Avrupa RETALT ile SpaceX'e Rakip Olmak İstiyor

Komisyon yeniden kullanılabilir roket geliştirmek için üç yıllık bir projeye yeşil ışık yaktı. Proje RETALT adını taşıyor.

Yazar Burcu Kara
retalt yeniden kullanılabilir roket

Hiçbir ülke uzayın uçsuz bucaksızlığı üzerinde tekellik ve egemenlik iddia edemez. Ancak insanları ve ekipmanları yukarıya taşıyacak teknolojiler geliştirirse bir tür üstünlüğe ve söz hakkına sahip olabilir. Son birkaç yıldır ortaya çıkan uzay teknolojisi haberleri en çok SpaceX'in etrafında şekillendi. Blue Origin de bundan biraz payını aldı. Çin ve Rusya gibi diğer ülkeler oldukları yerde sayıyor değil ancak şimdi Avrupa Komisyonu da bir hamle yapıyor. Komisyon yeniden kullanılabilir roket geliştirmek için üç yıllık bir projeye yeşil ışık yaktı. Proje RETALT adını taşıyor.

Gelecek Yeniden Kullanılabilir Roketlerde

Bu tutumla birlikte Avrupa, SpaceX henüz yeni kurulmuşken sergilediği düşünce ve görüşlerden neredeyse tam bir U dönüşü yapmış oluyor. O zamanlar Elon Musk'ın "çılgın" olduğunu söylüyor ve roketlerin dikey olarak iniş yapılabileceğine asla inanmıyordu. SpaceX elbette bunun yapılabileceğini kanıtladı ve şimdi diğer şirketler ve ülkeler bu başarıyı taklit etmenin peşinde.

Avrupa RETALT ile SpaceX'e rakip olmak istiyor
Komisyona göre Falcon tipi roketler geleceği temsil ediyor.

Bununla birlikte Avrupa'nın roketleri yeniden kullanma fikrine bakış açısı biraz farklı. ABD ve Çin ile kıyaslandığında Avrupa bölgesi nispeten küçük ve yılda çok az roket kalkışı gerçekleştiriliyor. Tekrar kullanılabilir roketler, bir başka anlamda roket üreticilerini işsiz bırakmış olacak.

Proje Retropropülsiyon Yardımlı İniş Teknolojileri (RETALT) adını taşıyor ve bunun kaçınılmaz bir gelecek olduğu önemle vurgulanıyor. Ayrıca Avrupa'nın, ABD'de çok ileri aşamada olan bir teknolojiyi henüz yeni geliştirmeye başlayacağı itiraf ediliyor. İmzalanan tasarıda teknolojinin ekonomik yankıları doğrudan ele alınmamış.

Avrupa RETALT ile SpaceX'e rakip olmak istiyor
Avrupa ilk kez gelişmiş roket sistemleri alanına adım atacak.

Komisyon, RETALT için 3 milyon Avro (3,4 milyon ABD Doları) ayırdı ve hedeflerinden birinin doğrudan Falcon 9'u taklit etmek olduğunu söylemekten de çekinmedi. Tek aşamalı bir roketi yörüngeye fırlatarak hızlıca diğer bölgelerin önüne geçmek diğer planların arasında.

RETALT Projesinde Hangi Ülkeler Var?

Açıklanan bildiriye göre roket projesinin ortakları DLR (Almanya), CFS Engineering (İsviçre), Elecnor Deimos (İspanya), MT Aerospace (Almanya), Almatech (İsviçre) ve Amorim Cork Composites (Portekiz) olarak sıralanıyor.