En Küçük Güneş Dışı Gezegenlerden Biri Keşfedildi

L 98-59b’nin bazı ilginç özellikleri var.

Yazar Burcu Kara

Güneş Sistemi hala keşfedilmemiş birçok merkeze ev sahipliği yapıyor ve NASA'nın Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) uydusu geçtiğimiz saatlerde, yakınlardaki ışıklı bir yıldızın yörüngesinde dönen, büyüklüğü Mars ile Dünya arasında olan şimdiye kadar keşfettiği en küçük gezegen L 98-59b'yi buldu. L 98-59b yalnız değil: Diğer iki güneş dışı gezegen de aynı yıldızın etrafında dönüyor. Peki, L 98-59b bize ne anlatıyor?

Bu Küçük Güneş Dışı Gezegen Önemli Bilgiler Verecek

NASA yayımladığı basın bülteninde her iki gezegenin büyüklüğünün şu anda kesin olarak bilinmediğini söyledi. Yüzeylerinde hangi gazların bulunduğunu ve nasıl bir atmosfere sahip olduklarını belirlemek için ek teleskop gözlemlerine ihtiyaç duyulacak. TESS'in L 98-59b keşfi 27 Haziran'da The Astronomical Journal'da yayımlandı. Bunun üzerine gelen yeni bildiride, keşfedilen bu üç gezegenin önemi vurgulandı. Buna göre bilim adamları gelecekte diğer güneş dışı gezegen sistemlerini analiz ederken bu gezegenlerdeki bulgulardan yararlanarak hareket edecek.

Keşif Önemli Bir Mühendislik ve Bilimsel Başarı Örneği

Parlak yıldızlar etrafında kısa yörüngelere sahip küçük gezegenlerin atmosferleri daha kolay inceleniyor. Ancak bu gezegenlere nadiren rastlanmakta. Yeni keşifler bu nedenle önemli.

NASA'nın keşfettiği Dünya büyüklüğündeki son gezegen olan HD 21794c'den kabaca yüzde 10 daha küçük olan L 98-59b'nin bazı ilginç özellikleri var. NASA'ya göre uydunun dolaştığı yıldız bir M cücesi ve dünyamızdan 35 ışık yılı uzaklıkta. Bu yıldız Güneş'in üçte biri kütlesinde ve güney takımyıldızı Volans'ta yer alıyor.

Kepler 37b Hala En Küçük Güneş Dışı Gezegen

L 98-59b, bu yıldızı her 2,25 günde bir dönüyor, yıldızın yakınında dururken yüksek miktarda enerji alıyor. L 98-59b şu ana kadar TESS tarafından tespit edilen en küçük gezegen olsa da, Kepler-37b gibi daha küçük gezegenler NASA'nın Kepler uydusu tarafından toplanan verilerde tespit edilmişti.

güneş dışı gezegenler
Keşfedilen güneş dışı gezegenlerin büyüklükleri

L 98-59b'nin komşuları, L 98-59c ve L 98-59d de sıra dışı gezegenler. Ortadaki gezegen L 98-59c, yıldızın yörüngesini her 3,7 günde bir dönüyor, gezegenimizden yaklaşık 11 kat daha fazla radyasyon taşıyor ve Dünya'nın 1.4 katı büyüklüğünde. Bu sistemde TESS tarafından tanımlanan en uzak gezegen olan L 98-59d, yıldızı her 7.5 günde bir çevreliyor, Dünya'nın yaklaşık dört katı ışıma enerjisine sahip ve gezegenimizin 1,6 katı büyüklüğünde.

Gezegenler Nasıl Keşfedildi?

Her üç gezegen de önlerindeki yıldızın yörüngesinde döndüklerinden, keşfedilmeleri yıldızın parlaklığındaki periyodik düşüşlere dikkat edilmesiyle mümkün oldu. Bu üçlü ne yazık ki yıldızın "yaşanabilir bölgesi"nde yer almıyor. Dolayısıyla yüzeylerinde sıvı su gibi hayati öneme sahip materyaller bulunmuyor.

Ancak, bu gezegenlerin üçü de Venüs bölgesine düşüyor. Venüs bölgesi bir yıldız mesafesidir ve Dünya'ya benzer atmosferi olan gezegenlerin maruz kaldıkları sera gazı nedeniyle Venüs gibi bir atmosfere sahip olmalarını sağlar. Bilim adamları üçüncü gezegenin Neptün gibi küçük kayadan bir çekirdeği olduğunu veya Venüs gibi bir doğal çevresi bulunduğunu düşünüyor.

Dünya ve Venüs oradan bakıldığında aynı görünürdü

Bilim adamlarına göre Güneş'i L 98-59'dan izleseydik, Dünya'nın ve Venüs'ün yaptığı geçişler bize gezegenlerin neredeyse aynı olduğunu düşündürürdü. Ancak değiller. L 98-59 gibi gezegenleri araştırmak neden Dünya'da yaşam olmasına rağmen Venüs'te olmadığını anlamamıza yardımcı olabilir.