Uzaydaki Farelerin Yer Çekimsiz Ortama Gösterdiği Tepki

Çalışma son bulduğunda tüm uzay farelerinin sağlığı iyiydi ve vücut ağırlıkları yeryüzünde bulunanlar ile benzerdi.

fareler uzay kafes nasa yer çekimi

20 farenin Uluslararası Uzay İstasyonu'nda sergilediği davranışlar insanların uzayda yaşamaya nasıl uyum sağlayabileceklerine ışık tuttu. Bir SpaceX Dragon kapsülünün içinde bulunan dişi fareler Uluslararası Uzay İstasyonu'nda tek başlarına uçtular.

Fareler, NASA'nın oluşturduğu bu yer çekimsiz kemirgen habitatında 37 gün geçirdi. Video görüntüleri, farelerin normal temizlenmelerine devam ettiklerini, beslendiklerini ve sosyalleşmeyi sürdürdüklerini gösterdi. Ancak Dünya'dan ayrıldıktan ilk 10 gün içinde, genç farelerin kafeslerinin etrafında daireler çizerek koşmaya başladıkları görüldü.

Uzaydaki Fareler ve Yer Çekimsiz Ortamda Gösterdikleri Davranışlar

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki 20 dişi fareyi videoya aldı ve ağırlıksız uzay ortamına verdikleri tepkileri inceledi.

Scientific Reports'da yayınlanan bu ilginç çalışmada, bilim adamları farelerin söz konusu hareketini "benzersiz" olarak nitelendirdi. Fareler bir nedenden ötürü kafeslerinin içinde durmadan dolanmayı sürdürdüler.

Yer çekimsiz ortamı ilk kez deneyimlediklerinde gövdelerini "oval bir yörünge" boyunca hareket ettirmeye başladılar. Ardından arka bacaklarıyla duvarlara bastırarak kendilerini ittirdiler. Bu davranış daha sonra yerini hızlıca kafes turları atmaya bıraktı.

rodent habitat fareler nasa uzay kafes
NASA'nın Rodent Habitat isimli modülü iki erişim kapısına sahip.

Yazarlar bu durum karşısında farklı teoriler geliştirdiler. Bunun bir stres cevabına işaret edebileceğini, bir ödül egzersizi olabileceğini veya sadece yer çekimi eksikliğinden ötürü dengesiz hissedebileceklerini belirttiler. Ancak neler olduğunu daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaçları olacak.

Bu çalışma ile yazarlar hayvanların uzay ortamına nasıl uyum sağladıkları konusunda daha fazla bilgi edinmeyi amaçlıyor. Bu bulgular, insanların uzun süreli uzay uçuşlarına verebileceği yanıtları anlamaya yardımcı olacak. Bilim adamları bunu çözmek için bir süredir hayvan merkezli çalışmalar yapmaya devam ediyor.

Çalışma son bulduğunda tüm uzay farelerinin sağlığı iyiydi ve vücut ağırlıkları yeryüzünde bulunanlar ile benzerdi.

Fareler deney boyunca aktif ve hareketli kaldılar. Araştırmacılara göre sürekli olarak çevrelerini araştırdılar ve uzay habitatının tüm alanlarına ayak bastılar.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yürütülen daha önceki kemirgen projeleri arasında mikro yer çekimine karşı gösterilen yaşlanma ve mikro yer çekiminin hastalıkların başlaması ve devam etmesi üzerindeki etkileri araştırıldı.