Kel kartal (Bald Eagle) hakkında merak edilen bilgiler

20 yıla kadar yaşayabilen bu güçlü hayvanlar Kuzey Amerika topraklarına özgüdür

Kel kartal (Haliaeetus leucocephalus), Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan yerli halk için yüzyıllardan beri manevi bir semboldür. 1782'de ABD'nin ulusal amblemi olarak kullanılmıştır. Ancak hem yasa dışı avlanma hem de böcek öldürücü (DDT) nedeniyle 1970'lerde neredeyse yok oldular. Kurtarma çabaları ve daha güçlü federal koruma ile bu büyük yırtıcı türü artık tehlike altında olmaktan çıktı.

Kel kartal (Bald Eagle) hakkında merak edilen bilgiler

kel kartal bald eagle
Bald Eagle, Kuzey Amerika'ya endemik bir deniz kartalıdır
  • Bilimsel adı: Haliaeetus leucocephalus
  • Ortak isimler: Kel Kartal, Kartal, Amerikan Kel Kartalı
  • Boyut: 0,9 – 1,1 m uzunluğunda
  • Kanat açıklığı: 54 cm – 70 cm
  • Ağırlık: 3 – 6,3 kg
  • Ömrü: 20 yıl (vahşi doğada)
  • Beslenme: Etçil
  • Habitat: Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da, özellikle Florida, Alaska ve Ortabatı'da büyük, açık göller ve nehirlerde yaşar
  • Popülasyon: 700.000
  • Korunma durumu: En az endişe verici

Kel kartalın kafası kel gibi görünür ancak esasında beyaz tüylerle kaplıdır. İsmi eski dilde bir isimden gelmektedir ve orijinal olarak "beyaz kafalı" anlamını taşır. Olgun kel kartalların "kel" kafaları, çikolata rengi kahverengi gövdeleriyle keskin bir tezatlık taşır. Gagaları oldukça geniş, sarı renkli ve kalındır. Güçlü gagasının üst kısmı çengel yapıdadır. Bu kuşlar sıklıkla 0,9 metre ile 1,1 metre uzunluğunda olur ve kanat açıklıkları 70 santimetreye büyüyebilir.

kel kartal bald eagle
Temelde pençeleriyle kavrayabildikleri her şeyi yerler

Kel kartalların başı, boynu ve kuyruğu parlak, düz beyazdır. Fakat daha genç olanlarda lekelenme görülebilir. Gözleri, gagaları, bacakları ve ayakları sarı renktedir ve siyah tırnakları kalın ve güçlüdür.

Kel kartalın habitatı

Kel kartalın yaşam alanı Meksika'dan Kanada'ya kadar uzanır ve Amerika kıtasının tamamını içine alır. Louisiana eyaletlerinden Kaliforniya çöllerine ve New England'ın yaprak döken ormanlarına kadar her çeşit habitatta yaşayabilirler. Kuzey Amerika'ya özgü veya yerli olan tek deniz kartalıdır.

Beslenme ve davranış

kel kartal avlanma bald eagle
Balıklar ve sudaki diğer her şey Bald Eagle'ın ana besin kaynağını oluşturur

Kel kartalların diyetlerinin çoğunluğunu balıklar oluşturur. Ancak bunun dışında kalan diğer her şeyi yerler. Kuşların dalgıçkuşu (grebes), balıkçıl, ördek, sutavuğu, kaz ve akbalıkçıl gibi diğer su kuşlarını yedikleri, tavşan, sincap, rakun, misket ve hatta geyikler gibi memelileri avladıkları bilinmektedir.

Deniz kaplumbağası, terrapin (tatlısu kaplumbağası), yılanlar ve yengeçler de kel kartalların lezzetli buldukları öğünler arasındadır. Kel kartalların diğer avcılardan yiyecek çaldıkları (kleptoparazitizm olarak bilinir), diğer hayvanların karkaslarını temizledikleri ve çöp alanlarından ya da kamp alanlarından yiyecek aldıkları rapor edilir. Başka bir deyişle kel kartal pençeleriyle tutabildiği her şeyi yemektedir.

Üreme ve yavrular

bald eagle
Kartallar az sayıda yavru yetiştirmeleriyle bilinir.

Kel kartallar bölgeye bağlı olarak eylül ayının sonundan nisan ayının başlarında çiftleşir. Dişi, çiftleşmeden beş ila 10 gün sonra ilk yumurtasını bırakır ve yumurtalar aşağı yukarı 35 gün süresince kuluçkada kalır. Bir ila üç yumurta üretirler.

Kuluçkadan çıkan kel kartal civcivleri kabarık beyaz tüylerle kaplı olur ancak çabuk büyürler. Yavru kuşlar benekli kahverengi gövdeye ve beyaz tüylere sahiptir. 4-5 yaşlarına kadar olgunlaşıncaya dek kendilerine özgü beyaz kafa ve kuyruk tüylerine sahip olmazlar.

Tehditler

Günümüzde kel kartallar kaçak avlanma, kaza sonucu veya kasıtlı nişan alma, kirlilik, rüzgar türbinleriyle veya elektrik hatlarıyla çarpışma, besin kaynaklarının kirlenmesi ve habitat kayıpları gibi diğer tehlikeler nedeniyle tehdit altındadır. Balıkçı ağlarının yanı sıra, boşalan mermi kovanlarından kaynaklı kurşun zehirlenmesi de kel kartallar ve diğer büyük yırtıcılar için ciddi tehdit oluşturur.

Korunma Durumu

Uluslararası Doğa Koruma Birliği, kel kartalın korunma durumunu "en az endişe verici" olarak listeliyor ve popülasyonunun arttığını söylüyor. Bununla birlikte kel kartallar 1970'lerde ve 1980'lerde zirai ilaç kullanımından ciddi şekilde etkilenmiş ve tehlike altındaki türler sınıfına girmiştir. Bu kuşları kurtarmak için gösterilen güçlü çabalar başarılı oldu ve kel kartallar 2007'de nesli tükenmekte olan türler listesinden kaldırıldı.

Kel kartal (Bald Eagle) hakkında merak edilen bilgiler yazımız burada son buldu. Daha fazla içerik için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://2ladd.com/k/yeryuzu-tabiat/

Ortalama puan: / 5. Oy sayısı: