En Çok Konuşulan Diller

II. Dünya Savaşı'ndan sonra, Amerika Birleşik Devletleri dünyada hem teknolojik hem de tıbbi yeniliklerde başı çekti. O nedenle, bu alanlarda çalışmalarını sürdüren öğrencilerin İngilizce öğrenmeleri faydalı bulundu.

ispanyolca ingilizce

Dünyada en çok konuşulan diller hangileri? Bugün dünyada aktif olarak konuşulan 7.111 dil var, ancak bunların yalnızca %6'sı bir milyondan fazla konuşana sahip. Küreselleşme daha yaygın hale geldikçe, yeni dil öğrenme merakı da artıyor. Birçok farklı ülkeden insanlar, uluslararası iş ilişkilerini geliştirmek için yabancı dil öğrenmenin değerini fark etti. Peki dünyada en çok hangi diller kullanılıyor? En çok konuşulan diller nedir?

En Fazla Konuşulan Diller

En çok konuşulan diller
En çok konuşulan dillerde Asyalılar öne çıkıyor.

Hint-Avrupa dilleri dünya çapında en geniş yayılıma sahip. Ethnologue'a göre, toplamda 3 milyardan fazla insan bu dil ailesini konuşuyor. Toplamda 1,5 milyardan fazla konuşmacıyla yani küresel nüfusun kabaca %19'uyla İngilizcenin egemen dil olması şaşırtıcı değil. Mandarin Çincesi, Hintçe, İspanyolca ve Fransızca ilk beşi tamamlıyor.

Yabancı dil öğrenmenin değeri bazı dilleri konuşan insan sayısını hiç olmadığı kadar artırdı. Aşağıdaki tabloda dünyada en yaygın olarak konuşulan 10 dil var. Listede dilin kullanıldığı ülke sayısı ve her bir dilin yaklaşık konuşan sayısı var.

Çin'de Kullanılan Diller

Bugün Çin'de 1,3 milyardan fazla insan yaşadığı için, Çince'nin en çok konuşulan dil olması şaşırtıcı değil. Çin'in toprak genişliği ve nüfusunun büyüklüğü, ülkenin birçok benzersiz ve ilginç dile sahip olmasını sağlıyor. Çok sayıda dile sahip olmaktan bahsetmişken "Çince" terimi genel olarak Çin'de ve başka yerlerde konuşulan en az 15 farklı lehçeyi içine alır.

Mandarin en çok konuşulan Çin lehçesi olduğundan, pek çok kişi Çince kelimesi yerine Mandarini kullanır. Ülkenin kabaca %70'i Mandarin dilini konuşuyor olsa da, diğer birçok lehçe de yaygın kullanımda. En popüler dört Çin lehçesi Mandarin (898 milyon konuşan), Wu (Şangayca lehçesi olarak bilinir ve 80 milyon konuşanı var), Yue (Kantonca, 73 milyon konuşan) ve Min Nan (Tayvanca, 48 milyon konuşan) olarak sıralanıyor.

İspanyolca Neden Bu Kadar Yaygın?

En çok konuşulan diller hangileri?
İspanyolca da İngilizce gibi bir sömürge dili.

İspanyolca, Afrika'nın, Asya'nın ve Avrupa'nın çoğu yerinde konuşulan bir dil değil ancak bu onu ikinci en çok konuşulan dil yapmaktan alıkoymuyor. İspanyol dilinin yayılması sömürgeciliğe dayanır. 15. ve 18. yüzyıllar arasında İspanya Krallığı Güney, Orta ve Kuzey Amerika'nın çoğu büyük bölgesini sömürgeleştirdi. Teksas, Kaliforniya, New Mexico ve Arizona gibi yerler Amerika Birleşik Devletleri'ne dahil olmadan önce eski bir İspanyol kolonisi olan Meksika'ya aitti. İspanyolca, Asya'da pek duyulan bir dil olmasa da Filipinler'de çok yaygındır çünkü bir zamanlar İspanya kolonisiydi.

Çince gibi, birçok İspanyolca lehçesi var. Bu lehçeler arasındaki kelimeler ülkeye bağlı olarak büyük ölçüde değişiyor. Aksan ve telaffuz da bölgeler arasında farklıdır. Bu diyalektik farklılıklar bazen karışıklığa sebep olur ancak konuşan insanlar arasındaki çapraz iletişime engel olmaz. Tıpkı dünyanın en çok konuşulan dilleri arasında olması gibi.

İngilizce Nasıl Global Dil Oldu?

En çok konuşulan diller
İngilizlerin ABD topraklarını kolonileştirirken kullandığı gemiler.

İngilizce de sömürge diliydi. İngiliz sömürgeciliği 15. yüzyılda başladı ve Kuzey Amerika, Hindistan, Pakistan, Afrika ve Avustralya gibi çok uzak ülkelerde 20. yüzyılın başlarına dek devam etti. İspanya'nın sömürgecilik girişimlerine benzer şekilde, İngiltere tarafından sömürgeleştirilen her ülkede hala İngilizce konuşan önemli bir kısım insan var.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra, Amerika Birleşik Devletleri dünyada hem teknolojik hem de tıbbi yeniliklerde başı çekti. O nedenle, bu alanlarda çalışmalarını sürdüren öğrencilerin İngilizce öğrenmeleri faydalı bulundu. Küreselleşme devam ettikçe, İngilizce zamanla ortak dil haline geldi. Birçok ebeveyn çocuklarını iş dünyasına daha iyi hazırlama umuduyla İngilizceyi ikinci bir dil olarak öğrenmeye zorladı. İngilizce aynı zamanda dünyanın pek çok yerinde konuşulduğu için seyahat edenlerin öğrenmesi için de faydalı bir dildir.

Dünyada Türkçe Konuşan İnsan Sayısı

Dünyada yaklaşık 88 milyon insan anadilinde Türkçe konuşuyor ve birkaç milyonu ikinci dil olarak kullanıyor. Türkçe konuşanların büyük çoğunluğu Türkiye'de yaşıyor – yani 80 milyonu. Yaklaşık 26 ülkede Türkçe konuşuluyor.

Büyük göçmen nüfusu nedeniyle Almanya yaklaşık 1,5 milyon Türkçe konuşana ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 600 bin Türkçe konuşan insan barındıran Bulgaristan en çok Türk bulunan ikinci ülke. Bunu Kıbrıs'ta 300.000 Türkçe konuşan kişi izliyor. Hollanda'da yaklaşık 250.000 Türkçe konuşan insan var; Fransa'da 221.000; Avusturya'da 200.000; Özbekistan'da 130.000; Amerika Birleşik Devletleri'nde 116.000; Belçika'da 113.000; Yunanistan, Makedonya, Romanya, Kazakistan, Irak, Sırbistan, İsviçre ve Arnavutluk'ta ise 100.000 kadar Türkçe konuşan var.

En Çok Konuşulan Dillerin Sıralaması

Aşağıda en çok konuşulan dillerin Ethnologue 2022, 25. baskıya göre tam sıralaması var. Liste en çok konuşulan ilk 20 dile dek uzanıyor ve kullanıldığı ülke sayısından konuşan insan sayısına dek çeşitleniyor:

SıraDilÜlkeKonuşan
1İngilizce1021,5 milyar kişi
2Çince/Mandarin541,12 milyar kişi
3Hintçe21602 milyon kişi
4İspanyolca41548 milyon kişi
5Fransızca72274 milyon kişi
6Modern Arapça61274 milyon kişi
7Bengalce14272 milyon kişi
8Rusça32258 milyon kişi
9Portekiz28258 milyon kişi
10Urduca14231 milyon kişi
11Endonezce8199 milyon kişi
12Almanca32134 milyon kişi
13Japonca8125 milyon kişi
14Nijerya Pidgini4121 milyon kişi
15Maratice1299 milyon kişi
16Teluguca2295 milyon kişi
17Türkçe2688 milyon kişi
18Tamilce2386 milyon kişi
19Yue Çincesi5385 milyon kişi
20Vietnamca885 milyon kişi
Ethnologue (2022, 25. baskı), Wikipedia

Merak edilen sorular

Dünyada en çok konuşulan 5 dil nedir?

İngilizce, Mandarin Çincesi, Hintçe, İspanyolca ve Fransızca bugün dünyada en çok konuşulan 5 dil olarak sıralanıyor. Yaklaşık 1,5 milyar insan (Dünya nüfusunun yaklaşık %19'u) İngilizce konuşuyor.

En basit dil hangisi?

İngilizce, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca ve Svahili dünyada öğrenmesi en kolay diller arasında.

Türkler en kolay hangi dili öğrenir?

Türkçe eklemeli bir dil olduğundan Türkler için diğer eklemeli dilleri öğrenmesi daha kolay. Türkçe gibi Ural-Altay dil ailesine ait olan Moğolca, Mançu-Tunguzca, Korece ve Japonca bizim için öğrenmesi en kolay dillerdir.