Uzaylı Yaşamının İzleri Bu Zehirli Gaz Bulutunda Olabilir

Karbonmonoksit, Proxima Centauri gibi kırmızı bir cüce yıldızın yaşanabilir bölgesinde, oksijen bakımından zengin atmosferlerde belirgin bir şekilde bulundu.

Uzaylı yaşamın izleri bu zehirli gaz bulutunda saklı olabilir

Uzaylı yaşamın izleri gerçekten bir gaz bulutunda barınıyor olabilir mi? Karbonmonoksit insanlara zararlı olabilir ancak yeni bir çalışma bu zehirli gazın dünya dışı yaşam için önemli olabileceğini öne sürüyor. Astrophysical Journal dergisinde yayımlanan araştırmada, kanın yaşamsal organlara oksijen taşımasını önleyen karbonmonoksit üzerinde duruldu. Çalışma, bu zehirli gazın yabancı yaşam için ümit verici bir "biyolojik imza" olabileceğini ve potansiyel zararlı etkilerine rağmen bilim insanlarının bunu göz önünde bulundurması gerektiğini gösterdi.

Uzaylı Yaşamının İzleri Bu Zehirli Gaz Bulutunda Olabilir

Uzaylı yaşamın izleri gaz bulutu gezegen karbonmonoksit
Proxima Centauri'nin yörüngesindeki bu kayalık gezegen yüksek oksijen ve karbonmonoksit seviyelerine sahip. (Fotoğraf: NASA, ESA, G. Bacon – STScI)

Çalışmanın ortak yazarlarından Timothy Lyons, California Üniversitesi'nde yayımlanan basın bülteninde, "Bu buluş, oksijen bakımından fakir dış gezegenlerin bulunduğu atmosferlerde, kendi güneşimiz gibi yıldızların yörüngesinde bulunan yüksek karbonmonoksit bolluğuna sahip gezegenler olabileceği anlamına geliyor" dedi. Bilim adamları, evrenin başka yerlerinde yaşam bulma arayışında, Dünya'nın geçmişini rehber olarak kullanmaya çalışıyor. Proxima Centauri'nin yörüngesindeki bu kayalık gezegen bu anlamda yüksek oksijen ve karbonmonoksit seviyelerine sahip görünüyor.

Uzaylı yaşamın izleri karbonmonoksit seviyesi
Karbonmonoksit, Proxima Centauri gibi kırmızı bir cüce yıldızın yaşanabilir bölgesinde, oksijen bakımından zengin atmosferlerde belirgin bir şekilde bulundu. (Fotoğraf: Kaliforniya Üniversitesi, Riverside)

Ekip, konseptlerini test etmek için atmosferdeki ve biyosferdeki bilgisayar modellerini kullanarak yaşam dolu gezegenlerin atmosferlerinde karbondioksitin biriktiği iki farklı senaryoyu uygulamaya koydular.

İlki, üç milyar yıl önce çok farklı bir kimyasal yapıya sahip olan ve atmosferinde bugüne kıyasla daha fazla karbonmonoksit bulunan gezegenimizin geçmişini ele aldı. Takımın modelleri, Dünya'nın bu ilk versiyonunun "milyonda 100 birim (ppm) karbonmonoksit seviyesine sahip olabileceğini" gösterdi.

İkinci senaryoda, karbonmonoksit için daha uygun koşullara işaret edildi: Güneş'e en yakın yıldız olan Proxima Centauri de dahil olmak üzere kırmızı cücelerin çok fazla oksijen ve "bol miktarda karbonmonoksit" içeren dış gezegenlere sahip olabileceği keşfedildi.

Sırasıyla Alfa Centauri A ve Alfa Centauri B yıldızları, ayrıca en solda Proxima Centauri  olarak da bilinen soluk kırmızı bir cüce Alfa Centauri C. (Fotoğraf: NASA Goddard)
Sırasıyla Alfa Centauri A ve Alfa Centauri B yıldızları, ayrıca en solda Proxima Centauri olarak da bilinen soluk kırmızı bir cüce Alfa Centauri C. (Fotoğraf: NASA Goddard)

UCR Yer Bilimleri Bölümü, bu gezegenlerle ilgili farklı astrofiziksel bağlamlar göz önüne alındığında, yüksek seviyelerde karbonmonoksit barındıran mikrobiyal biyosferleri bulmamızın şaşırtıcı olmadığını söylüyor: "Fakat bu yerler kesinlikle Dünya'daki insan veya hayvan yaşamı için elverişli yerler olmayacak."

Proxima Centauri'nin yaşanabilir bölgesinde ve diğer yıldızların etrafında daireler çizen kayalık gezegenler tespit edildi. Bu da yaşam için önemli bir bileşen olan sıvı suyu barındırabilecekleri anlamına geliyor. NASA'nın Mart 2021'de piyasaya sürmesi beklenen James Webb Uzay Teleskobu, bu gezegenleri incelemeye devam edecek ve yaşam için uygun olup olmadıklarını anlayacak.