Hızlı okuma teknikleri ve ipuçları nelerdir?

İnsanlar Evelyn Wood'u hızlı okuma yaparken izliyor
İnsanlar Evelyn Wood'u hızlı okuma yaparken izliyor

Dünyada hızlı okuma tekniğini geliştiren isim olarak bilinen ve bir okul öğretmeni olan Evelyn Wood herkes tarafından bilinmektedir. Evelyn Wood Okuma Dinamikleri'nin (Reading Dynamics) kurucusuydu. Eski iş ortağı H. Bernard Wechsler, başarılı hızlı okuyucuların kullandığı tekniklerden altı tanesini dünyayla paylaştı. Biz de bu teknikleri yazımızda derledik. Peki hızlı okuma teknikleri ve ipuçları nelerdir?

Hızlı okuma için işe yaradığı kanıtlanan yöntemler

Birçok hızlı okuma enstitüsünde eğitim direktörlüğü yapan ve Anlamlı Eğitim ile Fırsatlar Geliştirme (DOME) gibi girişimci projelere imza atan Wechsler, Long Island Üniversitesi ve New York okullarına bağlı çalışmıştır. O ve Evelyn Wood, ABD Başkanlarından Kennedy, Johnson, Nixon ve Carter dahil olmak üzere 2 milyon kişiye hızı okuma nasıl öğrenilir göstermiştir. İşte Wechsler tarafından paylaşılan hızlı okuma teknikleri ve bazı ipuçları şunlar.

Hızlı okuma teknikleri #1: Materyalinizi 30 derecelik bir açıyla tutun

Hızlı okuma teknikleri

Kitabınızı veya okuduğunuz şey her neyse onu, gözlerinize 30 derecelik bir açıyla tutun. Materyalleri asla masanın üzerinde düz duruyorken okumayın. Wechsler, materyalleri düz okumanın "retina ağrılarına, göz yorgunluğuna neden olduğunu ve yaklaşık iki saat sonra genellikle gözde tahrişe sebebiyet verdiğini" söylemiştir. Bilgisayar ekranınızın açısını da 30 dereceye ayarlayın.

Hızlı okuma teknikleri #2: Okurken başınızı soldan sağa hareket ettirin

Hızlı okuma teknikleri

Okumayı öğrenirken bize bunu yapmamamız söylenir. Fakat Wechsler okurken başınızı hafifçe ileri geri hareket ettirmenin retinanızdaki görüntüleri dengelemeye yardımcı olduğuna dair bilimsel kanıtlardan söz etmiştir. Buna Vestibülo oküler refleks veya VOR denir. Başınızı okurken hareket ettirmek ayrıca tek tek kelimeleri okumayı bırakmanıza ve bunun yerine cümleleri okumanıza yardımcı olur.

Wechsler, bir kerede birden fazla kelime okuyarak öğrenme becerilerinizi iki ya da üç katına çıkarmanın, çevrenizi daha geniş açıyla görmeye çalışmak olduğunu söylemiştir. Buna ayrıca çevresel görüş ya da peripheral vision denir. Wechsler, "Gözlerinin her iki tarafındaki minik kasları gevşetin" diyor ve "odak noktanızı yumuşatın" diyerek ekliyor. Yalnızca bu uygulamanın dakikada okuduğunuz kelime sayısını 200'den 2.500'e çıkarmanıza yardımcı olacağını söylemiştir. Böylece konuşma ile düşünme arasındaki hız farkı iyileştirilmiş olur.

Hızlı okuma teknikleri #3: İşaretçi ile okuyun

Hızlı okuma teknikleri

Wechsler bu tekniği insanın hayatta kalma içgüdüleri ile açıklar. Bu ipucu görüş alanınızdaki hareketli bir nesneyi takip etme dürtüsü ile doğrudan ilgilidir. Okuduğunuz her cümlenin altını çizmek için bir tür kalem, lazer veya parmağınızı bile kullanmanın önemini savunuyor. Çevresel vizyonunuz altı kelimeye kadar algılamanızı sağlayacak ve her cümleyi okuma hızınız her bir kelimeyi okuma hızınızı altı kat artıracak. İşaretçi, hız kazanmanıza yardımcı olur ve dikkatinizi sayfaya odaklamanızı sağlar.

Wechsler, "İşaretçi kullanırken, uç kısmın sayfaya dokunmasına asla izin vermeyin" diyor. "Sayfadaki kelimelerin 1,3 (yarım inç) santimetre yukarısını çizin. Sadece 10 dakikalık pratikle, hızınız akıcı ve konforlu hale gelir. Öğrenme hızınız 7 günde ikiye, 21 günde üçe katlanır."

Hızlı okuma teknikleri #4: Yığınlar halinde okuyun

Hızlı okuma teknikleri

İnsan gözünde fovea adı verilen küçük bir çukur vardır. Bu noktada, görüş en yüksek netliktedir. Bir cümleyi üç veya dört kelimelik parçalara böldüğünüzde, gözleriniz bütünün merkezini en net şekilde görür ancak hala çevre kelimeleri ayırt edebilir.

Her kelimeyi okumak yerine düşüncenizi bir cümleyi üç veya dört parça halinde okumaya verin. Bunu yaparak kitabı, metni ya da materyali ne kadar hızlı bitirebildiğinizi görebilirsiniz. Wechsler, "Yığınsal okuma retinanız merkezi görüşü (fovea) kullanmasını kolaylaştırır. Size okunacak keskin ve net kelimeler sunar" diyor.

Hızlı okuma teknikleri #5: Okumadan 60 saniye önce göz egzersizi yapın

Hızlı okuma teknikleri

Okumaya başlamadan önce, Wechsler gözlerinizle "ısınma" yapmanızı önerir. Bunla ilgili olarak "Vizyonunuzu keskinleştirir ve öğrenme hızınızı hızlandırmak için çevresel görüşünüzü etkin hale getirir" diyor. "Günlük bir dakikalık egzersiz göz kası yorgunluğunu önlemenize yardımcı olabilir. İşte göz egzersizinin nasıl yapıldığı:

  • Başınız sabitken, 3 metre önünüzdeki duvarda tek bir noktaya odaklanın.
  • Sağ eliniz göz hizasında dururken, parmağınızla 45 santimetrelik bir sonsuzluk sembolü (yan yatmış 8) çizin ve aynı anda üç veya dört kez gözlerinizle takip edin.
  • Ellerinizi değiştirin ve sembolü sol elinizle çizin, böylece beyninizin her iki tarafını da etkin bir şekilde uyandırın.
  • Elinizi bırakın ve sembolü tek bir yöne 12 kez sadece gözlerinizle çizin.
  • Gözlerini ters yönde hareket ettirerek tekrar edin.

Hızlı okuma ipucu #6: Kendinize inanın

Zihin, çoğumuz için tahmin ettiğimizden çok daha güçlüdür. Bir şeyler yapabileceğine inandığınız zaman, genellikle yapabilirsiniz. Hızlı okumaya olan inancınızı yeniden programlamak için pozitif konuşma kullanın. Wechsler, 21 gün boyunca günde 30 saniye pozitif ifadeler kullanmanın "kalıcı sinir ağlarında beyin hücreleri (nöronlar) oluşturduğunu" söylemiştir.

İşte kullanmayı önerdiği ifadeler:

  • "Geçmiş yargılarımı / algılarımı bırakıyorum ve şimdi kolayca ve hızlıca öğrenip hatırlıyorum."
  • "Her gün, her yönden daha çabuk ve daha hızlı öğreniyorum, daha ve daha iyiye gidiyorum."

Hızlı okuma teknikleri ve ipuçları nelerdir yazımız burada son buldu. Daha fazla içerik için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://evrenatlasi.com/rehber