Arc de Triomphe (Zafer Takı) Gümüş Maviye Bürünüyor

Ünlü sanatçı Christo, Paris'teki Arc de Triomphe anıtını gümüş mavi ile saracak.

Yazar Burcu Kara
Arc de Triomphe (Zafer Takı) gümüş maviye bürünüyor

Dünyaca ünlü sanatçı Christo, Paris'teki Arc de Triomphe anıtını gümüş mavi ile saracak. Sanatçı bu iş için 25.000 metrekarelik geri dönüşümlü polipropilen kumaş ve 7.000 metrelik kırmızı ip kullanacak. Çok sayıda işçi 49.5 metre uzunluğundaki Arc de Triomphe'yi (Zafer Takı) sarmak için güçlerini birleştirecek. Champs-Élysées'de bulunan yapı, dünyanın en çok tanınan anıtlarından biri durumunda. Bulgar-Amerikalı sanatçı bu projesinin çizimlerini ilk kez 1962'de gençken yapmış ve çeşitli hazırlık çalışmaları ile günümüze kadar gelmiş.

Arc de Triomphe Yarım Asırlık Bir Projeyle Renk Değiştirecek

Arc de Triomphe (Zafer Takı) gümüş maviye bürünüyor
Proje "L'Arc de Triomphe, Wrapped" adını taşıyor.

Sanatçı bu haberi web sitesi üzerinden verdi. Duyuruda "Christo, Centre Pompidou ve Centre des monuments nationaux ile yakın işbirliği içinde, Paris'te geçici bir sanat eseri oluşturacak" denildi. "Geçici" çalışma 2020'de tamamlandığında, 6 Nisan Pazartesi ve 19 Nisan Pazar günleri arasında yalnızca iki hafta boyunca görülecek.

"Meçhul Askerin Mezarı" (Tomb of the Unknown Soldier) da dahil olmak üzere, sembolik kemerin altındaki alan gösteri boyunca erişilebilir olacak.

Pompidou Merkezi kütüphanesi, 18 Mart – 15 Haziran 2020 tarihlerinde, sanatçının 2009'da ölen eşi Jeanne-Claude için bir sergi de başlatacak. Sergide 1958-1964 yılları arasında Paris of Christo'da yapılan sanatsal çalışmaya dikkat çekilecek. Arc de Triomphe projesi, çiftin Paris'teki en eski köprü olan Pont-Neuf'u kumaşla sarmasından 35 yıl sonra yapılmış olacak.

Arc de Triomphe (Zafer Takı)
Sanatçı, bu çalışma için hazırladığı çizimleri projeyi finanse etmek için satışa sundu.

Sanatçı ikili, büyük ölçekli kumaşlarla ünlü binaları ve yapıtları kaplamaları ile biliniyor. Aynı zamanda halka açık alanlarda geçici, renkli anıtsal yapılar oluşturmaları ile ünlenmiş durumda. Sanatçı, eserleri her zaman mevcut çevreyi göz önünde bulundurarak oluşturduğunu söylüyor ve yalnızca o an deneyimlenmesi gerektiğine inanıyor.

İkili, 1968'de Bern'deki Kunsthalle ve 1995'te Berlin'deki Reichstag gibi birçok farklı anıtı kumaşla sardı. Bunun dışında Sonoma'daki 24 kilometrelik Running Fence, Kaliforniya'daki Marin kontlukları ve New York Central Park'taki Gates gibi diğer ünlü sanatsal eserlere de imza attı.

İnsanların üzerinde yürüdüğü "The Floating Piers" 2016'da İtalya'da inşa edildi.
İnsanların üzerinde yürüdüğü "The Floating Piers" 2016'da İtalya'da inşa edildi.

Christo bundan önce, kuzey İtalya'nın Iseo gölündeki küçük Monte Isola adasını Sulzano kasabasına bağlayan 200.000 küpten oluşan yüzer bir rıhtımın üzerine 3 kilometreden uzun sarı kumaş halı serdi. Yapı 16 gün görücüye açık kaldı.

Sanatçı geçen yıl Büyük Britanya'da ilk büyük çalışmasına imza attı. Özel olarak yapılmış rengarenk 7,506 varilden oluşan yüzen bir yapı Londra'nın Serpentine Lake gölüne demirlendi. Eser London Mastaba olarak bilindi.

The Mastaba
"The Mastaba" Londra'nın Hyde Park'ına 2018 Haziran'da demir attı.

Diğer geçici sanat eserlerinde olduğu gibi, Arc de Triomphe projesi, Christo tarafından bizzat finanse ediliyor. Dünyaca ünlü sanatçı bunun için 1950'lerde ve 1960'larda yaptığı küçük ölçekli modelleri, çizimleri ve kolajlarını satışa çıkarıyor. Bunlar arasında orijinal litograflar da yer alıyor.