İngiltere'nin Lake District Milli Parkı ve gezilecek yerleri

Lake-District

İngiltere'nin kuzeybatısındaki Lake District, yaklaşık 15.000 yıl önce buzullar tarafından oyulmuş geniş bir milli parktır; 1425 kilometre kare büyüklüğü ile neredeyse Rhode Island kadar geniştir. Yaklaşık 300 yıldır turizm merkezi olmuş ve bu onu dünyanın en eski ve en meşhur tatil yerlerinden biri haline getirmiştir. İngiltere'nin göller bölgesi diyebileceğimiz bu nokta o kadar sevilmiştir ki hakkında çok sayıda şiir yazılmıştır. Lakeland bölgenin en güzel manzaralarına sahiptir.

Lake District hakkında temel bilgiler

Lake District

Lake District, muhteşem güzelliğinin yanı sıra, yüksek tepeleri, zorlu dağ geçitleri, derin, karanlık, değişken suları, zorlu dağ yürüyüşleri ve görkemli dağ manzaraları ile İngiltere'nin tek gerçek dağlık bölgesidir. Park, The Lakes olarak da bilinir.

Bölgede, İngiltere'nin en yüksek dağı Scafell Pike dahil 914 metre yükseklikte dört dağ vardır. Burada bulunan 50 göl ve katran (dağlık alanlarla çevrili küçük, yüksek göller) İngiltere'nin en büyük ve en derinlerini içeriyor. Victoria devrinin oyun alnı olan Windermere, İngiltere'nin en büyük doğal gölüdür, 17 kilometre uzunluğunda, 1.6 kilometre genişliğinde ve yaklaşık 67 metre derinliğindedir. İngiltere'nin en derin gölü olan Wastwater, genellikle ilham verici olarak tanımlanır.

Deniz seviyesinden 67 metre yüksekte olan bir su yüzeyine ve deniz seviyesinin 15 metre altında bir tabana sahiptir. Gölün en etkileyici özelliği ise, "Screes" (dağ döküntüsü) olarak bilinen bir tarafındaki çakıl yamaçlardır. Gölün tabanından, sık sık karlı olan neredeyse 610 metre yüksekliğe uzanırlar.

Lake District'in turizm tarihi

17. yüzyılın sonlarında, Celia Fiennes isimli bir kadın atıyla İngiltere'nin her bir şehrini gezdi; gölleri ziyaret etti ve onlar hakkında yazdı. 1698'de, önemli bir Lake District şehri olan Kendall'ın çevresindeki alanı, "yuvarlak yeşil tepeleri olan mısır ve çimenle çevrili çok zengin topraklar .." olarak nitelendirdi. Çağdaşı Daniel Defoe daha az etkilenmişti. 1700'lerin başında bölgeyi ziyaret etti ve "en vahşi, en çorak ve İngiltere'de geçirdiğim her şeyden berbat" yorumunu yaptı.

Zaman değişir ve zevkler değişir. 18. yüzyılın sonuna gelindiğinde, Avrupa'daki devrimler ve ayaklanmalar, varlıklı İngiliz ve Kuzey Amerika sömürge gezginlerinin geleneksel Avrupa başkentleri turu (Grand Tour) yapmakla daha az ilgilendikleri anlamına geliyordu. Aynı zamanda Wordsworth, Southey ve Coleridge gibi şairler insanlarda göllerin güzelliği hakkında merak uyandırıyordu. İlk rehber kitap 1778'de yazılmıştı ve Wordsworth 1820'de kendi rehber kitabını yazdığında, Victoria'lılar ve Manchester'ın varlıklı sanayicileri yazlarını göllerin temiz ve taze havasında geçirmeye başladılar.

1847'de tren yolu Windermere Gölü'ne ve diğer birkaç Lakeland noktasına ulaştı. Bölge kısa süre içinde, Manchester, Liverpool ve Newcastle'dan gelen insanlar ile dolup taştı. Windermere, turizm için geliştirilen ilk göllerden biriydi. Bugün bile en popüler ve ziyaret edilmesi en kolay olan göl olmaya devam ediyor.

Lake District içindeki kasabalar

Lake District, İngiltere'nin en yoğun nüfuslu milli parkı olmasına rağmen, içinde ne şehirler ne de büyük kasabalar bulunuyor. Doğu ucundan geçen bir otoban dışında İçinden herhangi bir ana yol yok.

  • Kendal: Lake District Ulusal Parkı ve Yorkshire Dales Ulusal Parkı bir çift gibi harita üzerinde yan yana durur. Kendal aralarında ve her iki parkın hemen dışında yer alır. En az bir düzine küçük alışveriş merkezine sahiptir. Büyük ve hareketli bir pazar kasabasıdır. Her ayın son cuma günü kasabayı tezgahlarla dolduran aylık bir çiftçi pazarı var. Kendal'da konaklamaya karar verirseniz iyi otelleri ve restoranları vardır. Festival, etkinlik ve aile aktiviteleri için bire birdir. Kasabanın ünlü tatlısı Kendal Mint Cake dünyaca bilinir.
  • Penrith: Milli park'ın hemen dışındaki Kuzeydoğu'daki Eden Vadisi'ndeki bu kasaba, Neville ailesi tarafından 14. yüzyılda inşa edilen devasa bir kalenin kalıntıları ile tanınır. Birkaç yüzyıl sonra, Ann Neville, Penrith Castle'ı Kuzey'deki lüks konutuna dönüştüren Gloucester Dükü III. Richard ile evlendi. Burada iki neolitik anıt olan Mayburgh Henge ile Kral Arthur'un Yuvarlak Masası'nı ziyaret edebilirsiniz.
  • Carlisle: Milli park'ın kuzeyindeki küçük bir şehir olan Carlisle, Cumbria'nın ve batı ucundaki Hadrian Duvarı'nın merkezidir. 12. yüzyıldan kalma kale, William'ın oğlu William Rufus tarafından yapıldı ve İskoçya ile İngiltere arasındaki sınırı 900 yıldan fazla korudu. Kent ayrıca 12. yüzyıldan kalma muhteşem bir katedrale ve VIII. Henry tarafından inşa edilmiş askeri bir kalenin kalıntılarına sahiptir.

Lake District Milli Parkı içinde, Derwentwater ve Windermere'in hemen başında yer alan Keswick (telaffuzu"Kezzik") bulunur. Alışveriş, turistik bilgi ve konaklama için en iyi olanaklara sahip en büyük kasabalar bunlardır.

Lake District: Lakeland Dağları (Fells)

Lake District

Bugüne kadar Lake District'teki en popüler ve muhtemelen en yorucu ve zorlayıcı etkinlik olmuştur. "Fell" kelimesi Eski İskandinav dilinde "dağ" kelimesi fjall'dan geliyor. Bölge adını muhtemelen Vikingler veya Danimarkalılardan alıyor. İngiltere'nin Lake District'i 300 yıllık geçmişiyle tarihin en eski turistik yeri olmasına rağmen Lakeland Fells yürüyüşe popülaritesi nispeten yeni artan bir olgudur. Bu alışkanlık, uzun ülke yürüyüşleri yapmaktan hoşlanan bir Lancashire muhasebecisi ve devlet memuru olan Alfred Wainwright ile başlamıştır. Kendisi Fell yürüyüşünün babasıdır. 214 Lake District tepesini gezmiş ve 7 rehber hazırlamıştır. Bu kitaplar şimdi İngiliz klasikleri arasındadır. 2007'de BBC2'nin Wainwright'ın doğumu için hazırladığı "Wainwright Walks" serisini altı milyon insan izlemiştir.

Lake District

Lake District'e en iyi ne zaman gidilir?

Meşhur Lakeland dağ yürüyüşünün yanı sıra parkta balık tutma, yüzme, kürek çekme ve bisiklete binme gibi aktiviteler yapılmaktadır. Victoria dönemi insanları su sporlarından çok manzara düşkünüydüler. Sizden onlardan biriyseniz, aynı döneme ait restore edilmiş kamaralı teknelerle gölü baştan sona gezebilirsiniz. Lake District'te yazları kalabalıktır. Bölgeye dar vadilerden ulaşıldığından, Temmuz ve Ağustos'ta trafik sorun olabilir. Bölgenin en güzel renklere büründüğü zamanlar ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.