Rudolf Virchow: Hayatı, Hücre Teorisi ve Buluşları

Rudolf Virchow en çok hücresel patoloji konusundaki çalışmaları ile bilinir.

rudolf virchow

Rudolf Virchow (13 Ekim 1821'de Prusya Krallığı Shivelbein'de doğdu) tıpta, halk sağlığında ve arkeoloji gibi diğer alanlarda çok sayıda adım atan bir Alman doktordu. Virchow, modern patolojinin (hastalık bilimi) babası olarak bilinir. Hücrelerin nasıl oluştuğu teorisini, özellikle her hücrenin başka bir hücreden geldiği fikrini geliştirdi.

Rudolf Virchow Kimdir?

Virchow'un çalışmaları ilaçlara daha fazla bilimsel titizlik kazandırdı. Bundan önceki ilaç teorilerinin çoğu bilimsel gözlem ve deneylere dayandırılmıştı.

  • Tam isim: Rudolf Ludwig Carl Virchow
  • Bilinir: "Patolojinin babası" bir Alman doktor.
  • Ebeveynleri: Carl Christian Siegfried Virchow, Johanna Maria Hesse.
  • Doğum tarihi: 13 Ekim 1821 Prusya'daki Schivelbein kenti.
  • Ölüm tarihi: 5 Eylül 1902, Berlin, Almanya.
  • Eşi: Rose Mayer.
  • Çocukları: Karl, Hans, Ernst, Adele, Marie ve Hanna Elisabeth.
  • İlginç bilgiler: Virchow, halk sağlığına hükümetin katılımı, daha fazla eğitim ve sosyal ilaç konularının savunucusuydu. Daha iyi sosyal ve ekonomik koşulların insanların sağlığını iyileştirebileceği fikrini ortaya attı. "Hekimlerin fakirlerin doğal savunucuları" olduğunu belirtti.

Rudolf Virchow'un Hayatının Erken Dönemi ve Eğitimi

Rudolf Virchow ve karısı Rosa, 1850'lerin sonlarında evlendiler.
Rudolf Virchow ve karısı Rosa, 1850'lerin sonlarında evlendiler.

Rudolf Virchow, 13 Ekim 1821'de Prusya Krallığı Shivelbein'de (şimdi Świdwin, Polonya) doğdu. Bir çiftçi ve sayman olan Carl Christian Siegfried Virchow ve Johanna Maria Hesse'nin tek çocuğuydu. Virchow henüz küçük yaşta olağanüstü bir zihinsel yeteneğe sahipti ve ebeveynleri Virchow'un eğitimini ilerletmek için ekstra derslere ödeme yaptı. Rudolf Virchow, Shivelbein'deki yerel bir ilkokula gitti ve lisede sınıfındaki en iyi öğrenciydi.

1839'da Prusya Askeri Akademisi'nden Virchow'a, kendisini ordu doktoru olarak hazırlayacak bir burs verildi. Virchow, Berlin Üniversitesi'nin bir parçası olan Friedrich-Wilhelm Enstitüsü'nde okudu. Virchow orada kendisini deneysel laboratuvar teknikleri ile tanıştıran iki tıp profesörü Johannes Müller ve Johann Schönlein ile çalıştı.

Rudolf Virchow'un Mesleği

Rudolf Virchow 1843'te mezun olduktan sonra, patolog olan Robert Froriep ile mikroskobinin temelleri, hastalıkların nedenleri ve tedavisi ile ilgili teorileri öğrendiği Berlin'deki Alman eğitim hastanesinde stajyer oldu.

Rudolf Virchow

O zamanlar bilim insanları, somut gözlem ve deneylerden ziyade, ilkelerden yola çıkarak doğayı anlayabileceklerine inandılar. Bu nedenle, birçok teori yanlış veya yanıltıcıydı. Virchow, doğadan toplanan verilere dayanarak ilacı daha bilimsel hale getirmeyi amaçlıyordu.

darwin maymun
Virchow, insanların maymunlardan geldiği fikrinin toplumun ahlaki temellerine yapılan bir saldırı olduğuna inanıyordu.

Virchow, 1846'da Avusturya ve Prag'a seyahat eden lisanslı bir doktordu. 1847'de Berlin Üniversitesi'nde öğretim görevlisi mesleğine geldi. Virchow, Alman tıbbı üzerinde derin bir etki yarattı ve Johns Hopkins Hastanesi'ni kuran dört hekimin ikisi de dahil olmak üzere, ileride etkili bilim adamları olacak birçok kişiyi yetiştirdi.

Virchow ayrıca 1847'de bir meslektaşı ile Patolojik Anatomi ve Fizyoloji ve Klinik Tıp Arşivleri adlı yeni bir dergiye başladı. Dergi şimdi "Virchow'un Arşivleri" olarak biliniyor ve patolojide etkili bir yayın olmaya devam ediyor.

"Hekimler fakirlerin doğal savunucularıdır"

Virchow 1848'de şu anda Polonya'nın fakir bir bölgesi olan Silezya'daki tifüs salgınlarının ele alınmasına yardımcı oldu. Bu deneyim Virchow'u derinden etkiledi; hükümetin kamu sağlığı ile ilişkisi, eğitimin artması ve sosyal ilaç (daha iyi sosyal ve ekonomik koşulların insanların sağlığını iyileştirebileceği fikri) konularını ilk kez dile getirdi. Örneğin, Virchow 1848'de sosyal tıbbı ve hekimlerin fakirlerin doğal savunucuları olduğu fikrini destekleyen Tıbbi Reform adlı haftalık bir yayının kurulmasına yardımcı oldu.

Her hücre başka bir hücreden ortaya çıkar

Rudolf Virchow
Temiz traşlı Rudolf Virchow, 1850'de Würzburg Üniversitesi'ndeki diğer profesörlerle birlikte poz veriyor.

Virchow 1849'da Almanya'daki Würzberg Üniversitesi'nde patolojik anatomi başkanı oldu. Virchow burada hücresel patolojinin kurulmasına (hastalığın sağlıklı hücrelerdeki değişikliklerden kaynaklandığı fikri) yardımcı oldu. 1855 yılında ünlü deyimini, omnis cellula e cellula ("Her hücre başka bir hücreden ortaya çıkar") yayımladı. Her ne kadar Virchow bu fikri bulan ilk kişi olmasa da, Virchow'un yayını, düşüncenin çok daha fazla takdir toplamasını sağladı.

1856'da Virchow, Berlin Üniversitesi'ndeki Patoloji Enstitüsü'nün ilk direktörü oldu. Virchow, araştırmalarının yanı sıra, politikada aktif kalmaya devam etti ve 1859'da 42 yıl boyunca görev yapacağı Berlin belediye meclisine seçildi. Şehir meclisi üyesi olarak, Berlin'in et denetleme, su temini ve hastane sistemlerini iyileştirmeye yardımcı oldu. Ayrıca Alman İlerleme Partisi'nin kurucu üyesi olarak Almanya'nın ulusal politikasında aktif olarak çalıştı.

Rudolf Virchow

Virchow, Berlin Üniversitesi'ne 1897'ye dek, 50 yıl boyunca hizmet vermiştir. 1902'de Vircho hareket halindeki bir tramvaydan atladı ve kalçasını yaraladı. Sağlığı o sene gerçekleşene ölümüne kadar kötüleşmeye devam etti.

Rudolf Virchow'un Kişisel Hayatı

Virchow, bir meslektaşının kızı Rose Mayer ile 1850'de evlendi. Birlikte altı çocukları oldu: Karl, Hans, Ernst, Adele, Marie ve Hanna Elisabeth.

Onurları ve Ödülleri

Virchow'a yaşamı boyunca hem bilimsel hem de politik başarıları nedeniyle bir dizi ödül verildi. Ayrıca bir takım tıbbi terimlerde Virchow adı kullanıldı.

  • 1861, Yabancı Üye, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi
  • 1862, Üye, Prusya Temsilciler Meclisi
  • 1880, Üye, Alman İmparatorluğu Reichstag
  • 1892, Copley Madalyası, İngiliz Kraliyet Topluluğu

Rudolf Virchow'un Ölümü

Virchow, 5 Eylül 1902'de Almanya'nın Berlin kentinde kalp yetmezliği nedeniyle öldü. 80 yaşındaydı.

Rudolf Virchow'un Geride Bıraktıkları

Virchow, en iyi hücresel patoloji konusundaki çalışmaları ile bilinmesine rağmen, lösemiyi tanımak ve miyelini tanımlamak dahil olmak üzere tıpta ve halk sağlığında birçok önemli gelişme kaydetti. Ayrıca antropoloji, arkeoloji ve tıp dışındaki diğer alanlara da katkıda bulundu.

Lösemi Buluşu

kemik iliği
Bir lösemi vakasında kemik iliğinin mikroskobik görüntüsü. Virchow, ölüm nedenlerini teşhis etmek için, otopsi dokularının mikroskop ile incelenmesini tavsiye etti.

Virchow, mikroskobun altındaki vücut dokularına bakmayı ele alan bir otopsi gerçekleştirdi. Bu otopsilerden birinin sonucu olarak, kemik iliğini ve kanı etkileyen bir kanser olan lösemiyi buldu ve adlandırdı.

Zoonoz

Trichinella spiralis larvası
Çiğ ya da İyi pişirilmemiş ette bulunan Trichinella spiralis larvası.

Virchow, insan hastalığı trişinozun (bağırsak kurdu hastalığı), çiğ veya az pişmiş domuz etinin içindeki parazitik solucanlardan kaynaklanabileceğini keşfetti. Bu keşif, o sırada yapılan diğer araştırmalarla birlikte, Virchow'u, hayvanlardan insana bulaşabilecek bir hastalık ya da enfeksiyon olan trişinozu, postulat (ispatsız kabul) ettirmesini sağladı.

Hücresel patoloji

Rudolf Virchow en çok hücresel patoloji konusundaki çalışmaları ile bilinir: Hastalığın sağlıklı hücrelerdeki değişimlerden kaynaklandığı ve her hastalığın tüm organizmadan ziyade yalnızca belirli bir hücre grubunu etkilediği fikridir. Hücresel patoloji tıpta çığır açıcı oldu. Çünkü daha önce semptomlara göre kategorize edilen hastalıklar artık çok daha kesin bir şekilde tanımlanıyor, anatomi üzerinden teşhis edilebiliyor ve bu da daha etkili tedavilerle sonuçlanıyordu.


Kaynaklar: