Zombi Geyik Hastalığı Nedir? İnsanlara Bulaşır mı?

Zombi Geyik Hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler.

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı, geyiklerde bulunan ölümcül bir hastalığın yakın gelecekte insanları etkileyebileceği konusunda uyardı. Genel semptomları nedeniyle "zombi geyik" olarak adlandırılan hastalık, Kronik Zayıflama Hastalığı (CWD) olarak biliniyor. Ocak 2019'dan itibaren Amerika Birleşik Devletleri'nde en az 24 eyalette ve Kanada'da ise iki ilde rapor edildi. Fakat bu uyarı için artık çok mu geç? Çünkü aşırı derecede benzer bir hastalığın halihazırda birkaç kişiyi öldürmüş olduğu bildiriliyor.

Zombi Geyik Hakkında İlk Uyarıyı Minnesota Üniversitesi Yaptı

zombi geyik
İnsanlara bulaşabilen hastalık geyikleri neredeyse hareketsiz hale getiriyor

Daha ileriye girmeden önce, bazı insanlar şimdiden hükümetin kendilerini "korkutmaya" çalıştığını düşünüyor. Diğerleri ise hükümetin durumu "örtbas etmeye" çalıştığını söylüyor. Ancak rasyonel olarak bakıldığında bunların hiçbiri doğru görünmüyor.

Minnesota Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma ve İdare Merkezi son zamanlarda eyalet meclis üyelerine CWD'nin halk sağlığı sorunu olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Zira hastalık halihazırda vahşi yaşam ve avlanma çerçevesinde ele alınmaktaydı. Bunlar tartışılırken yetkililerin ülkenin güneyinde yaşanan son zamanların en geniş CWD salgınını ele alıyordu. Minnesota Üniversitesi'nden konuyla ilgili yetkili bir isim olan Michael Osterholm, ifadelerinde bu hastalığın bulaşıcı etlerden insanlara geçeceğini ve vakaların izole edilemeyecek boyutta fazla olacağını öngördüğünü belirtti.

İnsanları Öldüren Çok Benzer Bir Hastalık Var

Bu, deli dana hastalığı (kısaca BSE ve diğer isimleriyle sığır süngerimsi ensefalopati, mad cow disease) idi. Birçok halk sağlığı ve sığır eti endüstrisi uzmanı onlarca yıl hastalığın insanları etkileyebileceğini kabul etmedi.

1997'de Kentucky'deki avcılar sincaplardan zombi geyik hastalığı vakasında görülen süngerimsi ensefalopati hastalığını kaptı.

Ancak 1996'da BSE'nin insanlarda görülen bir çeşidi tespit edildi: Creutzfeldt-Jakob hastalığı (vCJD). O zamandan bu yana bine yakın insan dünya genelinde bu hastalığa yakalanmıştır ve yakalanmaya devam etmektedir.

Zombi Geyik Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

zombi geyik
CWD bu zamana kadar ABD'de 24 farklı yerde rapor edildi ve insanlara bulaşma özelliğine sahip

CWD hastalığı geyik, Kanada geyiği, Amerikan geyiği, ren geyiği ve karibu hayvanlarında bulunan bulaşıcı bir süngerimisi ensefalopati hastalığıdır. Kurbanlarını her zaman öldüren kademeli bir hastalıktır. Hastalığa, prion denilen anormal proteinlerin neden olduğu düşünülmektedir. Bunun vücuttaki dokularda bulunan diğer normal prion proteinlerine zarar verdiği bilinmektedir. En çok beyin ve omurilikte bulunurlar. Bu nedenle beyin hastalıklarının gelişmesine neden olurlar. Enfekte beyin hücreleri nihayetinde çoğalır ve beyin maddesinde mikroskobik boşlukların oluşmasıyla sonuçlanır. Beyne "süngerimsi" bir görünüm verir.

Prionların bilinen bir tedavi yöntemi yoktur. Çünkü bilim adamları hastalığın neden ve nasıl bulaştığı konusunda hala emin değildir. Buna yakalanan canlı (hayvan ya da insan) birkaç ayın ardından konuşma ve hareket etme yeteneğini kaybeder ve sonunda ölür. Doktorlar sizi kurtarmak için hiçbir şey yapamazlar.

Hastalığın canlı geyikten gelen tükürük, idrar ya da dışkı yoluyla ve aynı zamanda geyiklerin omurgası, gözleri veya dalağı gibi yüksek riskli parçalarla yapılan temas sonucu yayıldığı düşünülmektedir. Belirtiler geyikte yavaşça gelişir (bazen ortaya çıkması yıllar alır). Hayvanda tökezleme, koordinasyon eksikliği, salya, insanlardan korkmada eksiklik ve saldırganlık ile kendini gösterir.