Petrol Yiyen Bakteri Dünya'nın En Derin Okyanus Çukurunda Bulundu

Mariana Çukuru'nda bilim adamları, insanların sebep olduğu petrol sızıntısını temizlemede rol oynayan bir petrol yiyen bakteri türünü keşfetti.

Petrol yiyen bakteri mikroskobu

Dünya okyanuslarının en derin noktası olan Mariana Çukuru'nda bilim adamları, insanların sebep olduğu petrol sızıntısını temizlemede rol oynayan bir petrol yiyen bakteri türünü keşfetti. Bu eşsiz bakteri türüne dair ilk ipuçları, 2010'daki büyük BP petrol sızıntısı kazasına dayanıyor. Film yönetmeni James Cameron bu türün keşfedilmesine önayak olan özel bir denizaltı inşa etti.


İlgili: Mariana Çukuru'nda Yaşayan Gizemli, Manyetik Mikroplar


Dünya'nın En Derin Okyanus Çukurunda Petrol Yiyen Bakteriler

petrol yiyen bakteri araştırması ve Çin denizaltısı 2012'de 7.000 metre derinlikteki Mariana Çukuru'ndan örnek alırken
Çin denizaltısı 2012'de 7.000 metre derinlikteki Mariana Çukuru'ndan örnek alırken

Microbiome dergisinde yayınlanan bir araştırmada, East Anglia Üniversitesi (UEA) ile Çin ve Rusya'dan araştırmacılar, Batı Pasifik Okyanusu'ndaki yaklaşık 11.000 metre derinlikte bulunan çukurda yürüttükleri kapsamlı çalışmayı anlattılar. Araştırma bilinen en kapsamlı mikrobiyal popülasyon analizi olarak kayıtlara geçildi. Bugüne kadar söz konusu organizmaları hedef alan sadece birkaç keşif araştırması yapılmıştı.

Bu keşiflerden biri, önemli bir deniz kaşifi ve Academy ödüllü film yönetmeni olan James Cameron tarafından organize edildi ve yönetildi. Kendisi çukurdan örnek toplaması için özelleştirilen bir denizaltı inşa etti. Çalışmaya önderlik eden Çin'deki Ocean Üniversitesi'nden Xiao-Hua Zhang, "Mars hakkında okyanusun en derin bölümünden daha fazlasını biliyoruz" açıklamasını yaptı.

petrol yiyen bakteri: Mariana Çukuru'nun en derin noktasından alınan yeni örnekler petrol yiyen bakterileri gösterdi
Mariana Çukuru'nun en derin noktasından alınan yeni örnekler petrol yiyen bakterileri gösterdi

Zhang ve ekibi, Mariana Çukuru'nun en derin kısmından mikrobiyal popülasyon örnekleri topladılar. Geri getirilen örnekleri incelediler ve yeni bir hidrokarbon parçalayıcı bakteri grubunu belirlediler.

UEA'in Biyolojik Bilimler Okulu'ndan Dr. Jonathan Todd, "Hidrokarbonlar sadece hidrojen ve karbon atomlarından yapılmış organik bileşiklerdir ve ham petrol ve doğal gaz dahil birçok yerde bulunurlar" dedi. Bu tür mikroorganizmalar esas olarak petrolde bulunan bileşikleri yiyor ve daha sonra yakıt olarak kullanıyor. Benzer mikroorganizmalar, BP'nin Meksika Körfezi'ndeki 2010 petrol sızıntısı gibi doğal afetlerin sonuçlarının ortadan kaldırılmasında da rol oynuyor.

Söz Konusu Hidrokarbonlar 6000 Metre Derinlikte Başlıyor

Ekip Mariana Çukuru'nun dibinde sadece bolca hidrokarbon parçalayıcı bakteri olduğunu bulmadı aynı zamanda buradaki bakteri oranının dünyadaki en yükseği olduğunu tespit etti. Bilim adamları bu mikropların bazılarını izole ettiler ve laboratuvarda Mariana Çukuru'ndaki ortamı taklit eden çevresel koşullar altında yeniden hidrokarbon tükettiklerini kanıtladılar.

Bu bakterileri "besleyen" hidrokarbonların kaynağını anlamak isteyen ekip, yüzeyden alınan deniz suyu örneklerini ve çukurun altındaki tortuyu kapsayan su sütununu analiz etti. UEA Çevre Bilimleri Okulu'ndan araştırmacılar, hidrokarbonların okyanus yüzeyinin 6.000 metre altında ve muhtemelen daha da derininde olduğunu buldular. Bunların önemli bir kısmının muhtemelen okyanus yüzeyindeki kirlenmeden kaynaklandığını tespit ettiler.

Mariana Çukuru'ndaki Basınç 1100 Kilograma Eşit

Araştırmacıları şaşırtan bir başka detay da, çukurun tabanındaki tortuda buldukları biyolojik olarak üretilmiş hidrokarbonlar oldu. Bu da söz konusu eşsiz mikrobiyal popülasyonun bu ortamda hidrokarbon ürettiğini gösteriyor. Dizel yakıtı oluşturan bileşiklere benzeyen bu hidrokarbonlara okyanus yüzeyindeki alglerde rastlanmaktadır. Ancak hiçbir zaman bu derinlikteki mikroorganizmalarda görülmemişti.

Çalışmaya göre söz konusu hidrokarbonlar, mikroorganizmaların bulundukları derinlikte hayatta kalmasına yardımcı oluyor. Zira Mariana Çukuru'ndaki basınç 1.091 kilograma eşit durumda. İkinci bir teori ise bunların diğer mikroorganizmalar için de besin kaynağı olabileceği yönünde. Henüz keşfedilmemiş bazı mikroorganizmalar da okyanus tabanına çöken kirletici hidrokarbonları tüketiyor olabilir. Bu eşsiz çevrenin araştırılması için daha fazla çalışma yapılması gerekecek.