Dünyanın En Büyük T. Rex Dinozor Fosili ile Tanışın

Dünyanın en büyük T. Rex dinozor fosili ile tanışın

66 milyon yıl önce tarih öncesi Kanada, Saskatchewan'da yaşayan ve paleontologlar tarafından "Scotty" olarak adlandırılan bir Tyrannosaurus Rex, dünyanın en büyük T. Rex'i olarak resmi kayıtlara geçti. 13 metre uzunluğundaki bu devasa dinozor, Kanada'da bulunan en büyük dinozor iskeleti durumunda. Ancak çok daha fazlası var.

Dünyanın En Büyük T. Rex Dinozor Fosili ile Tanışın

T. Rex dinozor Tyrannosaurus iskelet fosil
Kayıtlara geçen en büyük kara yırtıcısı "Scotty"nin birleştirilmiş hali

Kısaca tiranozor veya T. Rex olarak bilinen Tyrannosaurus Rex için araştırmacılar "Rex'lerin Rex'i tabirini kullanıyor. Bilindigi gibi Tyrannosaurus'lar arasında önemli boyut farklılıkları bulunuyor. Bazı T. Rex'ler daha ince uzunken bazıları daha yapılı ve güçlü olabiliyor. Bacaklarının, kalçasının ve hatta omuzlarının dikkat ölçümlerini yapan paleontologlar, Soccty'nin diğer T. Rex dinozorlarından daha iri yarı olduğuna karar verdiler.

1991'de keşfedildiği gece kullanılan kutlama viskisinin (Scotch) adını alan Scotty, 8,800 kilogram ağırlığında ve bu kendisini diğer tüm etçil dinozorlardan daha büyük yapıyor. Bilim adamları bu ağırlığa bacak kemiklerini ölçerek ulaşmış.

Scotty üzerindeki bilimsel çalışmalar keşfedilmesinden hemen sonra başlamış. Ancak kemiklerinin sert kumtaşı ile kaplı olması çalışmaları geciktirmiş. Zira bir açıklamaya göre kumtaşlarının çözülmesi tam on yıldan daha uzun sürdüğünden çalışmayı geciktirmiş. Bilim adamları Scotty'yi henüz şimdi tam anlamıyla bir araya getirebildiler ve gerçekte ne kadar büyük olduğunu anlayabildiler.

Bilinen En Eski Tyrannosaurus

Scotty'nin büyüklüğü ve ağırlığı, kendisini diğer T. Rex'lerden ayıran tek şey değil. İskelet aynı zamanda Mayıs 2019'da Kraliyet Saskatchewan Müzesi'nde yeni bir sergi alanında gösterime çıkacak.

Dinozor gibi fosilleşmiş hayvanların yaşı belirlenirken bilim adamları farklı teknikler kullanıyor. Scotty'nin durumunda, hayvanın bacak kemikleri ele alınmış. Kemik kesildiğinde ortaya çıkan büyümeden kaynaklı desen dinozorun yaklaşık kaç yaşında olabileceğine işaret ediyor. Söz konusu T. Rex bu anlamda kesinlikle en yaşlısı.

Diğer hayvanlarla giriştiği mücadelelerden kaynaklı yaralara sahip olan Scotty'nin, öldüğünde 30'lu yaşlarının başında olduğu tahmin ediliyor. Bu bir Tyrannosaurus Rex (veya diğer adıyla tiranozor) standartlarına göre alışılmadık derecede uzun. Yaraların boyutu ve sayısı hayvanın yaşamanın oldukça zor geçtiğini gösteriyor. Zira kemiklerinde ciddi yaralanmaların izleri mevcut.

Scotty'nin sakatlıkları arasında kırık kaburgalar, enfekte olmuş bir çene ve kuyruğunda muhtemelen başka bir T. Rex'e ait olan bir ısırık yer alıyor. Paleontologlara göre yapılacak keşifler henüz bitmiş değil. Ancak şu an itibariyle bu özel Tyrannosaurus Rex bilinen en büyük kara yırtıcısı olarak bilimsel kayıtlara geçmiş durumda.