Afrika aslanı (Panthera leo): Özellikler, davranış ve melezler

Afrika aslanlarının özelliklerinden liger, tigon ve leopona kadar çeşitli türler

Tarih boyunca, Afrika aslanı (Panthera leo) cesaret ve gücü temsil etti. Kedi, kükreyişi ve erkeğinin yelesi ile kolayca tanınmaktadır. "Pride" adı verilen gruplar halinde yaşayan aslanlar en sosyal kedilerdir. Grubun büyüklüğü yiyeceğin varlığına bağlıdır. Ancak tipik bir grup üç erkek, bir düzine dişi ve yavrulardan oluşur.

Afrika aslanı (Panthera leo) özellikleri:

Afrika aslanı
Panthero leo
  • Bilimsel adı: Panthera leo
  • Yaygın ad: Aslan
  • Boyut: 1.4-2.0 m gövde; 66-101 cm kuyruk
  • Ağırlık: 130-190 kg
  • Ömrü: 10-14 yıl
  • Diyet: Etçil
  • Habitat: Sahra Altı Afrika
  • Popülasyon: 20.000
  • Korunma durumu: Savunmasız

Açıklama

Aslan, cinsel dimorfizmi sergileyen tek kedidir; yani erkek ve dişi aslanlar birbirlerinden farklı görünür. Erkekler dişilerden daha büyüktür. Bir aslanın gövdesi 1.4 metre ile 2 metre arasındadır. Kuyruğu 66 ila 101 cm, ağırlığı 130 ila 190 kilogram arasındadır.

Aslan yavruları doğduklarında tüylerinde koyu lekeler vardır ve bunlar, yetişkinlikte sadece soluk göbek lekeleri kalana kadar kaybolur. Yetişkin aslanların rengi devetüyü renginden çeşitli kahverengi tonlarına kadar değişir. Hem erkek hem de dişiler, yuvarlak başları ve kulakları olan güçlü, kaslı kedilerdir. Sadece yetişkin erkek aslanlar boyunlarını ve göğüslerini kaplayan kahverengi, pas renkli veya siyah bir yele taşır. Sadece erkeklerde siyah koyu kuyruk püskülleri vardır. Bazı örneklerde püsküller kuyruk kemiği mahmuzlarını gizler.

Beyaz aslanlar vahşi doğada nadiren görülür. Beyaz post bir çift resesif alelden kaynaklanır. Beyaz aslanlar albino hayvanlar değillerdir. Normal renkli bir cilde ve gözlere sahiptirler.

Habitat ve dağılım

asya aslanı
Tipik bir Asya aslanı

Aslan "ormanın kralı" olarak adlandırılsa da aslında yağmur ormanlarında yaşamaz. Bunun yerine, bu kediler Sahra altı Afrika'nın çimenli ovalarını, savanlarını ve çalılıklarını tercih ederler. Asya aslanı Hindistan'daki Gir Orman Milli Parkı'nda yaşar ancak yaşam alanı yalnızca ova ve çalılık orman alanlarını içerir.

Beslenme

Aslanlar hiperkarnivordur yani diyetleri %70'den fazla etten oluşur. Afrika aslanları, zebra, Afrika bufalosu, Güney Afrika ceylanı, zürafa ve antilop gibi büyük böcekleri avlamayı tercih eder. Çok büyük (fil, gergedan, su aygırı) ve çok küçük (tavşan, maymun, yaban faresi, dikdik) avlardan kaçınırlar. Ancak çiftlik hayvanlarını avlayabilirler. Tek bir aslan kendisinin iki katı büyüklüğündeki avları alt edebilir. Gruplarda dişi aslanlar işbirliği içinde avlanır. Kaçan hayvanları yakalamak için birden fazla yönden takip ederler. Aslanlar avlarını boğarak öldürürler. Nefessiz bırakmak için avının ağzını ve burun deliklerini kapatırlar. Av genellikle yerinde tüketilir. Aslanlar çoğu zaman avlarını sırtlanlara ve bazen de timsahlara kaptırır.

Aslan tepe (apex) yırtıcılardır ancak insanlara av olurlar. Yavrular genellikle sırtlanlar, yaban köpekleri ve leoparlar tarafından öldürülür.

Afrika aslanı ve davranış

Aslanlar günde 16 ila 20 saat uyurlar. Çoğu zaman şafakta veya akşam karanlığında avlanırlar. Ancak programlarını değiştirmek için avlarına uyum sağlayabilirler. Vokal yapma, kafa sürtme, yalama, yüz ifadeleri, kimyasal işaretleme ve görsel işaretleme ile iletişim kurarlar. Aslanlar şiddetli kükremeleri ile bilinir fakat aynı zamanda homurtu, miyav, hırıltı ve mırıldanma yapabilirler.

Üreme ve yavrular

yavru aslan
Yavrular dört ya da beş yaşlarına kadar gruba alınmazlar

Aslanlar üç yaşlarında cinsel olarak olgunlaşsa da, erkekler bir meydan okumayı kazanarak gruba katılmadan önce dört ya da beş yaşlarında olma eğilimindedir. Gruptaki yeni erkek genellikle en genç nesil yavruları öldürür ve ergen avları bırakır. Dişi aslanlar "polyestrous"tur yani yılın herhangi bir zamanında çiftleşebilirler. Yavruları sütten kesildiklerinde veya öldürüldüklerinde olağan dışı davranışlar sergileyebilirler.

Yaklaşık 110 günlük bir gebelik süresinden sonra dişi bir ila dört yavru doğurur. Bazı gruplarda dişi yavrularını tenha bir yerde doğurur ve yavrular altı ila sekiz haftalık olana kadar tek başına avlanır. Avlanmaya giden gruplarda, bir dişi aslan gruptaki tüm yavruları kollar. Dişiler gruba aldıkları yavrularını şiddetle savunurlar. Erkekler yavrularını tolere eder ancak onları her zaman savunmazlar.

Yavruların yaklaşık %80'i ölür. Yetişkinliğe kadar hayatta kalmayı başaranlar 10 ila 14 yıl arasında yaşayabilir. Yetişkin aslanların çoğu insanlar veya diğer aslanlar tarafından öldürülür. Bazıları avlanma sırasında aldıkları yaralardan ölürler.

Korunma durumu

Afrika aslanı

Aslan, IUCN Kırmızı Listesi'nde "savunmasız" olarak listelenmiştir. Vahşi doğadaki popülasyonları 1993'ten 2014'e kadar yaklaşık %43 oranında azalmıştır. 2014 popülasyon sayımı yaklaşık 7500 yaban aslanının kaldığını gösterse de, o zamandan bu yana sayıları azalmaya devam etmiştir.

Aslanlar çok çeşitli habitatlara uyum sağlayabilmesine rağmen, insanlar onları öldürmeye devam ettiği için ve avlarının tükenmesinden dolayı tehdit altındadır. İnsanlar aslanları çiftlik hayvanlarını korumak, yasa dışı ticaret yapmak veya kendilerini savunmak için öldürürler. Bushmeat'in (Afrika vahşi hayvan yemeği) ticarileşmesi ve habitat kaybının artması nedeniyle tehdit altındadırlar. Avcılık sporu (trophy hunting) bazı bölgelerde aslan popülasyonlarının korunmasına yardımcı olurken, diğer bölgelerdeki azalmasına katkıda bulunmuştur.

Afrika aslanı ve Asya aslanı

Son filogenetik araştırmalar, aslanların gerçekten "Afrika" ve "Asya" olarak sınıflandırılmaması gerektiğini göstermektedir. Bununla birlikte, bu iki bölgede yaşayan kediler belirgin oranda farklı görünüm ve davranışlar sergilerler. Genetik açıdan bakıldığında asıl fark Afrika aslanlarının tek bir infraorbital foramen'e (gözlere uzanan kan damarları ve sinirler için kafatasındaki delik) ve Asya aslanlarının ise çatallı bir infraorbital foremen'e sahip olmasıdır.

Daha kalın ve daha uzun yeleleri ancak daha kısa kuyruk püskülleriyle Afrika aslanları Asya aslanlarından daha büyüktür. Asya aslanının karnının çevresindeki deri katlanmış biçimdedir ve Afrika aslanında bu görülmez. Grup (pride) kompozisyonu da iki aslan türü arasında farklılık gösterir. Bunun en olası nedeni, aslanların farklı boyutlarda olmaları ve farklı av türlerini avlamalarıdır.

Aslan melezleri

tigon aslan
Tigon

Aslanlar kaplanlar, kar leoparı, jaguar ve leoparla yakından ilişkilidir. Melez kediler oluşturmak için diğer türlerle çiftleştirilirler:

  • Liger: Bir erkek aslanla bir dişi kaplanın çiftleşmesidir. Ligerler, aslanlardan veya kaplanlardan daha büyüktür. Erkek ligantlar kısırdır ancak çoğu dişi liger doğurgandır.
  • Tigon veya Tiglon: Bir dişi aslan ve bir erkek kaplan arasındaki çiftleşmedir. Tigonlar tipik olarak her iki ebeveynden daha küçüktür.
  • Leopon: Bir dişi aslan ve bir erkek leopardan olur. Başı bir aslanı vücudu ise bir leoparı andırır.

Aslanların, kaplanların ve leoparların genlerini saf tutmak önemli olduğundan hibridizasyon önerilmez. Melezleme daha çok özel işletmelerde görülür.

Afrika aslanı (Panthera leo): Özellikler, davranış ve habitat yazımız burada son buldu. Daha fazla içerik için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://2ladd.com/k/yeryuzu-tabiat/

Ortalama puan: / 5. Oy sayısı:

Yazar Berkay Elem

2ladd sayfasında bilim ve teknoloji ağırlıklı haber / makale içeriklerinden sorumluyum. Detaylı analizler için beni takip edebilirsiniz.

Searchinggood.com virüsü nasıl kaldırılır? / Tarayıcı eklentisi

Francis Crick: Hayatı ve DNA'nın yapısının keşfi