Sicilya'nın şarap bölgeleri ve Sicilya'da şarabın tarihi

Sicilya'da şarabın tarihi

Sicilya'nın şarap bölgeleri hakkında bir yazı hazırladık. Akdeniz'in en büyüğü olan Sicilya adasını bir üçgen olarak düşünürseniz, bu Güney İtalya manzarasının özelliklerini anlamak, özellikle burada yetişen özel şarapları öğrenirken daha kolay olacaktır. 2500 yıldan fazla bir süredir, burası hem ticaret ve hem de kültürleri gereği bağcılık ve şarapçılık yapmıştır. Ancak çok geniş bir zaman çizelgesinde beklendiği gibi, bu süreçte birçok değişiklik oldu. Şimdi günümüzde Sicilya'nın şarap bölgeleri ne durumda bu konu üstüne konuşalım.

Sicilya'da şarabın tarihi

Başlangıçta buraya gelen ve giden her grup (fetheden ve kaçan) kendi şaraplarını yaptı. O nedenle şarapların dokusu dönem dönem değişiyordu. Hatta Sicilya şarabı Homeros'un Odysseia eserinde bile yer almıştı. Sonuçta, sürekli güneşli olan iklim, kabul edilebilir bir miktarda düşük yağış ve kuru rüzgarlar Sicilya'yı tarım için ideal kılıyordu. O nedenle üzümler hep burada yetiştirildi. Bunun yanında Sicilya'da fındık ağaçları, zeytinler ve turunçgiller gibi günümüzde hala yetiştirilmekte olan birçok mahsul bulunuyor.

İklimsel avantajlara sahip olmanın getirdiği faydaların bir kısmı, şarap bölgesi olan Sicilya'ya ironik bir şekilde bazı zorluklar getirdi. Yüksek üretkenliği destekleyen devlet sübvansiyonlarına ek olarak, kaliteye fazla dikkat etmeden çok şarap üretme eğilimi, bol miktarda kitlesel üretime, düşük kaliteli ve ucuz şarabın ortaya çıkmasına neden oldu. Buna karşılık, tüketiciler Sicilya'yı bu düşük kaliteli şarapla ilişkilendirmeye başladı ve satışlar düşmeye başladı. Neyse ki, bazı öncüler 80'lerde ve 90'larda bu eğilimin gelgitini değiştirmeye başladı ve itibarın geri kazanılmasına olanak sağladılar.

Bugün, şarap endüstrisi profesyonelleri Sicilya'yı ilginç, benzersiz ve zarif şaraplar üretmek için büyük bir kapasiteyle kullanıyor.

Sicilya'nın şarap bölgeleri / Etna

Sicilya'nın şarap bölgeleri
Nerello Mascalese üzümü.

Sicilya'nın kuzeydoğu ucu Etna Dağı'nın olduğu yerdir ve bu nedenle Etna Denominazione di Origine Controllata (DOC) olarak bilinmektedir. Bu, İtalya'da kaliteli şaraplarının korunması, tanımlanması ve sınıflandırılması için kullanılan ortak bir marka / etikettir ve her DOC, hükümetin sıkı düzenlemelerine tabidir. İnsanlar dağa Mama adını taktıkları için Mama Etna deniyor ve bunu söylerlerken diğer tüm çocukların annelere duyduğu hürmet, korku, sevgi ve duyguyla söylüyorlar. Volkan, M.Ö. 425'ten bu yana faaliyet halindedir ve aktif olmaya devam etmektedir.

Etna bölgesinin mineral bakımından zengin volkanik toprakları üzümler için harikadır ve volkanik çevreye saygı duyan yetenekli şarap imalatçılarının elinde, zarif, karmaşık ve mekanın dokusuyla bezenmiş ürünler ortaya çıkabiliyor. Bu bölge, her ikisi de nadir ve değerli olan Carricante ve Nerello Mascalese üzüm çeşitleriyle tanınır.

Castiglione kasabasında aile tarafından işletilen Pietradolce, birçok Etna Dağı üzüm bağı için geçerli olan ve kendi yerel bölgeleri için büyük gurur ve saygıya dayanan bir şarapçılık felsefesini barındırıyor. Ayrıca mevcut volkanik koşullar için en uygunları olan Carricante ve Nerello Mascalese gibi yerel üzüm çeşitlerini yetiştiriyorlar. İnşa ettikleri yeni tesis Pietradolce'ye giden araba yoluyla son derece çağdaş bir izlenim bırakıyor.

Ancak tepeden aşağıya doğru kıvrılan bir tepede eski bahçeler (100 yaşın üstünde) ve pastoral peri masallarını andıran üzüm bağları uzanıyor. Bu da modernizmin önündeki bir çelişki olarak ortaya çıkıyor. "Bu geçmişte bir yürüyüş" diyor üzüm bağlarının bulunduğu eski meyhaneden agronomist Giuseppe Parlavecchio. "Bu yer… bu bizim felsefemiz."

Sicilya'nın şarap bölgeleri / Milo

Barone di Villagrande
Barone di Villagrande bağları ve bağların olduğu mekan oldukça keyifli.

Pietradolce'den çok farklı bir yönde, Catania'ya yakın Etna Dağı bölgesinin Güneydoğu ucunda, Barone di Villagrande bulunuyor. Milo kasabasında yapılan bu şaraplar, Sicilya adasının geri kalanından çok daha fazla yağış aldıkları için eşsiz bir konuma sahip ve özellikle beyaz şaraplar için uygun. Barone di Villagrande 1727 yılında kurulmuştur ve şuanda 10. nesil aile mülkiyeti içerisindedir. Şu anda dümende bulunan genç torunlar geleneğe bağlı olmalarıyla biliniyor.

Mekana, neredeyse leziz şarapları kadar etkileyici bir hareketlilik getirmişlerdir. İlk gün şarapların tadına baktıktan sonra, mekanın içindeki dört "şarap tesisi" odasından birinde bir ya da iki gece için rezervasyon yapın, bağ manzaralı havuzun ve tarladan masaya ulaşan lezzetlerin tadını çıkarın.

Üçgenin en alt ucunda, doğudan batıya doğru hareket eden Güney sahili yamaçları, yukarıda Etna dağlıklarına göre daha alçak yerlerden oluşuyor. Burada Siracusa, Noto, Eloro ve Vittoria DOC'leri ve Cerasuolo di Vittoria DOCG'yi elinde bulunduran bölgeler yer alır. Ayrıca "G" ile belirtilen en üst düzeyde sertifika almak içinde tek yer burasıdır. Burada G harfi garantili ("garantita") olduğuna işaret ediyor. Cerasuolo "kiraz benzeri" anlamına gelir ve buradaki şaraplar bu birliktelikle anılmaya çalışırlar. Sicilya'nın ünlü olduğu Nero d'Avola üzümleri ve hafif gövdeli, çiçeksi ve narin Frappato üzümleri, yaklaşık 72 km genişliğindeki bu bölgeden toplanarak şarap yapılmaya doğru götürülürler.

DOCG'de bulunmaya değer bir üretici olarak COS karşımıza çıkar. COS, çok az meşe içeren organik ve "doğal" şaraplarıyla tanınır ve her biri tadım yapılmayı hak eder. Şarapları üreten Arianna Occhipinti adlı kadın, kil amforalarda fermente edilmiş olan Pithos Rosso adlı Cerasuolo karışımının bir türevini yapıyor.

Sicilya'nın şarap bölgeleri / Marsala

Sicilya'nın şarap bölgeleri

Üçgenin Batı sol kenarı boyunca ilerlediğimizde karşımıza Marsala bölgesi çıkıyor. Bölge, Marsala "speciale" adında amaretto, kahve veya meyve gibi lezzetler karıştırılarak elde edilen ve son zamanlarda haksız eleştirilere maruz kalan özel bir şaraba sahip. Marsala şarap üreticileri, kendi birliklerinin ve buradaki birçok insanın ürettiği geleneksel müstahkem şarabın dikkat çekici olduğunu belirtmek için çabalıyorlar. Belki de en ünlü üretici Marco De Bartoli şaraphanesidir. Bu bölgesel efsanenin beğeni toplayan çokça ürünü ve yerel Grillo üzümünden ürettikleri, peşine düşmeye değer birçok özel seçeneği var (ama ucuz değil!).

Adanın ana şehri Palermo'ya en yakın olan Monreal bölgesi (2000'de başlayan genç DOC'lerden biri olan) ve Alcamo bölgesi de dahil olmak üzere bu Kuzey bölgesinde daha birçok DOC var – her iki alanda da üretilen türlü türlü çeşitler var. Uluslararası bir tür olan Syrah burada büyük bir potansiyele sahip ve en lezzetli olanlardan birini Alessandro di Camporeale üretiyor. Aynı zamanda antik zeytin koruluklarından harika zeytinyağı üreten, organik ve çok kuşaklı bir mülk.

Ve sonra üçgende bile olmayan ama Sicilya'dan ayrı küçük adalarda inanılmaz şarap üzümleri yetiştiren bazı bonus noktalar da var. Sicilya'nın kuzeydoğusundaki Aeolian Adaları, Salina IGT (Indicazione Geografica Tipica) kapsamındadır. Bu bölge, özellikle sekiz Aeolian adasının en büyüğü olan Lipari adasında, güzel kokulu ve yemyeşil Malvasia üzüm çeşitleriyle bilinir. Salina IGT'de denenecek en iyi şaraplar arasında Tenuta Capofaro ve Tasca d'Almerita ürünlerini sunan Regaleali markası var.

Sicilya'nın çok altında yer alan kurak bir ada olan Pantelleria pratik olarak Tunus'ta yer alır. Sert ve şiddetli rüzgarlıdır, ancak kurutulmuş üzümlerden yapılan mükemmel bir tatlı şarap Zibibbo'yu (Muscat olarak da bilinir) yetiştirmek için çok iyi bir yerdir. Bu kadar uzağa yolculuk ederseniz, kesinlikle Costa Ghirlanda bağıyla ortaklığı olan lüks butik otel Sikelia'da kalın. Şanslıysanız, sıra dışı Silencio'nun bir kısmını yudumlayacaksınız.