Taş Yutan Timsahlar Su Altında Daha Uzun Kalması

Taş yutmak (gastrolit) timsahlarda akciğer hacmini artırıyor.

Taş yutan timsahlar

Timsahlar birçok farklı lezzet alışkanlıklarına sahiptir; köpekbalıkları, kamkatlar ve de taşlar. Bilim adamları uzun zamandır kuşlar gibi, timsahların da taşları işlenmesi zor öğünlerini sindirmelerine yardımcı olmak için yuttuklarını ya da onları akşam yemeği kargaşası arasında yanlışlıkla midelerine indirdiklerini düşünüyordu. Ancak yeni bir çalışma, timsahların göbeklerini kayalarla doldurmasının daha başka bir amacı olduğunu gösteriyor: Dalış sürelerini artırmak.

Taş yutan timsahlar suda %88 oranında daha fazla kalabiliyor

Taş yutan timsahlar
Timsahlar düşündüğümüzden daha akıllı hayvanlar olabilir

Crocodylian ailesine mensup aligator, krokodiller ve kaymanlar zamanlarının çoğunu suyun altında avlarını takip ederek ve avcılardan kaçarak geçirirler. Yüzeyin altında geçirdikleri zamanı en üst düzeye çıkarmak bu nedenle kendileri için önemli bir avantajdır. Bazı uzmanlar kayaların bu amaca hizmet edip etmediğini merak ederek ilginç bir çalışmaya imza attılar.

Bu sorunun cevabını bulmak için, araştırmacılar yedi genç Amerikan timsahını (Alligator mississippiensis) laboratuvarlarına getirdiler ve bir dizi küçük taşı gönüllü olarak yutmalarını sağladılar. Taşı yutmadan önce ve sonra suda kaldıkları süreyi ölçtüler. Her timsah 42 dalış yaptı: 21'i taş yutmadan önce ve 21'i taş yuttuktan sonraydı. Timsahların vücut ağırlığının sadece %2,5'ini oluşturan taşlar, önemli bir fark yaratmış gibi görünüyor. Zira bu işlem dalış sürelerini %88 yükselterek 35 dakikaya kadar artırıyor.

Taş yutan timsahlar
Zeki yaşam formları için yalnızca Mars'a bakmamıza gerek yok.

Timsahlar taş yutarak akciğer hacimlerini artırıyor

Taş yutmak hayvanlar arasında sıkça görülebiliyor. Ancak bugün bile bu davranışın işlevleri tam olarak anlaşılmış değil. Mideye indirilen taşların sindirimi kolaylaştırdığına dair teoriler mevcut. Timsahlar da ise bu davranışın oldukça farklı nedenlerle yapıldığı görülüyor: Taş yutmak (gastrolit) timsahlarda akciğer hacmini artırıyor. Omurgalıların taş yutma nedenleri arasında yiyecekleri sindirmek, kendilerini parazitlerden arındırmak ve mineral depolamak var.

Diğer yandan, devekuşlarındaki gastrolit kütlesi ve şekli üzerine yapılan bir çalışma, kuşların mide değirmeninin soyları boyunca bu işe özel olarak geliştiğini gösterdi. Dişlerinin olmaması nedeniyle kuşlarda taş yutmak yaygın bir alışkanlık. Aligatör, krokodil ve kayman gibi hayvanlar ise nefeslerini daha uzun tutmanın yanı sıra, bunu vücut ağırlıklarını artırmak için yapıyor. Bunun tüplü bir dalgıcın ağırlık kemeri gibi çalıştığı düşünülüyor.

Timsahın midesinden çıkarılan taşlar

Zira akciğerler havayla doluyken suya batmak, akciğerler boşken olduğundan daha zordur. Vücuttaki hava bir tür kaldıraç görevi görür (tıpkı balonlarda olduğu gibi). Daha iri kütleleri timsahların daha fazla taş yutabildiği ve bu sayede suda daha uzun kaldığına dair teoriler vardır. Araştırmada kullanılan yavru timsahlar daha kıkırdaklı bir dokuya sahip olduğundan bu teorinin daha kesin şekilde doğrulanması için testin yetişkin timsahlar üzerinde de gerçekleştirilmesi gerekecek.