Dünyanın En Mutlu ve Mutsuz Ülkeleri (2023)

Rapora göre bir ülkenin mutluluk seviyesini belirleyen başlıca 7 faktör bulunuyor.

Yazar Burcu Kara

Dünyamızın durumu her geçen gün değişiyor. Birçok ülkenin ekonomisi artık halkı için tatmin edici seviyede değil ve beklenen mutluluğu getirmiyor. Yedincisi yayımlanan Dünya Mutluluk Raporu, 146 ülkenin mutluluk seviyesini gösterdi. Rapor, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı'nın hazırladığı iki yıllık bir yayın olarak karşımıza çıkıyor. İstatistikler, Amerika Birleşik Devletleri'nden Brezilya, Fransa, Türkiye ve Avustralya'ya kadar uzanıyor ve dünyanın tüm kıtalarını içine alıyor. İşte dünyanın en mutlu ve mutsuz ülkeleri.

Dünyanın En mutlu ve En Mutsuz Ülkeleri

Rapora göre bir ülkenin mutluluk seviyesini belirleyen başlıca 7 faktör bulunuyor. Bunlar:

  • Kişi başına düşen milli gelir (GSYİH)
  • Sosyal destek
  • Sağlıklı yaşam süresi
  • Cömertlik
  • Hayatta seçim yapma özgürlüğü
  • Yolsuzluk algısı
  • Distopya

Raporda ülkeler bu faktörler göz önünde bulundurularak 8 üzerinden puanlanmış. Halkının en mutlu olduğu 10 ülke şöyle:

  1. Finlandiya (7.8)
  2. Danimarka (7.6)
  3. İzlanda (7.5)
  4. İsviçre (7.5)
  5. Hollanda (7.4)
  6. Lüksemburg (7.4)
  7. İsveç (7.3)
  8. Norveç (7.3)
  9. İsrail (7.3)
  10. Yeni Zelanda (7.2)

Türkiye bu listede 112. sırada yer almaktadır. Türkiye'nin üstünde Gana, Irak, Mozambik ve Senegal gibi ülkeler var. Raporda sıralanan 146 ülke arasında Afganistan 2.523 ile en düşük puanı alarak 2022 yılında dünyanın en az 'mutlu' ülkesi oldu.

Dünya Mutluluk Raporu 2022 listesine göre Türkiye en mutlu 112. ülke. Rapor 2019-2021 dönemini kapsıyor.

Ülkelerin mutluluk seviyelerini bulundukları kıtaya göre sıraladık. Raporda Türkiye, Orta Doğu ülkesi olarak sınıflandırılmış. Önce Kuzey Amerika ile başlayalım.

Kuzey Amerika'nın En Mutlu Ülkeleri

kanada en mutlu ülkeler arasında
Kanadalıları mutlu yapan etkenler arasında sosyal destek ve yıllık yüksek kazanç var.

Mutsuz Amerikalılar, ülkenin üçüncü kez sıralamada geriye düşmesine neden oldu. Genel olarak işlerin yolunda olduğuna dair somut işaretler olmasına rağmen ABD bu istatistikte 8 üzerinde 6.9 aldı. Raporda, ABD'deki mutsuzluk artışının büyük bir kısmı çeşitli bağımlılıklar ile ilişkilendiriliyor. Bunlar arasında opioidler, işkoliklik, kumar, internet ve hatta alışveriş var.

  1. Kanada – 7.3
  2. Amerika Birleşik Devletleri – 6.9
  3. Meksika – 6.6
  4. Haiti – 3.6
  5. Jamaika – 5.9
  6. Guatemala – 6.4
  7. El Salvadar – 6.3
  8. Nikaraguya – 6.1
  9. Kosta Rika – 7.2
  10. Honduras – 5.9
  11. Panama – 6.3
  12. Trinidad Tobago – 7.2
  13. D.R. – 5.4

Haiti, bu bölgedeki en az mutlu ülke. Ülke, dış yardımlara rağmen, sanitasyon altyapısını ve diğer eğitim ve sağlık programlarını yeniden inşa etmekle mücadele ediyor. Haiti 8 üzerinden 3.6 ile Kuzey Amerika'nın en mutsuz ülkesi.

Nikaragua yine görece daha az mutlu ülkeler arasında. Ancak ülke yoksulluğu azaltmak için yoğun çaba sarf ettiğinden, son rapordan bu yana mutluluk seviyesinde en büyük kazanımları gören Kuzey Amerika ülkesi olmuş.

Güney Amerika'nın En Mutlu Ülkeleri

şili güney amerikanın en mutlu ülkesi
Şili, Güney Amerika'nın en mutlu nüfusuna sahip.

Güney Amerika'da ülkelerin büyük çoğunluğu mutluluk ölçeğinde altı puan dolayında seyrediyor. Son ölçümden bu yana en çok gelişmeyi Ekvador kaydetmiş durumda.

  1. Kolombiya – 6.1
  2. Venezuela – 4.7
  3. Ekvador – 6.0
  4. Peru 5.7
  5. Brezilya 6.3
  6. Bolivya – 5.8
  7. Paraguay – 5.7
  8. Uruguay – 6.3
  9. Şili 6.4

Dikkate değer istisnalar arasında hem mutluluk hem de bölgesel gelişimde kaygılar yaşayan Venezuela var. Ülkedeki aşırı enflasyon ve insani krizleri yavaşlama belirtileri göstermiyor. Bölgenin en mutlu ülkesi ise Şili oluyor. Onun hemen arkasında Brezilya var.

Avrupa'nın En mutlu Ülkeleri

finlandiya dünyanın en mutlu ülkesi
Finlandiya, Avrupa'nın refah düzeyi en yüksek ülkelerinden biri

Finlandiya art arda ikinci kez dünyanın en mutlu ülkesi oluyor ve nedenini görmek zor değil. Ülke, istikrarlı bir iş-yaşam dengesine sahip. Bu denge, devletin yönettiği enstitüler aracılığıyla sağlanıyor ve halkın refah düzeyi yükseltiliyor.

  1. İzlanda – 7.5
  2. İrlanda – 7.0
  3. Birleşik Krallık – 7.1
  4. Norveç – 7.6
  5. Danimarka – 7.6
  6. İsveç 7.3
  7. Finlandiya – 7.7

Diğer İskandinav ülkeleri de benzer nedenlerle en mutlu ülkeler arasında görülüyor. Bu da bölgenin puanının küresel ortalamanın %16 üzerine çıkmasını sağlıyor.

  1. Fransa – 6.6
  2. İspanya – 6.4
  3. Portekiz- 5.6
  4. İsviçre 7.5
  5. İtalya – 6.2
  6. Malta – 5.7
  7. Almanya – 7.0
  8. Hollanda – 7.5
  9. Çek Cumhuriyeti – 6.9
  10. Avusturya – 7.2

Diğer taraftan Ukrayna, muhtemelen 2014'den bu yana güneydoğudaki Donbass'ta devam eden yoğun savaş nedeniyle en mutsuz Avrupa ülkesi durumunda. Bulgaristan ise son ölçümden bu yana mutluluk seviyesini en çok artıran Avrupa ülkesi olmuş.

  1. Romanya – 6.0
  2. Polonya – 6.2
  3. Macaristan – 5.7
  4. Bulgaristan – 5.0
  5. Ukrayna – 4.3
  6. Belarus – 5.3
  7. Yunanistan – 5.3
  8. Rusya – 5.6

Yunanistan, devletin borç krizinden çıkmayı sürdürmesi nedeniyle en az gelişme kaydeden ülke oluyor.

Orta Doğu ve Orta Asya'nın En Mutlu Ülkeleri

Özbekistan Orta Doğu'nun en mutlu ülkeleri arasında. Zira ülke yönetimi son zamanlarda ekonomik, sosyal ve politik gelişmeler ve şeffaflık adına iddialı bir reform başlatmıştı. Bu da kendisini bölgenin en çok kalkınan ülkesi yapıyor. Türkiye çevresindeki politik konuma göre 5.4 ile ayakta kalmayı başarıyor.

Maalesef Suriye'deki iç savaş devam ediyor ve bu halkı ve ekonomisi için ağır bedeller ödetiyor. Filistin-İsrail çatışması da farklı değil. Ancak ikinci çatışma İsrail'in mutluluk sıralamasını etkilemiyor gibi gözüküyor. Öyle ki İsrail dünyadaki en mutlu ülkeler arasında 13. sırada bulunuyor.

Doğu Asya ve Okyanusya

avustralya en mutlu 11. ülke
Avustralya en mutlu 11. ülke olarak biliniyor.

Doğu Asya küresel mutluluk endeksinde Orta Asya'dan biraz daha yukarıda ve 5.4 ortalama puana sahip. Dikkat çeken düşük puanlı ülkeler arasında 4.0 ile Hindistan ve 5.2 ile Çin geliyor. Hindistan halkının mutluluk seviyesi son yıllarda düzenli olarak düşüşte. Bunun başlıca nedenleri arasında artan nüfus var.

Bölgenin ortalamasını yükselten bir ülke varsa o da Avustralya oluyor. Avustralya 7.3 ile Doğu Asya'dan çok farklı olduğunu gösteriyor. Halkı dünya ortalamasına göre %34 oranında daha mutlu.

  • Avustralya – 7.3
  • Yeni Zelanda – 7.2

Son ölçümden bu yana en çok gelişme kaydeden ülke ise Tayvan olmuş. 7 sıra yükselerek Orta Asya'nın en mutlu ülkesi haline geldi ve küresel sıralaması ise 25.

Afrika

Mauritius Afrika'nın en mutlu ülkesi ve bunu turizmine borçlu

Afrika kıtası bir bütün olarak küresel ortalamanın %19.2 altında. Ancak refah seviyesini artırmak için güçlü adımların atıldığı birçok ülke var. Bunlar arasında Benin ilk sırada geliyor. Ülke 50 sıra atlayarak en çok gelişme kaydeden Afrika ülkesi olmuş. Dünya Bankası tarafından yoksulluğun azaltılması ve temel hizmetlere erişim gibi temel yapısal reformlarda destekleniyor. Ancak Afrika'nın ortalama puanı 4.4 ve genel anlamda mutsuz kabul ediliyor.

  • Fas – 5.2
  • Cezayir – 5.8
  • Libya – 5.5
  • Nijerya – 5.3
  • Kamerun – 5.0
  • Mısır – 4.2
  • Benin – 4.9
  • Mauritius – 5.9
  • Güney Afrika – 4.7
  • Madagaskar – 3.9
  • Zimbavye – 3.7
  • Mali – 4.4
  • Senegal – 4.7
  • Somali – 4.7
  • Etiyopya – 4.3
  • Kenya – 4.5
  • Tanzanya – 3.2
  • Sudan – 2.9
  • Mozambik – 4.5

Mauritius, iyi yönetim ve canlı bir turizm sektörünün faydalarını görüyor. Adayı ziyaret eden turistlerin sayısı adanın 1.3 milyon nüfusuna eşit. Mauritius'tan sonra Afrika'nın en mutlu devletleri arasında 5.8 ile Cezayir, 5.5 ile Libya ve 5.3 ile Nijerya geliyor.