Uzayın En Derin Görüntüsü: 245 Bin Galaksi Tek Karede

Bu görüntüler Hubble Uzay Teleskobu'nun 16 yıldır kaydetmekte olduğu fotoğraflardan oluşuyor.

Yazar Burcu Kara

Gökbilimciler, 16 yıldan bu yana NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu'ndan alınan görüntüleri bir araya getirerek bilinen evrenin bir mozaiğini oluşturdular. Görüntü "Hubble Legacy Field" ismine sahip. Hubble Uzay Teleskobu'nda görevli kişiler tarafından 2 Mayıs 2019'da yayımlandı. 16 yıldır kaydedilen görüntülerden meydana getirilen bu "akıl almaz" uzay mozaiğinin oluşturulmasında uluslararası araştırmacılar ve bilim insanları bir arada çalıştılar. Açıklamaya göre bir sonraki uzay teleskobu fırlatılana dek hiçbir görüntü evreni bundan daha kapsamlı şekilde sergilemeyecek.

Uzayın En Derin Görüntüsü

Evrenin en derin görüntüsü

Başlamadan önce belirtelim, karşımızda yalnızca tek bir parça fotoğraf yok. Dev görüntü 7.500 ayrı fotoğraftan inşa edilmiş bir eser. Bu görüntüler Hubble Uzay Teleskobu'nun 16 yıldır kaydetmekte olduğu fotoğraflardan oluşuyor (Görüntüyü yazının altındaki bağlantıda bulacaksınız).

Bu durumda teleskop 16 yıl boyunca her gün günde yaklaşık 1.28 adet fotoğraf çekmiş oluyor; tabii her şeyi eşit şekilde yaymak istersek. Bu birleştirilmiş fotoğrafta 265 bin galaksi bulunuyor. Eğer bir büyüteciniz varsa bunları kolaylıkla sayabilirsiniz. Ancak büyüteciniz olsa bile bazı loş ışık yayan galaksileri fark edemeyebilirsiniz.

uzay evren derin görüntü galaksi fotoğraf

Görüntü üzerinde birbirinden farklı türden gözlemler yapmak mümkün. Zira konu uzay olduğunda farklı ışıklar birçok farklı anlama gelebiliyor. Yukarıda yer verilen videoda daha iyi anlaşıldığı gibi bu bir cep telefonu kamerasıyla çekilmiş mükemmel şekilde düz bir görüntüden farklı.

Karşınızda ultraviyole ışıktan kızılötesi ışığa kadar değişen dalga boylarında çekilen görüntüler var. Bir araya getirildiklerinde bu görüntüler görsel anlamda çarpıcı bir sonucu ortaya koyuyor.

NASA ve California Üniversitesi ortak çalışmasıyla oluşturulan kare 13.3 milyar yıllık bir zaman dilimini temsil ediyor. Bu galaksilerin hemen hepsi şu anda çok daha farklı görünüyorlar. Işıklarını bize ulaştırmaları binlerce, milyonlarca ve bazıları için milyarlarca yıl sürüyor. Karedeki en yakın galaksi teleskobumuza 500 milyon yıl uzaklıkta.

NASA'nın Deep Field Çalışmaları

NASA önceleri 10 yıldan bu yana çekilmiş görüntülerden oluşan bir kare paylaşmıştı. Uzay organizasyonu buna "eXtreme Deep Field" adını veriyor ve kısaca XDF olarak adlandırıyor. Oluşturulan yeni görüntü ise tahmin edebileceğiniz gibi evrenin sahip olduğumuz en derin manzarası durumunda.

Daha önce gerçekleştirilen Deep Field çalışmaları arasında 2003'e ait Great Observatories Origins Deep Survey (GOODS), 2004'e ait Hubble Ultra Deep Field (HUDF) ve en popülerlerinden 2012'ye ait eXtreme Deep Field (XDF) bulunuyor. En yeni çalışma ise önceki Deep Field'lardan 30 kat daha fazla galaksi içeriyor. NASA'nın çalışmayı tamamlaması 250 günden fazla bir zaman aldı.

Yukarıdaki video önce binlerce galaksiyi içine alan minik bir kare ile başlıyor. Görüntü uzaklaştıkça her geçen an kareye çok daha fazla sayıda galaksi giriyor. Final görüntü 265 bin galaksiden oluşuyor. Fikir vermesi açısından, bilinen evrende kaç galaksi olduğu ölçülememektedir.

Bu görüntüyü GigaPan web sitesi üzerinden inceleyebilir ve galaksilere yakınlaştırma yaparak onları detaylıca görebilirsiniz. Dave Mosher çalışmanın tam boyutlu bir halini yayımlamış ve açıklamaya göre 0.65 gigapikselden oluşuyor. Galaksileri incelerken nefes almayı unutmayın!