Shakespeare Oyunları Hakkında Merak Edilenler

Shakespeare'i düşündüğümüzde "Romeo ve Juliet", "Hamlet" ve "Kuru Gürültü" gibi oyunlar hemen akla gelir.

Yazar Burcu Kara

William Shakespeare en çok yazmış olduğu oyunlarıyla bilinir — her ne kadar aynı zamanda başarılı bir şair ve oyuncu olmasına rağmen. Ancak Shakespeare'i düşündüğümüzde "Romeo ve Juliet", "Hamlet" ve "Kuru Gürültü" gibi oyunlar hemen akla gelir. Bu makale Shakespeare oyunları hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatan bir genel bakış sunmaktadır.

Shakespeare oyunları

Kaç Shakespeare Oyunu Vardır?

Shakespeare oyunları hakkında dikkat çekici bir gerçek uzmanların gerçekte kaç tane yazıldığı konusunda hemfikir olamamalarıdır. Otuz sekiz oyun en popüler hipotezdir, ancak yıllarca süren tartışmaların ardından Double Falsehood adlı küçük bir oyun da şimdi listeye eklendi.

Asıl sorun William Shakespeare'in oyunlarının çoğunu işbirliği içinde yazdığına inanılması — ve bu nedenle şair tarafından kaleme alınan içerikleri herhangi bir doğrulukla tespit etmek zordur.

Shakespeare Ne Zaman Oyun Yazmaya Başladı?

Shakespeare 1590 ve 1613 yılları arasında oyun yazıyordu. İlk oyunlarının birçoğu The Theatre'da oynanırdı — daha sonra 1598'de kötü şöhretli Globe Tiyatrosu olacak bina. Tomurcuklanan bir genç yazar olarak görüldüğü ve "Romeo ve Juliet", "Bir Yaz Gecesi Rüyası" ve "Hırçın Kız" gibi klasikleri yazdığı yer burasıdır.

Shakespeare'in en ünlü trajedilerinin çoğu 1600'lerin başında yazıldı ve Globe Tiyatrosu'nda oynandı.

Shakespeare Oyunlarının Türleri

Shakespeare oyunları

Shakespeare üç türde yazdı: Trajedi, komedi ve tarih. Her ne kadar çok basit gibi görünse de oyunlarını kategorize etmek oldukça zordur. Bunun nedeni tarih oyunlarında komedi ve trajedinin bulanıklaşması ve komedilerin trajedi vb. unsurlar içermesidir.

Trajedi

Shakespeare'in en ünlü oyunlarından bazılarını trajediler oluşturur. Tür Elizabeth dönemi tiyatro müdavimleri arasında oldukça popülerdi. Bu oyunların güçlü bir asilzadenin yükselişini ve düşüşünü göstermesi geleneksel bir şeydi. Oyunlarındaki trajik kahramanların hepsinin, kanlı sonlarını getiren ölümcül noksanlıkları vardır.

– Popüler trajedi oyunları: "Hamlet", "Romeo ve Juliet," "Kral Lear" ve "Macbeth".

Komedi

Shakespeare'in komedisi dil ve yanlış kimliği içeren karmaşık olaylar dizisini izler. Oyunlarını kategorize ederken izlenebilecek iyi bir kural, eğer bir karakter kendisini karşı cinsten biri olarak gizliyorsa oyunun komedi olarak listelenmesidir.

– Popüler komedi oyunları: "Kuru Gürültü" ve "Venedik Taciri".

Tarih

Shakespeare, tarih oyunlarını sosyal ve politik yorumlarda bulunmak için kullandı. Dolayısıyla modern bir tarihsel dramadan beklediğimiz gibi tarihî olarak doğru değillerdir. Shakespeare çeşitli tarihi kaynaklardan faydalandı ve tarih oyunlarının çoğunda Fransa ile yapılan Yüzyıl Savaşı'nı konu aldı.

– Popüler tarih oyunları: "V. Henry" ve "III. Richard"

Shakespeare'in Dili

Shakespeare, oyunlarında karakterlerinin toplumsal duruşunu göstermek için nazım ve nesir karışımını kullandı.

Genel bir kural olarak, ortak karakterler nesir içinde konuşurlarken, sosyal besin zincirinin daha üstüne çıktıkça soylu karakterler iambik pentametreye dönerdi. Bu özel şiirsel ölçüm şekli yazarın döneminde oldukça popülerdi.

İambik pentametre karmaşık görünse de aslında o zamanlar popüler olan basit bir ritmik kalıptır. Her satırda stresli ve stressiz vuruşlardan oluşan on hece vardır. Bununla birlikte kendisi iambik pentametre ile denemeler yapmayı severdi ve karakterinin konuşmalarını daha etkili hale getirmek için ritmi değiştirirdi.

Öyleyse Shakespeare'in dili neden bu kadar betimleyicidir? Bunu anlamak için oyunların gün ışığında, açık havada ve sahnesiz yapıldığını hatırlamalıyız. Atmosferik tiyatro aydınlatması ve gerçekçi setlerin yokluğunda Shakespeare'in, efsanevi adaları, Verona sokaklarını ve soğuk İskoç kalelerini dili etkili şekilde kullanarak bir araya getirmesi gerekiyordu.