Ay'a Yeniden Gitmek 21 Milyar Dolardan Fazlaya Mal Olacak

NASA Ay'a yeniden gitmek için sıra dışı bir bütçe kullanmak zorunda.

Yazar Burcu Kara
amerika ay'a iniş

Görünüşe bakılırsa 21 milyar dolar insanları Ay'a geri göndermek için yeterli olmayacak. Bütçe değişikliklerini Twitter üzerinden duyurmaktan hoşlanan ABD Başkanı Trump geçtiğimiz pazartesi günü Ay'a geri dönüş yolcuğu için 1,6 milyar dolar ek bütçe ayrıldığını belirtti. NASA son zamanlarda astronotlarını Dünya'nın uydusuna geri göndermek için elini çabuk tutmaya çalışıyor. Yeni Ay görevinin kapsamı bu kez çok daha geniş olacak.

Yeni Ay Görevi 2024'e Kadar Tamamlanacak

Ay'a tekrar gitmek 21 milyar dolardan fazlaya mal olacak
ABD'nin büyük uzay misyonunun ilk adımı Ay'a yeniden inmek olacak

Ay'a gitmenin ne kadara mal olacağını merak edenler ve son zamanlarda yaşanan gelişmeleri takip edenler toplam maliyeti şimdiden tahmin ediyor olabilir: 1 Ekim 2019 itibariyle başlayacak yeni bütçe yılı itibariyle göreve 22,6 milyar dolar ayrılmış olacak. Donald Trump'ın daha önce vaat ettiği 4,75 trilyon dolarlık teklife göre çok daha küçük olduğu söylenebilir.

Apollo'dan 50 yıl sonra ilk kadın Ay'a ayak basıyor. Her şeye rağmen uzman görüşlerine göre bir devlet ajansı için bu hala oldukça büyük bir rakam. Ancak NASA'nın 21 + 1,6 milyar doları nasıl kullanacağı detaylı şekilde biliniyor:

  • İnsan Ay iniş sistemi: Ticari insan Ay iniş sistemlerini üç yıl erken geliştirmek için 1 milyar dolar.
    • NASA, astronotları Ay yörüngesinden Ay yüzeyine indirmek ve geri getirmek için entegre bir ticari Ay iniş sistemi satın alacak.
    • Ay'ın yörüngesine yerleştirilecek olan Gateway üssü ile ilgili 321 milyon dolarlık kesinti ileride tekrar gözden geçirilecek.
  • Space Launch System roketi ve Orion uzay aracı: 651 milyon dolar dünyanın en güçlü roketini tamamlamak ve astronotları Ay yörüngesindeki Gateway üssüne götürmek için kullanılacak.
  • Keşif teknolojisi: 132 milyon dolar, Ay kutup buzunun suya dönüştürülmesi ile güneş elektrikli tahrik gibi çeşitli teknolojilere ve testlere ayrılacak.
  • Bilim: 90 milyon dolar, gezegenin kutup bölgelerinin robotik keşfinde kullanılacak. İnsanlar bu görevden sonra gezegene ayak basmak için inecek.

Yeni Misyon: Artemis

NASA yöneticisi Jim Bridenstine Twitter üzerinden paylaştığı bir video mesajında "Bu yatırım NASA'nın çabaları için peşin bir ödemedir ve tasarım, geliştirme ve keşifte ilerlememize izin vermemizi sağlayacaktır" dedi.

Yeni misyon mitolojik hikayelerde Apollo'nun ikiz kız kardeşi ve Ay tanrıçası olan Yunan tanrısı Artemis ismini taşıyor.

Ay'a tekrar gitmek 21 milyar dolardan fazlaya mal olacak
İsrail'in Beresheet uzay aracının Ay'dan 500 kilometre uzaktalıkta çektiği fotoğraf

Geçtiğimiz şubat ayında konuşan Başkan Yardımcısı Mike Pence, gelecek beş yıl içerisinde uzay ajansından, mevcut Ay tozu koleksiyonuna yeni bir ayak izi koymasını istedi. Trump yönetimi tarafından açıklandığı üzere, üstesinden gelinmesi planlanan hedef ilk kadını ve bir sonraki adamı 2024 yılına kadar uydumuzun Güney Kutbu'na indirmek olacak.

NASA aldıkları yeni ek bütçe ile ilgili olarak, tüm NASA ekibinin bu eşsiz fırsattan dolayı çok gururlu heyecanlı olduğunu belirtiyor. Amerika Birleşik Devletleri halihazırda gezegene ayak basmış bir ülke olarak Yeni Ay göreviyle ilgili hâlâ oldukça istekli ve heyecanlı görünüyor. Bazı uzmanlara göre ayrılan bütçenin büyüklüğü ABD'nin Ay projesiyle ilgili henüz duyurmak istemediği çok daha geniş planları olduğuna bir işaret. Ancak bunu zaman gösterecek.