1900'de Kaydedilen İlk Güneş Tutulması Filmi

Britanya Film Enstitüsü (BFI)'nden restorasyon uzmanları görüntüleri kare kare taradı, birleştirdi ve yeniden oluşturdu.

Yazar Burcu Kara

Eski sihirbaz – yeni film yapımcısı bir İngiliz 1900'de Güneş tutulmasının ilk hareketli görüntüsü olarak bilenecek bir işi başardı. Kayıt bu zamana kadar unutulmuştu ve şimdi ilk kez ortaya çıkarıldı. Özel olarak uyarlanmış bir kamera yardımıyla John Nevil Maskelyne tarafından Kuzey Carolina'da çekilen Güneş tutulması filmi, 28 Mayıs 1900'da yaşanan eclipse sırasında Güneş'in önünden geçen Ay'ı gözler önüne seriyor.

1900'e ait ilk Güneş tutulması filmi

Kraliyet Astronomi Derneği Başkan'ı tarafından yayımlanan görüntüyle ilgili olarak, insanlığın bilimsel geçmişine ait önemli bir anın hayata döndürüldüğü yorumu yapılıyor. Gökbilimciler tarih boyunca her zaman yeni teknolojileri benimsemeye istekli olmuşlardır. Bu nedenle bir asırdan uzun bir süre önce bu ilginç görüntüye imza atan Nevil Maskelyne aslında bir istisna değildi. Kendisinin bu çalışmayı hazırladığı zaman aralığı Viktorya dönemi bilimine denk geliyor. Kaydettiği şey ise tam bir Güneş tutulması sahnesi ve belki de astronominin en görkemli manzaralarından biri.

Britanya Film Enstitüsü (BFI)'nden restorasyon uzmanları görüntüleri kare kare taradı, birleştirdi ve yeniden oluşturdu. Ortaya çıkan sonuç o kadar net ve etkileyiciydi ki prodüksiyon şirketi bunu Viktorya dönemi film koleksiyonunun bir parçası olarak 4K çözünürlüğünde yayınladı (ancak belirtelim Birleşik Krallık dışından izlenemiyor).

İlk Güneş tutulması videosu 28 Mayıs 1900'de kaydedildi
John Nevil Maskelyne (Hulton-Deutsch arşiv fotoğrafı).

Kraliyet Astronomi Topluluğu tarafından yapılan açıklamaya göre bu hareketli Güneş tutulması görüntüsü Maskelyne'nin Güneş tutulmasını kaydetmeyle ilgili ikinci girişiminin bir sonucu. 1898'de bir tutulma fotoğrafı çekmek için Hindistan'a gitti ve başarılı oldu ancak filmin muhafaza edildiği kap eve dönüş yolculuğunda çalındı.

Tutulma elbette o zamanlarda kayda alınması kolay bir şey değildi. Maskelyne sahneyi yakalamak için kamerasında özel bir teleskop adaptörü kullanmak zorunda kaldı. Uzmanlar bu filmin Maskelyne'nin hayatta kalan tek filmi olduğuna inanıyor.

Bir sihirbaz olarak Maskelyne, film teknolojisinin ilk uygulayıcılarından biriydi — sihir gösterileri için "hile filmleri" hayata geçirdi. Aynı zamanda astronomi tarafından büyülenmişti ve Kraliyet Astronomi Derneği üyesi oldu. Gelişen sinematografın bilimin ilerlemesi için kullanılabileceğini göstermek istedi.

RAS Astronomik Miras Komitesi için bu belki de hayatta kalan en eski astronomi filmi olabilir. Film hem Viktorya dönemi bilim çalışmaları hem de sinemanın erken dönemi hakkında ilginç ipuçları veriyor.