Denizyıldızı Nasıl Görüyor: Gözleri Var mı?

Denizyıldızları ilk bakışta gözlere sahip değilmiş gibi görünebilir. Ancak bizim gözümüz kadar olmasa da görme işlevine sahiptirler.

Yazar Burcu Kara
kırmızı Denizyıldızı

Evrenin en ilgi çekici hayvanlarından denizyıldızının vücudunda gözlere benzeyen herhangi bir kısım yoktur. Öyleyse denizyıldızları nasıl görürler? Bu hayvanların görme işini nasıl gerçekleştirdiğini öğrenelim.

Denizyıldızının Gözleri Var mı?

Denizyıldızları ilk bakışta gözlere sahip değilmiş gibi görünebilir. Ancak bizim gözümüz kadar olmasa da görme işlevine sahiptirler. Bir denizyıldızı, ayrıntıları fazla göremeyen ancak aydınlığı ve karanlığı tespit edebilen göz noktalarına sahiptir. Bu göz noktaları denizyıldızının kollarının her bir ucunda bulunur. Bu da beş kollu bir denizyıldızının beş göz yuvası olduğu anlamına gelir.

Denizyıldızının Göz Noktaları

denizyıldızları gözleri
Gözleri ayaklarının ucundadır

Bir denizyıldızının göz noktaları derisinin altına uzanır, ancak onları görebilirsiniz. Bir denizyıldızını nazikçe tutma şansı bulursanız genellikle kollarının uçlarını yukarı doğru kaldırırlar. En ucuna bakın ve siyah ya da kırmızı bir nokta göreceksiniz. İşte denizyıldızının gözleri bunlardır.

Bu nedenle denizyıldızını vücutlarının ortasında gözleri olan bir yüzle gösteren çizimler doğru değildir. Bir denizyıldızı aslında vücudunun merkezinden değil kollarından bakar. Karikatürcüler için onları bu şekilde canlandırması daha kolaydır.

Denizyıldızı Gözünün Yapısı

Bir denizyıldızının gözü çok küçüktür. Mavi denizyıldızında sadece yaklaşık yarım milimetre genişliğinde olurlar. Her kolun alt tarafında hareket etmek için kullandıkları tüp ayaklardan oluşan bir tür oluk vardır. Göz birkaç yüz adet ışık toplama ünitesinden oluşur ve her bir koldaki tüp ayakların ucuna yerleşmiştir. Bir böceğe benzeyen bileşik bir gözdür ancak ışığı odaklayan bir merceği yoktur. Bu durum sadece aydınlığı, karanlığı ve yaşaması için hayati öneme sahip mercan resifleri gibi büyük yapıları görmesini sağlar. Dışında kalanları görme yeteneği yoktur.

Denizyıldızları Neleri Görebilir?

Denizyıldızları renkleri tespit edemez. İnsan gözlerindeki renk saptama konileri bu hayvanlarda yoktur, bu yüzden renk körüdürler ve sadece aydınlığı ve karanlığı algılarlar. Ayrıca gözleri yavaş çalıştığından hızlı hareket eden nesneleri göremezler. Bir şey yakınlarında hızlı bir şekilde yüzüyorsa algılayamazlar.

Hiçbir detayı göremezler çünkü çok az ışık algılayıcı hücrelere sahiptirler. Sadece aydınlığı ve karanlığı görebildiklerini düşünen bilim adamları için, büyük yapıları tespit edebildiklerini kanıtlayan deneyler oldukça sürpriz olmuştur.

Denizyıldızının her gözünün geniş bir görüş alanı vardır. Eğer tüm gözleri tıkalı olmasaydı etrafını 360 derece görebilirdi. Kollarındaki tüp ayakları körleştirici etki için kullanarak görme alanlarını sınırlayabilirler. Denizyıldızları olmak istedikleri yere, beslenebilecekleri bir kaya veya mercan kayalığına ulaşmasını sağlayacak yeterli görüşe sahiptir.