Tip 1 diyabet çözümü bu büyük kök hücre buluşunda yatabilir

Tip 1 diyabet büyük kök hücre buluşu ile çözülebilir

Bilim adamları, tip 1 diyabet için çığır açıcı bir tedaviye bir adım daha yaklaştı. San Francisco, Kaliforniya Üniversitesi'nden bir ekip, insan kök hücrelerini, tip 1 diyabet hastasının sahip olmadığı olgun, insülin üreten hücrelere dönüştürdüğünü belirtti. Bu sayede diyabeti aşı ile tedavi etme hayali gerçek oldu.

Tip 1 diyabet insülin üreten kök hücreler ile tedavi edildi

Tip 1 diyabet tedavisi kök hücreler
İnsan pluripotent kök hücrelerinden türetilmiş pankreas beta hücre kümeleri. İnsülin üreten hücreler yeşil renkle etiketlenmiş. Kırmızı renkli olanlar insülin üretiminde rol alan anahtar protein PDX1'ı gösteriyor. (Hebrok Lab / UCSF)

Yeni çözüme, pankreastaki adacıkların veya diğer adıyla sağlıklı beta hücreleri (insülin üreten) kümelerinin gelişimindeki bir gerçeğin farkına varılmasıyla ulaşıldı. Kısmen farklılaşmış pankreas kök hücrelerini adacıklara ayırdılar, gelişimlerini hızlandırarak, olgun hücreleri daha yakından temsil eden kan şekeri tepkileri vermelerine yol açtılar. Kaliforniya Üniversitesi'nin açıklamasına göre alfa ve delta hücrelerinin bile daha etkili bir şekilde büyüdüğü gözlendi.

Teknik şimdiye kadar sadece farelerde test edildi, ancak sonuçlar pozitif. İmplant edilen adacıkların, kemirgenlerin kendi doğal hücrelerinin yanı sıra, insülin üretmeye başlaması sadece "birkaç gün" aldı.

Eğer araştırma meyve vermeye devam ederse, tip 1 diyabet için adacık naklinden çok daha gerçekçi bir çözüm sunulabilecek. Pankreas nakli hala potansiyel bir çözüm, ancak nakledilen organ sıklıkla çalışmayı durduruyor ve hastanın bağışıklık sistemini baskılamak için hala ilaçlara ihtiyaç duyuluyor.

Daha güvenli ve daha iyi sonuç veren pankreas adacık implantları için yapılan yeni testler var ancak işe yaramaları için hala ölü donörlerin organlarına ihtiyaç duyuluyor. Bu çığır açıcı buluş ise hastalara ayak üstü (kök) hücre nakli yapılabilmesine ve hiç olmadığı kadar kolay şekilde sağlıklı insülin seviyelerine ulaşabilmelerine olanak sağlayacak.

Tip 1 diyabetin tedavisi

Tip 1 diyabet tedavisi kök hücreler
Laboratuardaki insan kök hücrelerinden üretilen adacık hücreleri farelere nakledildiğinde, kümeler oluşturur ve normal pankreas adacıkları tarafından üretilen üç ana kan şekeri düzenleyici hormonu üretmeye başlar. Yeşil hücreler insülin üreten beta hücreleri, kırmızı hücreler glukagon üreten alfa hücreleri ve mavi hücreler ise somatostatin üreten delta hücreleridir. (Hebrok Lab / UCSF)

Tip 1 diyabetin çok uzun zamandır işe yarar gerçek bir tedavisi bulunmuyor. T1 diyabet olarak bilinen hastalıkta kişinin insülin üreten hücreleri vücuttan yok oluyor. Bu hücrelerin tekrar üretilmesinin sağlanması uzun zamandır hayali kurulan bir gelişme. Ancak bilim adamları bugüne kadar böyle bir şeyi başaramamıştı.

T1 hastaları, çocukluktan itibaren pankreastaki insülin üreten beta hücrelerini yok eden bir bağışıklık sistemi bozukluğuna sahip oluyor. Kaliforniya Üniversitesi'ndeki doktorlar ise her sağlıklı insanın vücudunda bulunan bu pankreatik beta hücrelerini ilk kez laboratuvar ortamında üretmeyi başardı. Buluşun arkasındaki isimlerden Profesör Matthias Hebrok, Kaliforniya Üniversitesi Diyabet Merkezi'nde uzun süredir yöneticilik görevini üstleniyor.

Detaylar için: https://www.ucsf.edu/news/2019/02/413186/mature-insulin-producing-cells-grown-lab