziyaret eden yedinci Avrupalı astronot oldu ve Hollanda içinse bir ilki gerçekleştirdi.

Astronotlar Uzayda Diledikleri Numarayı Arayabiliyor

​​NASA Uçuş Direktörü Holly Riddings ISS'deki astronotların bilgisayar aracılığıyla işlevsellik kazanan bir IP telefon kullandıklarını belirtti. Direktöre göre sistem bir tür "Uzay Skype"ı gibi çalışıyor. Astronotlar telefon görüşmesi yaparken kısıtlanmıyor. Doğru uydu kapsama alanına sahiplerse dünyadaki herhangi bir telefon numarasını arayabiliyorlar.

Görünen o ki yanlış numarayı aramak astronotlar arasında ortak bir şey olabilir. 2015'te, İngiliz astronot Tim Peake, yanlışlıkla aradığı bir kadın için Twitter üzerinden özür diledi: "Burası gezegen Dünya mı?" diyerek yanlışlıkla aradığım bayandan özür dilemek istiyorum. Bu bir şaka çağrısı değil… sadece yanlış bir numara!" paylaşımını yaptı. İtalyan astronot Samantha Cristoforetti ise daha sonra Peake'in tweet'ine cevap verdi: "Ha, ha! Bir keresinde yanlışlıkla 911'i aramıştım. "