Robert H. Goddard | Roketin mucidi bilim adamının hayatı

Yazar Burcu Kara
ilk roket bilimci Robert H. Goddard

Roketin mucidi Robert Hutchings Goddard (5 Ekim 1882 – 10 Ağustos 1945) çalışmaları uzay araştırmaları tarihini şekillendiren etkili bir Amerikan roket bilimciydi. Goddard'ın çalışmalarının ulaştığı büyük ufukların aksine, hükümet veya ordu tarafından yaşamı boyunca önemli kabul edilmedi. Yine de Goddard sebat etti ve bugün tüm roket teknolojileri ona entelektüel olarak borçludur.

Robert H. Goddard kimdir?

ilk roket bilimci Robert H. Goddard
Dr. Robert H. Goddard, Clark Üniversitesi'nde kara tahtada
  • Tam ismi: Robert Hutchings Goddard
  • Meslek: Mühendis ve roket geliştiricisi mucit
  • Doğum: 5 Ekim 1882, Worcester, Massachusetts, ABD
  • Ebeveynler: Nahum Goddard, Fannie L. Hoyt
  • Ölüm: 10 Ağustos 1945 Worcester, Massachusetts, ABD
  • Eğitimi: Worcester Politeknik Enstitüsü (B.S. Fizik, 1908). Clark Üniversitesi (Fizik Yüksek Lisans ve Doktora, 1911).
  • Önemli başarıları: 1926'da Worcester, MA'de Amerikan topraklarındaki ilk başarılı roket kalkışı.
  • Ana yayınları: "A Method of Reaching Extreme Altitudes" (1919)
  • Eşi: Esther Christine Kisk
  • Araştırma alanı: Roket tahriki ve mühendisliği

İlk yılları

Robert Goddard, 5 Ekim 1882'de Massachusetts'de Worcester'da doğdu. Çiftçi Nahum Goddard ve Fannie Louise Hoyt'un tek çocuğuydu. Çocukluğu hastalıkla geçti ancak teleskobu vardı ve genellikle gökyüzünü incelemek için zaman harcıyordu. Sonunda bilime, özellikle de uçuş mekaniğine ilgi duymaya başladı. Smithsonian dergisini keşfetmesi ve uçuş uzmanı Samuel Pierpont Langley'nin makaleleri aerodinamik ilgilenmeye başlamasını sağladı.

Bir lisans mezunu olarak Goddard, fizik öğrenmeye devam ettiği Worcester Politeknik Enstitüsüne katıldı. Fizikte doktora derecesini aldı. 1911'de Clark Üniversitesi'nde, ardından ertesi yıl Princeton Üniversitesi'nde araştırma bursu kazandı. Sonunda Clark Üniversitesi'ne, hayatının uzun bir dönemi boyunca taşıyacağı havacılık ve uzay mühendisliği ve fizik profesörü unvanıyla katıldı.

Roket araştırmaları

roket mucidi Robert H. Goddard
Robert H. Goddard ve icat ettiği roketleri.

Robert Goddard henüz mezun değilken roketler hakkında yazmaya başladı. Doktora derecesini aldıktan sonra, atmosferin sıcaklık ve basınç ölçümlerini almak için enstrümanları yukarı taşıyacak roketlere odaklanmaya başladı. Yukarı atmosferi araştırma arzusu onu, potansiyel bir taşıma aracı olarak roketlerle deneyler yapmaya zorladı.

Goddard, çalışmayı sürdürmek için fon bulmakta zorlandı ancak sonunda Smithsonian Enstitüsü'nü araştırmasını desteklemeye ikna etti. 1919'da yüksek kütleli cisimleri atmosfere çıkarma ve roketlerde yüksek irtifa sorunlarını çözmenin zorluklarını anlatan "A Method of Reaching Extreme Altitudes" (Smithsonian tarafından yayınlanan) büyük tezini yazdı.

Goddard, 1915 yılında katı roket yakıtlı karışımlardan başlayarak, farklı roket konfigürasyonları ve yakıt yükleri üzerinde deneyler yaptı. Sonunda, kullandığı roketlerin yeniden tasarlanmasını gerektiren sıvı yakıtlara geçti. Bu tür işler için yapılmamış yakıt tanklarını, türbinleri ve yanma odalarını inşa etmek zorunda kaldı. 16 Mart 1926'da, Goddard'ın ilk roketi, 12 metreden biraz yukarıda 2,5 saniyelik bir uçuş gerçekleştirerek Worcester, MA yakınlarındaki bir tepeden yükseldi.

Bu benzinle çalışan roket, sonraki roket uçuşlarında önemli gelişmelere yol açtı. Goddard daha büyük roketler kullanarak daha yeni ve daha güçlü tasarımlar üzerinde çalışmaya başladı. Roket uçuşunun açısını ve irtifasını kontrol etmekle ilgili problemleri çözmek zorunda kaldı. Ayrıca araç için daha büyük bir itiş oluşturmaya yardımcı olacak roket başlıkları tasarlaması gerekti. Goddard ayrıca roketin dengesini kontrol etmek için bir jiroskop sistemi üzerinde çalıştı ve bilimsel aletleri taşımak için bir yük bölmesi tasarladı. Sonunda roketleri ve yükü güvenli bir şekilde yere indirmek için bir paraşüt kurtarma sistemi geliştirdi. Ayrıca günümüzde sıkça kullanılan çok aşamalı roketi de patentledi. 1919 tarihli makalesi ve roket tasarımındaki diğer araştırmaları, bu sahada birer klasik olarak kabul edilir.

Goddard ve basın

Robert H. Goddard roket gözlem kulübe
Dr. Goddard ve onun uçuş kontrol kulübesi.

Her ne kadar Goddard'ın çığır açan çalışmaları bilimsel ilgi toplasa da, ilk deneyleri basın tarafından fazla hayali görülerek eleştirildi. Bununla birlikte, basında yer verilen çoğu makale birçok bilimsel yanlışlıklar içeriyordu. En ünlü örnek 20 Ocak 1920'de New York Times'ta ortaya çıktı. Makale, Goddard'ın roketlerin bir gün Ay'ın etrafında dönebileceği ve insanları ve enstrümanları diğer dünyalara taşıyabileceği yönündeki öngörüsüyle alay etmişti.

Times, 49 yıl sonra yanıldığını itiraf etti. 16 Temmuz 1969'da – üç astronotun Ay'a inmesinden bir gün sonra: "Daha ileri araştırmalar ve deneyler, 17. yüzyılda Isaac Newton'ın bulgularını doğruladı ve şimdi kesinlikle bir roketin bir vakumda ve aynı zamanda bir atmosferde çalışabileceği kanıtlandı. The Times hatasından pişmandır."

Daha sonraki kariyeri

Goddard 1920'lerde ve 30'larda roketler üzerindeki çalışmalarına devam etti ve bunların potansiyelinin ABD hükümeti tarafından anlaşılması için mücadele etti. Sonunda operasyonlarını Roswell, New Mexico'ya taşıdı ve Guggenheim ailesinden gelen finansal destekle daha fazla roket araştırması yaptı.

1942'de Goddard ve ekibi jet destekli kalkış (JATO) teknolojisi üzerinde çalışmak üzere Maryland, Annapolis'e taşındı. Çalışmalarını diğer bilim insanlarıyla paylaşmamasına rağmen, II. Dünya Savaşı boyunca tasarımlarını sürekli geliştirdi. Goddard, patent ihlali ve fikri mülkiyet hırsızlığı konusundaki endişeleri nedeniyle gizliliği tercih etti. Hizmetlerini ve teknolojisini defalarca ordu ve hükümete sundu ancak yalnızca reddedilmeye devam etti. II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru ölümünden kısa bir süre önce, Goddard, ele geçirilen bir Alman V-2 roketini görme şansını yakaladı. Sahip olduğu patentlere rağmen Almanların çalışmasını ne denli kopyaladığını fark etti.

Ölümü ve mirası

Robert H. Goddard hayatı boyunca Clark Üniversitesi'ndeki araştırma fakültesinde kaldı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerikan Rocket Society yönetim kuruluna katıldı. Ancak sağlığı kötüleşti ve 10 Ağustos 1945'te öldü. Massachusetts, Worcester'a gömüldü.

Goddard'ın karısı Esther Christine Kisk, ölümünden sonra kağıtlarını topladı ve patentlerini güvenceye almak için çalıştı. Goddard'ın roketler üzerine yeni umutlar açan çalışmalarını içeren orijinal makalelerinin çoğu, Smithsonian Institution Archives'da görülebiliyor. Goddard'ın etkisi şu anki uzay araştırma faaliyetlerimizde ve gelecekteki çalışmalarımızda hissedilmeye devam edecek.

Başarıları

Robert H. Goddard yaşamı boyunca tam olarak onurlandırılmamış olabilir, ancak mirası birçok yerde yaşıyor. NASA'nın Goddard Space Flight Center (GSFC), ABD'deki çeşitli okullarda olduğu gibi onun adını aldı. Almış olduğu 214 patentin 131'i ölümünden sonra ödüllendirildi. Adını taşıyan caddeler ve parklar vardır ve Amazon kurucusu Jeff Bezos'un uzay şirketi Blue Origins, tekrar kullanılabilir bir fırlatma aracına onun adını vermiştir.