Tarihin En Ünlü Kadın Bilimcileri

Bilim alanında çığır açan buluşlar gerçekleştirmiş kadın bilim insanlarının listesi.

Yazar Burcu Kara
margaret-sanger

Kadınlar yüzyıllar boyu bilime büyük katkılarda bulundu. Yine de yapılan anketler çoğu insanın yalnızca birkaçını — genellikle sadece bir ya da iki kadın bilim insanı hakkında fikir sahibi olduğunu gösteriyor. Ancak etrafınıza bakarsanız, giydiğimiz kıyafetlerden hastanelerde kullanılan X ışınına kadar her yerde kadın bilim insanlarının çalışmalarının sonuçlarını görebilirsiniz. Öyleyse şimdi 90'dan fazla önemli kadın bilim insanının ve onların bilime yaptıkları katkıların yer aldığı bu dev listeye göz atalım.

İçindekiler
1 – Joy Adamson2 – Maria Agnesi3 – Agnodice4 – Elizabeth Garrett Anderson5 – Mary Anning6 – Virginia Apgar7 – Elizabeth Arden8 – Florence Augusta Merriam Bailey9 – Francoise Barre-Sinoussi10 – Clara Barton11 – Florence Bascom12 – Laura Maria Caterina Bassi13 – Patricia Era Bath14 – Ruth Benedict15 – Ruth Benerito16 – Elizabeth Blackwell17 – Elizabeth Britton18 – Harriet Brooks19 – Annie Jump Cannon20 – Rachel Carson21 – Émilie du Châtelet22 – Simyacı Kleopatra23 – Anna Comnena24 – Gerty T. Cori25 – Eva Crane26 – Annie Easley27 – Gertrude Belle Elion28 – Marie Curie29 – Alice Evans30 – Dian Fossey31 – Rosalind Franklin32 – Sophie Germain33 – Lillian Gilbreth34 – Alessandra Giliani35 – Maria Goeppert Mayer36 – Winifred Goldring37 – Jane Goodall38 – B. Rosemary Grant39 – Alice Hamilton40 – Anna Jane Harrison41- Caroline Herschel42 – Bingenli Hildegard43 – Grace Hopper44 – Sarah Blaffer Hrdy45 – Libbie Hyman46 – İskenderiyeli Hypatia47 – Doris F. Jonas48 – Mary-Claire King49 – Nicole King50 – Sofia Kovalevskaya51- Mary Leakey52- Esther Lederberg53- Inge Lehmann54 – Rita Levi-Montalcini55 – Ada Lovelace56 – Wangari Maathai57 – Lynn Margulis58 – Maria the Jewess59 – Barbara McClintock60 – Margaret Mead61 – Lise Meitner62 – Maria Sibylla Merian63 – Maria Mitchell64 – Nancy A. Moran65 – May-Britt Moser66 – Florence Nightingale67 – Emmy Noether68 – Antonia Novello69 – Cecilia Payne-Gaposchkin70 – Elena Cornaro Piscopia71 – Margaret Profet72 – Dixy Lee Ray73 – Ellen Swallow Richards74 – Sally Ride75 – Florence Sabin76 – Margaret Sanger77 – Charlotte Angas Scott78 – Lydia White Shattuck79 – Mary Somerville80 – Sarah Ann Hackett Stevenson81 – Alicia Stott82 – Helen Taussig83 – Shirley M. Tilghman84 – Sheila Tobias85 – Salernolu Trota86 – Lydia Villa-Komaroff87 – Elisabeth S. Vrba88 – Fanny Bullock Workman89 – Chien-Shiung Wu90 – Leizu91 – Rosalyn Yalow

1 – Joy Adamson

Joy Adamson kadın bilim insanı
(20 Ocak 1910 – 3 Ocak 1980)

Joy Adamson, 1950'lerde Kenya'da yaşayan bir yeşilci ve bir yazardı. Kolluk görevlisi olan kocası bir dişi aslanı vurup öldürdükten sonra, Adamson yetim kalan aslan yavrularından birini kurtardı. Elsa adındaki yavruyu yetiştirdi ve onu vahşi doğaya bırakmakla ilgili deneyimlerini konu alan "Born Free" kitabını yazdı. Eser uluslararası alanda en çok satan kitaplardan biri oldu. Adamson, vahşi yaşamı korumak için gösterdiği bu zorlu çabalardan ötürü övgüler aldı. Aynı adı taşıyan bir film Akademi Ödülü'ne layık görüldü. 1977'de Avusturya Bilim ve Sanat Onuru şerefine erişmiştir.

2 – Maria Agnesi

Maria Agnesi kadın bilim insanı
(16 Mayıs 1718 – 9 Ocak 1799)

Maria Agnesi bir matematik kitabı yazan ilk kadındır. Kitap halen geçerliliğini koruyor. Kalkülüs alanında öncü eserlerden biri. Aynı zamanda dünyada matematik profesörü olarak atanan ilk kadın oldu. Ancak hiçbir zaman resmi olarak bu pozisyonda görev yapmamıştır. En ünlü kadın bilimciler arasında yer alıyor.

3 – Agnodice

Agnodice kadın bilim insanı
(MÖ 4. yüzyıl)

Agnodice (Agnodike olarak da anılır) bir doktor ve jinekolog olarak çalışan ilk kadındı. Atina'da görev yaptı. Efsaneye göre bir erkek olarak giyinmek zorunda kaldı çünkü kadınların ilaç kullanması yasalara aykırıydı. Cesur bir kadın bilimciydi ve bu nedenle ünlü kadın bilim insanları arasındadır.

4 – Elizabeth Garrett Anderson

Elizabeth Garrett Anderson kadın bilim insanı
(9 Haziran 1836 – 17 Aralık 1917)

Elizabeth Garrett Anderson, Büyük Britanya'da tıbbi yeterlilik sınavlarını başarıyla tamamlayan ilk kadın bilimcidir. Aynı zamanda Büyük Britanya'daki ilk kadın doktordu. Kadınların oy hakkı ve yüksek öğrenimde kadın fırsatlarının savunucusuydu. İngiltere'de belediye başkanı olarak seçilen ilk kadın oldu.

5 – Mary Anning

Mary Anning kadın bilim insanı
(21 Mayıs 1799 – 9 Mart 1847)

Kendi kendini yetiştiren paleontolog Mary Anning, İngiliz fosil avcısı ve koleksiyoncusuydu. 12 yaşındayken erkek kardeşiyle birlikte bütün bir iktinozor iskeleti buldu ve daha sonra başka büyük keşifler yaptı. Louis Agassiz bulduğu iki fosile onun adını verdi. Londra Jeoloji Topluluğu, kadın olduğu için çalışmaları hakkında herhangi bir sunum yapmasına izin vermedi. En bilinen kadın bilimcilerden biridir.

6 – Virginia Apgar

Virginia Apgar kadın bilim insanı
(7 Haziran 1909 – 7 Ağustos 1974)

Virginia Apgar, obstetrik ve anestezi alanındaki çalışmaları ile tanınan ilk kadın bilim insanı ve doktordu. Yenidoğanların sağlığını değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan Apgar Yenidoğan Puanlama Sistemi'ni geliştirdi ve ayrıca bebeklerde anestezi kullanımı üzerinde çalıştı. Apgar bunun yanı sıra March of Dimes organizasyonunun çocuk felci ve doğum kusurları üzerine odaklanmasını sağladı. Saygın kadın bilim insanları arasındadır.

7 – Elizabeth Arden

Elizabeth Arden kadın bilimci
(31 Aralık 1884 – 18 Ekim 1966)

Elizabeth Arden, bir kozmetik ve güzellik şirketi olan Elizabeth Arden, Inc.'in kurucusu, sahibi ve işletmecisi olmuştur. Kariyerinin başından itibaren daha sonra üreteceği ve satacağı birçok kimyasal kozmetik ürünü formüle etmiştir. Ünlü bir kadın bilimci oldu.

8 – Florence Augusta Merriam Bailey

Florence Augusta Merriam Bailey kadın bilim insanı
(8 Ağustos 1863 – 22 Eylül 1948)

İlk kadın doğa yazarı ve ornitolog olan bilimci Florence Bailey doğa tarihinin popüler hale gelmesini sağladı. Birçok popüler kuş rehberi de dahil olmak üzere, kuşlar ve ornitoloji hakkında çok sayıda kitap yazdı.

9 – Francoise Barre-Sinoussi

Francoise Barre-Sinoussi kadın bilim insanı
(30 Temmuz 1947 doğumlu)

Fransız biyolog olan ünlü bilim kadını Francoise Barre-Sinoussi, HIV'in AIDS'in nedeni olarak tanımlanmasına yardımcı oldu. 2008'de aldığı Nobel Ödülü'nü, insan bağışıklık yetmezliği virüsünün (HIV) keşfinde kendisine akıl hocalığı yapan Luc Montagnier ile paylaştı.

10 – Clara Barton

Clara Barton kadın bilim insanı
(25 Aralık 1821 – 12 Nisan 1912)

Clara Barton Amerikan İç Savaşı'nda verdiği hizmetleri ve Amerikan Kızıl Haç'ın kurucusu olarak ünlenmiştir. Kendi kendini eğitmiş cesur bir hemşiredir. İç Savaş katliamlarında sivillere tıbbi müdahale yapılmasına öncülük etti. Hemşireleri yönlendirmiş ve tıbbi malzemelerin dağıtımını yönetmiştir. Aynı zamanda bir öğretmen ve patent memurudur. Savaştan sonraki çalışmaları ABD'de Kızıl Haç'ın kurulmasına yol açtı. Saygın kadın bilim insanlarından biri.

11 – Florence Bascom

Florence Bascom kadın bilim insanı
(14 Temmuz 1862 – 18 Haziran 1945)

Florence Bascom, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu tarafından işe alınan ilk kadındı ve jeolojide doktora yapan ikinci Amerikalı kadın oldu. Aynı zamanda Amerika Jeoloji Derneği'ne seçilen ikinci kadın üye oldu. Ana çalışması Orta Atlantik Piedmont bölgesinin jeomorfolojisini incelemek oldu. Petrografik tekniklerle yaptığı çalışmaları bugün ilham vermeye devam etmektedir.

12 – Laura Maria Caterina Bassi

Laura Maria Caterina Bassi kadın bilim insanı
(31 Ekim 1711 – 20 Şubat 1778)

Bologna Üniversitesi'nde anatomi profesörü olan Laura Bassi Avrupa'nın ilk kadın fizik profesörüdür. Verdiği Newton fizik dersleri ve yaptığı Newton deneyleriyle ünlüdür. 1745 yılında geleceğin Papa XIV. Benedict'i tarafından bir grup baş akademisyen arasına seçilmiştir. Avrupa'da yaşamış ilk kadın fizik profesörü olmuştur. Aynı zamanda bilimsel bir alanda konuşmak üzere bir Üniversite kürsüsüne seçilen ilk bilim kadını olmayı başarmıştır.

13 – Patricia Era Bath

Patricia Era Bath kadın bilim insanı
(4 Kasım 1942 doğumlu)

Patricia Era Bath, bir halk sağlığı dalı olan toplum oftalmolojisi alanında öncü bir kadın bilimcidir. Amerikan Körlüğü Önleme Enstitüsü'nü kurmuştur. Kataraktları gidermek için lazer kullanımına odaklanan bir cihaz için tıbbi patent alan ilk Afroamerikan kadın doktor oldu. Ayrıca New York Üniversitesi'nde oftalmoloji eğitim alan ilk siyahi insandır ve UCLA Tıp Merkezi'ndeki ilk siyahi kadın cerrahtır.

14 – Ruth Benedict

Ruth Benedict kadın bilim insanı
(5 Haziran 1887 – 17 Eylül 1948)

Ruth Benedict Columbia'da ders veren bir antropolog bilim kadınıydı. Antropolojinin öncüsü Franz Boas akıl hocasıdır ve onun izinden gitmiştir. Hem onun çalışmalarını sürdürdü hem de kendi araştırmalarını genişletti. Ruth Benedict "Kültür Kalıpları" ve "Krizantem ve Kılıç" kitaplarını yazdı. Ayrıca ırkçılığın bilimsel gerçekliğe dayanmadığını gösteren, askerlere yönelik bir II. Dünya Savaşı kitapçığı "İnsanlığın Irkları"nı yazdı.

15 – Ruth Benerito

(12 Ocak 1916 – 5 Ekim 2013)

Ruth Benerito ütü istemeyen pamuğu (permanent-press cotton) mükemmel hale getirdi. Ütüleme yapmadan ve kumaşın tüm yüzeyini işlemden geçirmeden, pamuklu giysiyi kalıcı olarak kırışıksız yapan bir pres tekniği geliştirdi. Elyafların kırışıksız ve dayanıklı kıyafetler üretmek için işlenmesiyle ilgili birçok patent aldı. Bilim kariyerinin çoğunda ABD Tarım Bakanlığı'nda çalıştı.

16 – Elizabeth Blackwell

Elizabeth Blackwell kadın bilim insanı
(3 Şubat 1821 – 31 Mayıs 1910)

Dünyanın ünlü kadın bilimcilerinden Elizabeth Blackwell, ABD'de tıp fakültesinden mezun olan ilk kadındı ve kadınların tıp eğitimi almasını destekleyen ilk kadınlardan biri oldu. Büyük Britanya'nın yerlisi olarak iki ülke arasında sık sık seyahat etti ve her iki ülkede de aktif olarak sosyal amaçlarla bulundu.

17 – Elizabeth Britton

en ünlü kadın bilimciler Elizabeth Britton
(9 Ocak 1858 – 25 Şubat 1934)

Elizabeth Britton, günümüz New York Botanik Bahçesi'nin kurulmasına yardımcı oldu. Kendisi Amerikalı bir botanikçi ve hayırsever bilim kadınıydı. Liken ve yosun üzerine yaptığı araştırmaları tarım koruma çalışmalarının temellerini atmıştır. Teknikleri bugüne kullanılmaya devam etmektedir.

18 – Harriet Brooks

Harriet Brooks
(2 Temmuz 1876 – 17 Nisan 1933)

Harriet Brooks, daha sonra Marie Curie ile birlikte çalışmış Kanada'nın ilk nükleer bilimcisidir. Üniversite politikası gereği, nişanlandığı için Barnard College'daki görevini kaybetti; daha sonra bu nişanı bozdu. Bir süre Avrupa'da çalıştı ve sonra bir aile kurmak ve evlenmek için bilimden ayrıldı. Dünyanın ünlü kadın bilimcileri arasında oldu.

19 – Annie Jump Cannon

Annie Jump Cannon kadın bilim insanı
(11 Aralık 1863 – 13 Nisan 1941)

Annie Jump Cannon, Oxford Üniversitesi'nden bilimsel doktora derecesini kazanan ilk kadındır. Bir astronomdur; beş nova keşfetmiştir. Yıldızları sınıflandırma ve kataloglama üzerinde çalıştı.

İlk olarak Harvard College Observatory tarafından astronomik hesaplamalar yapmak üzere işe alınan Annie Jump Cannon (1863-1941), özellikle değişken yıldızlar üzerine yaptığı çalışmalarla ünlenen Amerikalı astronomlardan biri oldu. Bu fotoğraf onu gözlemevindeki masasında gösteriyor.

20 – Rachel Carson

Rachel Carson kadın bilim insanı
(27 Mayıs 1907 – 14 Nisan 1964)

Bir çevreci ve biyolog olan Rachel Carson, modern ekolojik hareketin kurulmasına yardımcı oldu. "Sessiz Bahar" adlı kitapta belgelenen sentetik pestisitlerin etkileriyle ilgili çalışması, kimyasal DDT'nin (böcek ilacı) nihai olarak yasaklanmasını sağladı.

21 – Émilie du Châtelet

Émilie du Châtelet
(17 Aralık 1706 – 10 Eylül 1749)

Émilie du Châtelet, kendisini matematik alanına teşvik eden Voltaire'in sevgilisi olarak bilinir. Isı ve ışığın ilişkili olduğunu söylemiş ve flogiston teorisine karşı çıkmıştır. Hayatını Newton fiziğini araştırmaya ve açıklamaya adayan bir kadın bilim insanıydı.

22 – Simyacı Kleopatra

Cleopatra the Alchemist kadın bilim insanı
(M.S. 1. yüzyıl)

Kleopatra'nın yazılı belgeleri, kullandığı kimyasal aparatların detaylı çizimlerini içeren kimyasal (simyasal) deneyleri kapsar. 3. yy'da İskenderiye simyacılarına yönelik başlatılan zulüm, yazılarının yok olmasına neden oldu. Yazılarında, aparatlarının ağırlıklarına ve ölçümlerine detaylı şekilde yer verir. Yaşamış en eski kadın bilim insanlarından biridir

23 – Anna Comnena

Anna Comnena kadın bilim insanı
(1083 – 1148)

Anna Comnena, tarih kitabı yazdığı bilinen ilk kadındır. Ayrıca bilim, matematik ve tıp hakkında yazıları bulunmaktadır. Bizanslı prenses, âlim, hekim, hastane yöneticisi ve tarihçidir. Bizans imparatoru I. Aleksios Komnenos'un kızıdır. Taht için kardeşini öldürdüğüne dair iftiralar atıldı.

24 – Gerty T. Cori

Gerty T. Cori kadın bilim insanı
(15 Ağustos 1896 – 26 Ekim 1957)

Gerty T. Cori, 1947'de Nobel Tıp veya Fizyoloji Ödülü'nü aldı. Bilim adamlarının vücudun şeker ve karbonhidrat metabolizmasını, bu metabolizmayı bozan hastalıkları ve bu süreçte enzimlerin rolünü anlamalarına yardımcı oldu. Tarihin ünlü kadın bilimcileri arasına adını yazdırdı.

25 – Eva Crane

Eva Crane kadın bilim insanı
(12 Haziran 1912 – 6 Eylül 2007)

Crane, 1949'dan 1983'e kadar Uluslararası Arı Araştırmaları Birliği'nin yöneticisi olarak görev yapmış bir kadın bilim insanıydı. Matematik alanında eğitimi aldı ve nükleer fizik araştırmaları üzerine doktora yaptı. Birisi ona düğün hediyesi olarak arı kümesi armağan etmesiyle zaman içerisinde arılara olan ilgisi kat ve kat yükseldi ve arılar üzerinde çalışmalar yapmaya başladı.

26 – Annie Easley

Annie Easley kadın bilim insanı
(23 Nisan 1933 – 25 Haziran 2011)

Annie Easley, Centaur roket rampası için yazılım geliştiren ekibin bir parçasıydı. Alanında az sayıda Afroamerikalıdan biri olarak bir matematikçi, bilgisayar bilimci ve roket bilimcidir. İlk bilgisayarların kullanımında öncü olmuş kadın bilim insanıdır. Yukarıda NASA'da çalışırken görülüyor.

27 – Gertrude Belle Elion

kadın bilim insanı Gertrude Bell Elion
(23 Ocak 1918 – 21 Nisan 1999)

Ünlü kadın bilim insanları arasında yer alan Gertrude Elion, HIV / AIDS, herpes, bağışıklık bozuklukları ve lösemi ilaçları dahil birçok ilacı keşfetmesiyle bilinir. O ve meslektaşı George H. Hitchings, 1988'de fizyoloji veya tıpta Nobel ödülü almıştır.

28 – Marie Curie

Marie Curie kadın bilim insanı
(7 Kasım 1867 – 4 Temmuz 1934)

Radyasyon, radyoaktivite ve radyoloji alanlarında öncü Fransız bilim kadını Marie Curie, 1898'de Paris Sorbonne'deki laboratuvarında çalışırken görülüyor. Marie Curie, polonyum ve radyumu izole eden ilk bilim insanı olmuştur; Radyasyon ve beta ışınlarının temellerini açıkladı. Nobel Ödülü'nü kazanan ilk kadındır ve iki farklı bilim dalında onurlandırılan ilk kişidir: Fizik (1903) ve kimya (1911). Çalışmaları, röntgenin gelişmesini sağladı ve atomik parçacıklar üzerine araştırmalar yapılmasına neden oldu.

29 – Alice Evans

Alice Evans kadın bilim insanı
(29 Ocak 1881 – 5 Eylül 1975)

Tarım Dairesi'nde araştırma bakteriyoloğu olarak çalışan Alice Catherine Evans, ineklerdeki bir hastalık olan brusellozun insanlara, özellikle çiğ süt içenlere bulaşabileceğini keşfetti. Keşfi, sütün pastörize edilmesini sağladı. Aynı zamanda Amerikan Mikrobiyoloji Derneği Başkanı olarak görev yapan ilk kadın bilim insanıydı.

30 – Dian Fossey

Dian Fossey kadın bilim insanı
(16 Ocak 1932 – 26 Aralık 1985)

Kadın bilimci Primatolog Dian Fossey, dağ gorilleri konusundaki çalışmaları ile Ruanda ve Kongo'daki gorillerin habitatlarını koruma çabaları ile hatırlanmaktadır. Başarıları ve kaçak avcılar tarafından öldürülmesi 1985 tarihli "Sisteki Goriller" filminde işlenmiştir.

31 – Rosalind Franklin

Rosalind Franklin kadın bilim insanı
(25 Temmuz 1920 – 16 Nisan 1958)

Rosalind Franklin, DNA'nın sarmal yapısının keşfedilmesinde kilit rol üstlendi (ancak yaşamı boyunca büyük ölçüde hiçe sayılmıştır). X ışını kırınımındaki çalışması çift sarmal yapının ilk fotoğrafının alınmasını sağladı. Francis Crick, James Watson ve Maurice Wilkins ortak araştırmaları için Nobel Ödülü alırken kendisi hiçbir şekilde anılmadı.

32 – Sophie Germain

Sophie Germain
(1 Nisan 1776 – 27 Haziran 1831)

Sophie Germain'in sayılar teorisindeki çalışmaları, günümüzde gökdelenlerin yapımında kullanılan matematiğin temellerini oluşturuyor. Matematiksel fiziğin esneklik ve akustiğe uygulanmasını gerçekleştiren ilk isimler arasındadır. Ayrıca Academie des Sciences toplantılarına hiçbir üyeyle evli olmadan doğrudan katılmış ilk kadındı. Bunun yanında Institut de France oturumlarına katılmak için davet edilen ilk kadın bilim insanı olmuştur.

33 – Lillian Gilbreth

Lillian Gilbreth kadın bilim insanı
(24 Mayıs 1876 – 2 Ocak 1972)

Lillian Gilbreth verimlilik üzerine doktorası olan bir endüstri mühendisi kadın bilimciydi. Hanehalkını besleme ve 12 çocuk büyütme sorumluluğu ile kocasının 1924'teki ölümünden sonra evinde Motion Study Enstitüsü'nü kurdu. Bilgilerini hem işletmesine hem de ev halkına aktardı. Ayrıca engelliler için rehabilitasyon ve adaptasyon üzerine çalıştı. Çocuklarından ikisi bu muhteşem aile hayatlarını "Cheaper by the Dozen" adıyla kitap haline getirdi.

34 – Alessandra Giliani

Alessandra Giliani
(1307-1326)

Tarih kitaplarına geçen anatomi üzerine çalışmış ilk kadın bilimcidir. Orta Çağ Avrupası'nda bilinen tek kadın anotomistti. İtalyan bir doktorun yanında çalışmış ve laboratuvar görevleri almıştır. Alessandra Giliani, kan damarlarını izlemek için renkli sıvı enjeksiyonunu kullanan ilk kişi oldu.

35 – Maria Goeppert Mayer

Maria Goeppert Mayer kadın bilim insanı
(18 Haziran 1906 – 20 Şubat 1972)

Bir matematikçi ve fizikçi olan Maria Goeppert Mayer, 1963'te çekirdek kabuğu modeli (nuclear shell structure) konusundaki çalışmaları ile Nobel Fizik Ödülü alan bir kadın bilim insanı oldu.

36 – Winifred Goldring

Winifred Goldring
(1 Şubat 1888 – 30 Ocak 1971)

Winifred Goldring, paleontolojide araştırma ve eğitim üzerine çalıştı ve meslekten olmayanlar ve profesyoneller için konuyla ilgili birkaç el kitabı yayımladı. Bir bilim insanı olarak Paleontoloji Derneği'nin ilk kadın başkanı oldu.

37 – Jane Goodall

Jane Goodall
(3 Nisan 1934 doğumlu)

Kadın bilim insanı primatolog Jane Goodall Afrika'da Gombe Stream Reserve'deki şempanzeleri gözlemlemesi ve araştırmasıyla tanınır. Şempanzelerde dünyanın önde gelen uzmanı olarak kabul edilir ve uzun zamandır dünyadaki nesli tükenmekte olan primat popülasyonlarının korunmasının savunucusu olmuştur.

38 – B. Rosemary Grant

B. Rosemary Grant
(8 Ekim 1936 doğumlu)

Kadın bilim insanı Rosemary Grant eşi Peter Grant ile Darwin'in evrim teorisinin ispinozlardaki izlerini inceledi. Çalışmaları ile ilgili bir kitap 1995'te Pulitzer Ödülü kazandı.

39 – Alice Hamilton

Alice Hamilton
(27 Şubat 1869 – 22 Eylül 1970)

Alice Hamilton, Chicago'da bir yerleşim merkezi olan Hull House'da geçirdiği süre içerisinde özellikle mesleki hastalıklar olmak üzere endüstriyel sağlık ve ilaçlar, endüstriyel kazalar ve endüstriyel toksinler üzerine çalışmalar yapan ve yazılar yazan bir kadın hekimdi.

40 – Anna Jane Harrison

Anna Jane Harrison
(23 Aralık 1912 – 8 Ağustos 1998)

Anna Jane Harrison, Amerikan Kimya Derneği başkanlığına seçilen ve kimya alanında doktora (Ph.D.) sahibi olan ilk kadındır. Missouri Üniversitesi'nde eğitim gördü. Doktorasını uygulamak için sınırlı fırsatlarla birlikte Tulane Kadın Koleji ile Sophie Newcomb Koleji'nde eğitim verdi ve savaştan sonra Mount Holyoke Koleji'nde Ulusal Savunma Araştırma Konseyi'nde görev aldı. Popüler bir öğretmendi, fen bilgisi öğretmeni olarak birçok ödül kazandı ve ultraviyole ışığın araştırılmasına katkıda bulundu.

41- Caroline Herschel

Caroline Herschel
(16 Mart 1750 – 9 Ocak 1848)

Caroline Herschel bir kuyruklu yıldız keşfeden ilk kadındır. Kardeşi William Herschel ile yaptığı çalışma Uranüs gezegeninin keşfine yol açtı.

42 – Bingenli Hildegard

Bingenli Hildegard
(1098 – 1179)

Gizemli ve vizyon sahibi olarak görülen Bingenli Hildegard maneviyat, önsezi, tıp ve doğa ile birlikte müzik bestelemek ve yazışmalar yapmak üzerine kitaplar yazdı. Günümüze ulaşan pek çok ünlü eseri vardır. Alfabe mucidi, filozof ve hezarfendir. Azize olarak bilinir ve kimileri içinse peygamber olmuştur.

43 – Grace Hopper

Grace Hopper
(9 Aralık 1906 – 1 Ocak 1992)

Grace Hopper, Amerika Birleşik Devletleri Donanması'nda bir bilgisayar bilimcisiydi. Fikirleri yaygın olarak kullanılan bilgisayar dili COBOL'un geliştirilmesine öncülük etti. Hopper tümamiral rütbesine yükseldi ve ölümüne kadar Digital Corp.'da özel danışman olarak görev yaptı. İlk bilgisayar bilimcisi kadınlardan biriydi.

44 – Sarah Blaffer Hrdy

Sarah Blaffer Hrdy
(11 Temmuz 1946'da doğdu)

Sarah Blaffer Hrdy, primatlardaki sosyal davranışın evrimini inceleyen ve kadınların ve annelerin evrimdeki rolüne özellikle önem veren bir primatologdur.

45 – Libbie Hyman

Libbie Hyman
(6 Aralık 1888 – 3 Ağustos 1969)

Bir zoolog olan Libbie Hyman Chicago Üniversitesi'nden doktora derecesiyle mezun oldu. Daha sonra kampüste bir araştırma laboratuvarında çalıştı. Omurgalı anatomisi üzerine bir laboratuvar el kitabı hazırladı. Telif ücretleriyle geçindiği bir zamanda yazarlığa atıldı ve omurgasız hayvanlara odaklanan bir yazı hazırladı. Omurgasızlar üzerindeki beş ciltlik çalışması zoologlar için ilham verici oldu.

46 – İskenderiyeli Hypatia

İskenderiyeli Hypatia
(M.S. 355 – 416)

Kadın bilim insanı Hypatia pagan bir felsefeci, matematikçi ve astronomdu. Öğrencisi ve çalışma arkadaşı Synesius ile usturlabı, dereceli pirinç hidrometresini ve hidroskobu icat etmiştir. Hypatia sokaklarda sürünerek öldürülmüş ve ölümü İskenderiye'de Paganizm dinini bitirmiştir

47 – Doris F. Jonas

Doris F. Jonas
(21 Mayıs 1916 – 2 Ocak 2002)

Eğitimli bir sosyal antropolog olan kadın bilim insanı Doris F. Jonas psikiyatri, psikoloji ve antropoloji üzerine yazdı. Çalışmalarının bir kısmı, ilk kocası David Jonas ile birlikte ortaya çıkmıştır. Anne-çocuk bağının dil gelişimiyle ilişkisini ele alan ilk yazardı.

48 – Mary-Claire King

Mary-Claire King
(27 Şubat 1946'da doğdu)

Genetik ve meme kanseri üzerine çalışan bir araştırmacı olan King, insanların ve şempanzelerin birbirleriyle yakından ilişkili olduğunu gösteren şaşırtıcı bir sonucu ortaya koymuştur. 1980'lerde Arjantin'deki bir iç savaşın ardından çocukları tekrar aileleriyle buluşturmak için genetik testleri kullandı. Barrack Obama'dan Ulusal Bilim Madalyası ve Nat'l Teknoloji Ve Yenilik Madalyası ödüllerini aldı

49 – Nicole King

Nicole King
(1970 doğumlu)

Nicole King çok hücreli organizmaların evrimi üzerine çalıştı. Bakteriler tarafından uyarılan tek hücreli organizmaların (choanoflagellate) bu evrime katkısını gösterdi.

50 – Sofia Kovalevskaya

Sofia Kovalevskaya
(15 Ocak 1850 – 10 Şubat 1891)

Matematikçi ve romancı olan Sofia Kovalevskaya, 19. yüzyıl Avrupa'sında üniversite başkanlığı yapan ilk kadındı ve matematik konulu bir derginin editoryal kadrosunda yer alan ilk kadın bilimci idi.

51- Mary Leakey

en ünlü kadın bilimciler
(6 Şubat 1913 – 9 Aralık 1996)

Mary Leakey, Doğu Afrika'daki Olduvai Gorge ve Laetoli'de erken insanlar ve hominidler (insansı maymunlar) üzerinde çalıştı. Keşiflerinin bir kısmı aslında kocası ve meslektaşı Louis Leakey'e ait görüldü. 1976'da australopithecine'lerin ayak izlerini keşfetmesi, 3.75 milyon yıl önce iki ayakları üzerinde yürüdüklerini doğruladı.

52- Esther Lederberg

Esther Lederberg
(18 Aralık 1922 – 11 Kasım 2006)

Kadın bilim insanı Esther Lederberg çoğaltma levhası adını verdiği bakteri ve virüsleri incelemek için kullanılan bir teknik geliştirdi. Kocası bu tekniği Nobel Ödülü kazanmak için kullandı. Ayrıca bakterilerin rastgele mutasyona uğradığını, antibiyotiklere karşı direnç geliştirdiklerini ve lambda faj virüsünü keşfetti.

53- Inge Lehmann

Inge Lehmann
(13 Mayıs 1888 – 21 Şubat 1993)

Inge Lehmann, dünyanın çekirdeğinin sıvı olmadığını kanıtladı. Çalışmaları daha önce sanıldığının aksine, dünyanın çekirdeğinin katı olduğunu göstermiştir. Danimarkalı bir sismolog ve jeologdur. 104 yaşına kadar yaşadı ve son yıllarına dek sahada aktif olarak çalıştı.

54 – Rita Levi-Montalcini

Rita Levi-Montalcini
(22 Nisan 1909 – 30 Aralık 2012)

Rita Levi-Montalcini memleketi İtalya'da Nazilerden saklandı. Yahudi olduğu için akademide çalışması, tıp alanında pratik yapması ve tavuk embriyoları üzerindeki araştırmasını sürdürmesi yasaklandı. Bu araştırması sinirlerin büyüme faktörünü anlamasını sağladı ve kendisine Nobel Ödülü kazandırdı. Buluşu, doktorların Alzheimer gibi hastalıkları daha iyi anlamasının, teşhis ve tedavi etmesinin önünü açtı.

55 – Ada Lovelace

Ada Lovelace
(10 Aralık 1815 – 27 Kasım 1852)

Augusta Ada Byron ya da Ada Lovelace (ayrıca Lovelace Kontesi veya Countess of Lovelace) bir İngilizce matematikçidir ve ileride bilgisayar dillerinde ve programlamada kullanılacak olan temel hesaplama sistemini icat etmiştir. Charles Babbage'in Analitik Makine'si ile yaptığı deneyler, ilk algoritmaları geliştirmesine yol açtı.

56 – Wangari Maathai

Wangari Maathai
(1 Nisan 1940 – 25 Eylül 2011)

Kenya'da Yeşil Kuşak hareketinin kurucusu olan kadın bilim insan Wangari Maathai, orta veya doğu Afrika'da doktora alan ilk kadın ve Kenya'da bir üniversite bölümünün ilk kadın başkanıdır. Ayrıca Nobel Barış Ödülü kazanan ilk Afrikalı kadındır.

57 – Lynn Margulis

Lynn Margulis
(15 Mart 1938 – 22 Kasım 2011)

Lynn Margulis, mitokondri ve kloroplastlar yoluyla DNA kalıtımını araştırması ve hücrelerin adaptasyon sürecinde nasıl işbirliği yaptığını gösteren endosimbiyotik hücre teorisini ortaya çıkarmasıyla bilinir. Kadın bilimci Lynn Margulis, Carl Sagan ile evlendi ve iki oğlu oldu. İkinci evliliği kristalograf Thomas Margulis ileydi ve bir kızı ve oğlu oldu.

58 – Maria the Jewess

Yahudi Meryem, Maria the Jewess
(MS 1. yüzyıl)

"Yahudi Meryem" (Maria) İskenderiye'de damıtma deneyleri yapan bir simyacı olarak çalıştı. Buluşlarından ikisi olan tribokos ve kerotakis kimyasal deneyler ve simya için kullanılan standart araçlar haline geldi. Bazı tarihçiler ilk kadın bilim insanlarından Maria'nın hidroklorik asiti keşfettiğini de düşünmektedir.

59 – Barbara McClintock

Barbara McClintock
(16 Haziran 1902 – 2 Eylül 1992)

Genetikçi Barbara McClintock, 1983'te transpoze genleri keşfettiği için tıp dalında Nobel Ödülü kazanmıştır. Kadın bilimcinin Mısır kromozomları üzerine yaptığı araştırma, bitkinin genetik diziliminin ilk haritasını ortaya çıkardı ve alandaki birçok ilerlemenin temelini attı.

60 – Margaret Mead

Margaret Mead
(16 Aralık 1901 – 15 Kasım 1978)

Antropolog Margaret Mead Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nde 1928'den 1969'a kadar emekli olana dek etnoloji küratörü olarak çalıştı. 1928'de ünlü "Coming of Age in Samoa"yı yayımladı ve Colombia Üniversitesi'nden 1929'da doktora aldı. Samoa kültüründe kız ve erkeklere cinsel anlamda özgür olmalarının öğretildiğini belirten kitap zamanında son derece şaşırtıcı bir haber olarak görüldü. Yine de bulgulardan bazıları daha sonraki çağdaş araştırmalarla reddedilmiştir.

61 – Lise Meitner

kadın bilimci Lise Meitner
(7 Kasım 1878 – 27 Ekim 1968)

Kadın bilim insanı Lise Meitner ve yeğeni Otto Robert Frisch, atom bombasının ardındaki fizik olan nükleer fisyon teorisini geliştirmek için birlikte çalıştı. 1944'te Otto Hahn, Lise Meitner'in paylaştığı çalışmalar için fizik dalında Nobel Ödülü kazandı ancak Meitner, Nobel komitesi tarafından hiçe sayıldı.

62 – Maria Sibylla Merian

Maria Sibylla Merian
(2 Nisan 1647 – 13 Ocak 1717)

Maria Sibylla Merian, bitkileri ve böcekleri resmederek kendisine rehberlik edecek detaylı gözlemler yaptı. Bir kelebeğin metamorfozunu belgelemiş, resmetmiş ve yazmıştır.

63 – Maria Mitchell

Maria Mitchell yıldız gözlemi yapıyor
(1 Ağustos 1818 – 28 Haziran 1889)

Kadın bilim insanı Maria Mitchell, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk profesyonel kadın astronom ve Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi'nin ilk kadın üyesiydi. 1847'de C / 1847 T1 kuyruklu yıldızını keşfetmesi ile hatırlanır ve kuyruklu yıldız o sırada medyada "Bayan Mitchell'in kuyruklu yıldızı" olarak ilan edilmiş.

64 – Nancy A. Moran

Nancy A. Moran
(21 Aralık 1954 doğumlu)

Önemli kadın bilimcilerden Nancy Moran'ın çalışması evrimsel ekoloji alanında olmuştur. Çalışmaları konaklanan canlının bakteriyi defetmek için evrimsel mekanizmalar geliştirmesine yanıt olarak bakterinin de evrimleştiği konusundaki düşüncelerimizi genişletmiştir.

65 – May-Britt Moser

en ünlü kadın bilim insanlarından May-Britt Moser
(4 Ocak 1963 doğumlu)

Norveçli bir kadın sinirbilimci olan May-Britt Moser, fizyoloji ve tıp alanında 2014 Nobel Ödülü'nü aldı. O ve ortak araştırmacıları, uzaysal konumu (spatial representation) belirlemeye yardımcı olan hipokampusa yakın hücreleri keşfetti. Çalışma Alzheimer dahil olmak üzere nörolojik hastalıklara uygulandı.

66 – Florence Nightingale

kadın bilim insanı Florence Nightingale
(12 Mayıs 1820 – 13 Ağustos 1910)

Kadın bilim insanı Florence Nightingale, modern hemşireliğin eğitimli bir meslek haline gelmesini sağlamasıyla hatırlanır. Kırım Savaşı'ndaki çalışmaları savaş hastanelerindeki sıhhi şartlar ile ilgili bir tıbbi emsal oluşturdu. Ayrıca pasta grafiğini de icat etti.

67 – Emmy Noether

kadın bilimci Emmy Noether
(23 Mart 1882 – 14 Nisan 1935)

Albert Einstein tarafından "kadınların yüksek öğrenimine başlamasından bu yana ürettiği en önemli yaratıcı matematik dehası" olarak adlandırılan Emmy Noether, Naziler ülkeyi devraldığında kaçtı ve erken ölümünden birkaç yıl öncesine kadar Amerika'da eğitim vermeye devam etti.

68 – Antonia Novello

kadın bilimci ve genel cerrah Antonia Novello
(23 Ağustos 1944 doğumlu)

Antonia Novello 1990'dan 1993'e kadar ABD genel cerrahı olarak görev yaptı. Bu pozisyona sahip olan ilk İspanyol ve ilk kadındır. Bir doktor ve tıp profesörü olarak, pediatri ve çocuk sağlığı konularına odaklandı.

69 – Cecilia Payne-Gaposchkin

kadın bilimcilerden Cecilia Payne-Gaposchkin
(10 Mayıs 1900 – 7 Aralık 1979)

Cecilia Payne-Gaposchkin astronomi ile ilgili ilk doktora derecesini Radcliffe Koleji'nden aldı. Tezi, helyum ve hidrojenin yıldızlarda yeryüzünde olduğundan daha fazla bulunduğunu ve geleneksel görüşe karşı olmasına rağmen, Güneş'in çoğunlukla hidrojenden oluştuğunu gösterdi.

Harvard'da aslen "astronom" ünvanının ötesinde resmi bir konumu olmadan çalıştı. Verdiği dersler, 1945 yılına kadar okulun kataloğunda resmen listelenmedi. Daha sonra tam zamanlı profesör ve bölüm başkanı oldu. Harvard'da bu unvanı alan ilk kadın bilimci idi.

70 – Elena Cornaro Piscopia

Elena Cornaro Piscopia
(5 Haziran 1646 – 26 Temmuz 1684)

Elena Piscopia, bir İtalyan filozof ve matematikçiydi. Doktora derecesi alan ilk kadındı. Mezun olduktan sonra, Padua Üniversitesi'nde matematik dersleri verdi. New York'taki Vassar College'da vitray bir pencereye portresi çizilerek onurlandırıldı.

71 – Margaret Profet

Margaret Profet
(7 Ağustos 1958 doğumlu)

Politika felsefesi ve fizik eğitimi alan Margaret (Margie) Profet, bilimsel tartışmalar yaratmış ve adetin evrimi, sabah bulantısı ve alerjiler hakkındaki teorileri ile ün kazanmıştır. Özellikle alerji konusundaki çalışmaları, alerjisi olan kişilerde bazı kanser risklerinin daha düşük olduğunu belirtmiş ve bilim insanlarının ilgisini çekmiştir.

72 – Dixy Lee Ray

Dixy Lee Ray
(3 Eylül 1914 – 3 Ocak 1994)

Bir deniz biyoloğu ve çevreci olan kadın bilim insanı Dixy Lee Ray, Washington Üniversitesi'nde ders verdi. Atom Enerjisi Komisyonu'nu (AEC) yönetmesi için Başkan Richard M. Nixon tarafından göreve alındı. Bu pozisyonundayken Nükleer santrallerin çevreye karşı sorumlu olduğunu savundu. 1976'da Washington eyalet valiliği için aday oldu ve bir dönem çalıştı. Ardından 1980'de kaybetti.

73 – Ellen Swallow Richards

Ellen Swallow Richards
(3 Aralık 1842 – 30 Mart 1911)

Ellen Swallow Richards, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir bilim okuluna kabul edilen ilk kadındı. Bir kimyagerdir ve ev ekonomisi disiplinini kurmasıyla tanınır.

74 – Sally Ride

ilk nasa kadın astronotlardan Sally Ride
(26 Mayıs 1951 – 23 Temmuz 2012)

Sally Ride, uzay programı için NASA tarafından işe alınan ilk altı kadından biri olan ABD'li bir astronot ve fizikçiydi. 1983 yılında Ride, uzay mekiği Challenger'daki mürettebatın bir parçası olarak uzaydaki ilk Amerikalı kadın oldu. NASA'yı 80'lerin sonunda bıraktıktan sonra, Sally Ride fizik dersleri verdi ve birkaç kitap yazdı.

75 – Florence Sabin

Florence Sabin
(9 Kasım 1871 – 3 Ekim 1953)

"Amerikan biliminin First Lady'si" adı verilen Florence Sabin, lenfatik ve bağışıklık sistemlerini inceledi. 1896'da okumaya başladığı Johns Hopkins Tıp Fakültesi'nde profesör olan ilk kadındı. Kadın hakları ve yüksek öğrenimi savundu.

76 – Margaret Sanger

Margaret Sanger kadın bilim insanı
(14 Eylül 1879 – 6 Eylül 1966)

Kadın bilim insanı Margaret Sanger, doğum kontrolünü bir kadının hayatı ve sağlığı üzerindeki hakkı olduğunu savunan bir hemşireydi. 1916'da ilk doğum kontrol kliniğini açtı. Gelecek yıllarda aile planlamasını ve kadın ilaçlarını güvenli ve yasal hale getirmek ile ilgili bir dizi yasal zorlukla savaştı. Sanger'in girişkenliği Planlı Ebeveynlik'in (Planned Parenthood) temellerini attı.


Konuyla İlgili:


77 – Charlotte Angas Scott

Charlotte Angas Scott
Charlotte Angas Scott.

Charlotte Angas Scott, Bryn Mawr College'daki matematik bölümünün ilk başkanıydı. Ayrıca Kolej Giriş Sınavı Kurulu'nu başlattı ve Amerikan Matematik Kurumu'nun örgütlenmesine yardımcı oldu.

78 – Lydia White Shattuck

 Lydia White Shattuck
(10 Haziran 1822 – Kasım 2, 1889)

Mount Holyoke Seminary'den erken mezun olan Lydia White Shattuck, aynı okulda fakülte üyesi oldu. 1888'de emekli olana dek, ölümünden birkaç ay öncesine kadar orada çalıştı. Cebir, geometri, fizik, astronomi ve doğal felsefe dahil olmak üzere birçok bilim ve matematik dersleri verdi. Uluslararası alanda botanikçi olarak biliniyordu.

79 – Mary Somerville

Mary Somerville
(26 Aralık 1780 – 29 Kasım 1872)

Mary Somerville, araştırması Neptün gezegeninin keşfedilmesini sağlayan Kraliyet Astronomik Topluluğu'na başvuran ilk iki kadından biriydi. Ölümüyle ilgili bir gazete "19. yüzyıl biliminin kraliçesi" başlığını attı. Oxford Üniversitesi'ndeki Somerville College onun adını aldı.

80 – Sarah Ann Hackett Stevenson

Sarah Ann Hackett Stevenson
(2 Şubat 1841 – 14 Ağustos 1909)

Sarah Stevenson öncü kadın doktor ve tıp öğretmeniydi. Ayrıca obstetrik profesörü ve Amerikan Tabipler Birliği'nin ilk kadın üyesiydi.

81 – Alicia Stott

Alicia Stott
(8 Haziran 1860 – 17 Aralık 1940)

Alicia Stott, üç ve dört boyutlu geometrik modellerle ilgili şekillerle bilinen bir İngiliz matematikçiydi. Asla resmi bir akademik pozisyonda bulunmadı ancak fahri derecelerle ve diğer ödüllerle matematiğe yaptığı katkılarla tanındı.

82 – Helen Taussig

kadın bilimci Helen Taussig
(24 Mayıs 1898 – 20 Mayıs 1986)

Pediatrik kardiyoloji uzmanı Helen Brooke Taussig, yenidoğanlarda sıklıkla ölümle sonuçlanan kardiyopulmoner hastalık "mavi bebek" sendromunun nedenini keşfetti. Taussing, durumu düzeltmek için Blalock-Taussig şantı adı verilen tıbbi bir araç geliştirdi. Ayrıca Thalidomide ilacının doğum kusurlarına nedeni olduğunu Avrupa'ya gösterdi.

83 – Shirley M. Tilghman

Shirley M. Tilghman
(17 Eylül 1946 doğumlu)

Birkaç prestijli öğretim ödülüne sahip bir Kanadalı moleküler biyolog olan Tilghman, gen klonlaması ve embriyonik gelişim ve genetik düzenleme konularında çalıştı. 2001 yılında Princeton Üniversitesi'nin ilk kadın başkanı oldu ve 2013 yılına kadar görev yaptı.

84 – Sheila Tobias

Sheila Tobias
(26 Nisan 1935 doğumlu)

Matematikçi ve bilim kadını Sheila Tobias, kadınların matematik eğitimindeki tecrübesiyle ilgili "Matematik Anksiyetesinin Üstesinden Gelmek" adlı kitabıyla tanınır. Matematik ve fen eğitiminde toplumsal cinsiyet meseleleri hakkında kapsamlı araştırmalar yapmış ve yazmıştır.

85 – Salernolu Trota

Salernolu Trota
(1097'de öldü)

Trota, Trotula adı verilen ve 12. yüzyılda yaygın olarak kullanılan bir kadın sağlığı kitabı yazmıştır. Tarihçiler bu tıbbi metni türünün ilklerinden biri olarak görürler. İtalya, Salerno'da çalışan bir jinekologdu ancak hakkında pek az şey bilinmektedir.

86 – Lydia Villa-Komaroff

 Lydia Villa-Komaroff
(7 Ağustos 1947 doğumlu)

Bir moleküler biyolog olan Villa-Komaroff, bakterilerde insülin gelişimine katkıda bulunan rekombinant DNA hakkında yaptığı çalışmalarla bilinir. Harvard, Massachusetts Üniversitesi ve Northwestern'de araştırma yaptı veya ders verdi. Bilim dalında doktora alan üçüncü Meksikalı Amerikalıydı. Başarılarından dolayı birçok ödül ve takdir kazandı.

87 – Elisabeth S. Vrba

en ünlü kadın bilimcilerden elisabeth vrba
(17 Mayıs 1942 doğumlu)

Elisabeth Vrba, kariyerinin büyük bir bölümünü Yale Üniversitesi'nde geçirmiş bir Alman paleontologdur. İklimin zaman içinde türlerin evrimini nasıl etkilediği konusundaki araştırmalarıyla tanınıyor. Bu hipotezi turnover-pulse olarak bilinen bir teoriden oluşmaktadır.

88 – Fanny Bullock Workman

Fanny Bullock Workman
(8 Ocak 1859 – 22 Ocak 1925)

Workman, dünya çapındaki birçok macerasını kronikleştiren bir haritacı, coğrafyacı, kaşif ve gazeteciydi. Aynı zamanda ilk kadın dağcılardan biri oldu. İşinde profesyoneldi. Henüz 20. yüzyıla yeni adım atılmışken Himalaya dağlarına çok sayıda gezi gerçekleştirdi ve birçok tırmanma rekoru kırdı.

89 – Chien-Shiung Wu

çinli kadın bilimci Chien-Shiung Wu
(29 Mayıs 1912 – 16 Şubat 16, 1997)

Çinli fizikçi Chien-Shiung Wu Columbia Üniversitesi'nde Dr. Tsung Dao Lee ve Dr. Ning Yang ile birlikte çalıştı. Nükleer fiziğin "eşlik ilkesini" deneysel olarak reddetti. Lee ve Yang 1957'de Nobel Ödülü kazandığında kadın meslektaşlarının buluştaki anahtar önemini vurguladılar. Chien-Shiung Wu, II. Dünya Savaşı sırasında Kolombiya'nın Savaş Araştırmaları Bölümünde atom bombası üzerinde çalıştı ve üniversite düzeyinde fizik dersleri verdi.

90 – Leizu

Xilingshi
(MÖ 2700 – 2640)

Lei-tzu veya Si Ling-chi olarak da bilinen Xilinshi, ipekböceklerinden nasıl ipek üretileceğini keşfetmesiyle bilinen Çinli bir İmparatoriçedir. Çinliler bu sırrı 2.000 yıl dünyanın geri kalanından gizlemeyi başarmıştır. Çin, İpek kumaş üretiminde tekel halini aldı. Bu tekel, ipek kumaşında bol kazançlı bir ticarete yol açtı.

91 – Rosalyn Yalow

Rosalyn Yalow
(19 Temmuz 1921 – 30 Mayıs 2011)

Kadın bilimci Yalow, radyoimmün test (RIA) adı verilen ve araştırmacıların ve teknisyenlerin biyolojik kanları sadece küçük bir kan numunesi kullanarak ölçmelerini sağlayan bir teknik geliştirdi. Fizyoloji veya tıp alanında aldığı 1977 Nobel Ödülü'nü bu keşifteki çalışma arkadaşlarıyla birlikte paylaştı.