İzlanda'nın en iyi 7 şelalesi

İzlanda'nın en iyi 7 şelalesi

Buz ülke İzlanda'nın en iyi 7 şelalesi hakkında konuşalım. Eğer kaplıcalar, İzlanda'yı düşünürken aklınıza gelen ilk şey değilse muhtemelen şelaleleri düşünüyorsunuzdur. Ülke 10 binden fazla şelaleye sahip ve nereye giderseniz gidin onlardan kaçınmak için oldukça çaba sarf etmeniz gerekiyor.

Çok farklı şelaleler var. Plunge (dikey), multi-step (çok adımlı), punchbowl (derinliği az), frozen (donmuş), chute (oluk), cataract (yüksek ve dev), fan (yelpaze), cascade (küçük şelale), block (blok); İzlanda hepsine sahip. Aslına bakarsanız, bu listedeki şelalelerin dördünü bir gün içinde görebilirsiniz: Eğer Gullfoss ve Oxararfoss'u görmek isterseniz, Thingvellir Ulusal Parkı'dan başlayın ve dört saatlik sürüşte Seljalandsfoss ve Skogafoss'taki duraklarla Vík'a gidin. Bu listedeki diğer şelaleler, Vatnajökull Milli Parkı'ndan ülkenin en kuzey kısımlarına kadar uzanıyor.

İzlanda'nın en iyi 7 şelalesi

Bu şelalelerin büyük bir çoğunluğu sadece hızlı bir şekilde erkenden yola çıkmayı gerektiriyor. Hangilerinin önceliklendirileceğini seçmenize yardımcı olmak için İzlanda çevresindeki en iyi 7 şelalenin bir listesini çıkardık.

Gullfoss

İzlanda'nın en iyi 7 şelalesi
Gullfoss

Sürekli olarak bu şelalenin etrafında bir kalabalık bulacaksınız ve bunun iyi bir nedeni var. Şaşırtıcı bir şekilde, her açıdan heybetini size hissettiriyor. Bu panoramik şelale, Hvítá nehrindeki Golden Circle içinde, popüler Geysir ve Silfra Fissure turistik yerlerine oldukça yakın bir konumda yer almaktadır.

İzlanda'daki en büyük ikinci buzul olan Langjökull, şelaleyi besliyor. Bu şelalenin, toplamda 32 metre olan ve suyu kanyonun derinliklerine gönderen iki aşaması var. Güneşli bir günde ziyaret etmeye çalışın – bulutların dağıldığı günlerde muhteşem bir gökkuşağının şelale sularından sıçradığını görmek oldukça yaygın bir durum.

Seljalandsfoss

İzlanda'nın en iyi 7 şelalesi
Seljalandsfoss

Şelalenin Çevre Yolu'na yakınlığı ve etkileyici doğal özellikleri nedeniyle ülkenin en ünlü ve ziyaret edilen şelalesidir. Görkemli ve pitoresk olması nedeniyle İzlanda'nın en çok fotoğraflanan bölgelerinden biridir. Seljalandsá nehrinin bir parçası olan Seljalandsfoss şelalesinin kökleri, buzul Eyjafjallajökull'un altındadır. Bu buzulun altındaki volkan, 2010'da patlayan ve Avrupa'daki havaalanlarında tahribata neden olan volkandı. Seljalandsfoss'un en ayırt edici özelliği, etrafını saran bir patikaya sahip olmasıdır. Özellikle yaz aylarında turistler bu patikayı yoğun olarak kullanıyor.

Patika kaygan olabilir, bu yüzden yürüyüş ayakkabılarınızı giyin. Şelaleye doğrudan bakıyorsanız ve Seljalandsfoss'dan yürüyerek sola doğru giden çakıl geçidini takip ediyorsanız, bir dizi daha küçük şelaleye rastlayacaksınız.

Dettifoss

İzlanda'nın en iyi 7 şelalesi
Dettifoss

Dettifoss, Kuzey İzlanda'da bulunan ve Avrupa'nın en güçlü şelalesidir. Diamond Circle turlarında düzenli olarak ziyaret edilir ve bölgeyi ziyaret eden hiç kimse tarafından kaçırılması önerilmez.

Dettifoss, Avrupa'nın en büyük buzulu Vatnajökull'dan akan güçlü buzul nehri Jökulsá á Fjöllum tarafından beslenir. Gök gürültülü şelalelerin saniyede 193 metre küp ortalama su akışı (6,186 fit küp) vardır. 100 metre (330 fit) genişlikte ve 45 metre (150 fit) aşağıdaki Jökulsárgljúfur kanyonuna düşer.

Ayrıca Jökulsá á Fjöllum nehri tarafından beslenen bu kanyonun içinde iki etkileyici şelale Selfoss (aynı adı taşıyan güney kasabası ile karıştırılmamalıdır) ve Hafragilsfoss vardır.

İzlanda'nın en iyi 7 şelalesi listesinin 4 numarası Glymur

Glymur
Glymur

Glymur, biraz yürüyüş yapmak isteyen şelale meraklıları için mükemmeldir. Bu bölgenin sunduğu her şeyi gerçekten almak için yarım gününüzü bir kenara bırakmak isteyeceksiniz. Reykjavik'e arabayla 40 dakikalık mesafede bulunan otelden şelaleye yürüyüşünüzde mağaralar, nehirler, kanyonlar, dağlar ve vadiler göreceksiniz. Bir öğle yemeği hazırlayın ve hızlı bir mola için iyi manzaralı tenha bir yer bulun.

198 metrelik düşüşü ile İzlanda'nın 228 metrelik düşüşe sahip olan Morsárfoss'un ardından en yüksek ikinci şelalesi olmasını sağlıyor. Şelalenin kuzeyini veya güneyini keşfedebilirsiniz. Burada birçok ziyaretçi güney tarafının daha iyi açılara sahip olduğunu belirtiyor.

Svartifoss

Svartifoss
Svartifoss

Vatnajökull Milli Parkı'nın güney ucunda, Route 1'in hemen dışında Svartifoss'u bulacaksınız, yani "Black Falls". Şelale adını şelale duvarlarını kaplayan siyah, bazalt kolonlardan alır. Oraya ulaşmak için parkurun başladığı Skaftafell Ziyaretçi Merkezi'nden başlayın. Oradan 45 dakikalık bir yürüyüş ile (uyarı: biraz yokuş yukarıdır) şelaleye varacaksnız. Yürüyüşünüzde yol boyunca üç şelale göreceksiniz: Þjofafoss, Hundafoss ve Magnusarfoss.

Oxararfoss

Oxararfoss
Oxararfoss

Bu şelaleyi Thingvellir Ulusal Parkı'nın hemen içinde bulacaksınız, ancak yoldan sadece birkaç metre uzakta olmanıza rağmen sürüş esnasında bunu göremezsiniz. Oraya ulaşmak için kayalıklarla çevrili bir vadide kısa bir yürüyüşe çıkacaksınız (park yerinden 10 dakikadan daha az bir mesafededir). Burası sadece çarpıcı bir şelale görmek için değil, aynı zamanda Avrasya ve Kuzey Amerika tektonik plakaları arasındaki gerilimden yükselen büyük kayalara yakından bakmak için mükemmel bir yerdir. Bu şelale, Oxarar Nehri'nin 9. yüzyılda parlamento üyelerine daha iyi su sağlaması için fiziksel olarak taşınması düşünülerek üretildi.

İzlanda'nın en iyi 7 şelalesi listesinin 7 numarası Skogafoss

Skogafoss
Skogafoss

Skógá nehrinde yer alan bu güçlü çağlayan, Route 1'den açıkça görülür ve İzlanda'nın Güney Sahili'ni gezerken bacakları esnetmek ve germek için mükemmel bir yerdir. Skógafoss'un altındaki nehir büyük bir kömür ve somon nüfusuna sahiptir ve bu nedenle yaz aylarında balıkçılar için en sevilen yerlerden biridir. Şelalenin altındaki havuz sığ olduğu için yakınlarında yürüyebilirsiniz.

Skógafoss, Eyjafjallajökull buzul volkanının güneyinde, küçük Skógar köyünün yakınında yer almaktadır. Burada eski ahşap ve çim evlerin bulunduğu açık hava müzesi Skógasafn'ın yanı sıra çeşitli eserler içeren bölgesel halk müzeleri de bulacaksınız.

İzlanda'nın en iyi 7 şelalesi yazımız burada son buldu. Daha fazla gezi içeriği için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://evrenatlasi.com/k/gezi/