İklim Değişikliği Dünya Mirası Alanlarını Yok Edecek

Mısır’ın Dünya Mirası Alanları küresel ısınmanın yan etkilerini yaşıyor. Daha yüksek sıcaklıklar ve daha yoğun güneş ışığı Aswan'daki gül granit yapılarında çatlaklar oluşturdu ve Karnak Tapınağı Kompleksi'ndeki duvarların renklerini soldurdu.

Yazar Burcu Kara
iklim değişikliği

UNESCO Dünya Mirası Alanları, Dünya tarihinin en büyüleyici parçalarından bazılarını temsil eder. Temmuz 2018 itibariyle, Dünya Mirası listesinde 209 doğal, 845 kültürel ve geri kalanı karma olan 1.092 alan bulunmaktadır. İlk kez 2014'te, Kültürel Dünya Mirası alanlarının 130'undan fazlasının "deniz seviyelerinin yükselmesi nedeniyle uzun vadeli risk" altında olduğu açıklanmıştı. Yeni araştırmalara göre iklim değişikliği sonucunda 2100'e kadar bu alanların yarısı yok olacak.

İklim Değişikliğinin Dünya Mirası ve İnsan Yaşamı İçin Büyük Tehlikesi

İklim değişikliği dünya mirası alanlarının yarısını yok edecek
İklim değişikliğinin etkilerinin görüldüğü, Elephanta'daki en dikkat çekici heykellerden biri olan Trimurti Sadashiva.

Dünya Mirası yapıları arasında kabul edilen Hindistan Elephanta Mağaraları bu etkinin görülmeye başladığı bölgelerden biri. Elephanta Mağaraları, Arap Denizi'nin doğal, derin suları ile çevrili Mumbai Bombay Limanı'nda yer alıyor. Ada aynı zamanda Gharapuri Adası veya "mağaralar kenti" olarak da bilinmekte.

Hint mitolojisine dair hikayeler bu mağaradaki kayalarda şekil bulmuş. Birçok araştırmacıya göre kayalar insan dehasının bir ürünü ve 5. ila 9. yüzyıllarda farklı Hint hanedanları tarafından yapıldılar. Portekizler bölgeyi istila ettiklerinde bu kayalara zarar verdi. Ancak asıl zarar şimdi iklim değişikliğinden geliyor.

Hindistan Kıyıları Boyunca Deniz Şiddetli Şekilde Yükselecek

Tahminlere göre Hindistan kıyıları boyunca deniz seviyelerinin 2100 yılına kadar 9 santim artarak 88 santim seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor. Mumbai'nin ülkedeki ilk iklim değişikliği mağdurlarından biri olacağı tahmin ediliyor. Elephanta Adası da korunamayacak. Yükselen deniz seviyeleri ve ekstrem hava olaylarının artışı yalnızca Mumbai sahillerinde değil, Elephanta da dahil olmak üzere açık deniz adalarında can ve mal kaybına neden olacak. Bu hem turist hem de turizmciler için büyük tehlike arz ediyor.

Elephanta Mağaraları'nın değişen çevre koşullarına karşı savunmasızlığı istisnai bir durum değil. Dünya genelinde, aynı nedenle yüzlerce UNESCO Dünya Mirası alanı risk altında.

Yeni IUCN Çalışmasına Göre, Buzullar 2100 Yılına Kadar Dünya Mirası Alanları'nın Yarısını Yok Edecek

Yükselen sıcaklıklar, Güney Afrika'nın Cape Floral Kingdom'ındaki (Ümit Burnu Koruma Alanları) endemik fynbosların büyümesini de engelleyecek. Dünyanın en olağanüstü bitki örtüsü koleksiyonlarından biri olarak kabul edilen bu çiçek krallığının geniş alanları, sıcaklık dalgaları nedeniyle çok büyük yangınlara kapılacak.

İklim değişikliği dünya mirası alanlarının yarısını yok edecek
Aşırı hava koşulları Mısır'ın Dünya Mirası Alanları'nın yapısına zarar veriyor.

Mısır'ın Dünya Mirası Alanları küresel ısınmanın yan etkilerini yaşıyor. Daha yüksek sıcaklıklar ve daha yoğun güneş ışığı Aswan'daki gül granit yapılarında çatlaklar oluşturdu ve Karnak Tapınağı Kompleksi'ndeki duvarların renklerini soldurdu.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Yellowstone Ulusal Parkı da iklim değişikliğinin stres belirtilerini gösteriyor. 1872 yılında dünyanın ilk milli parkı olarak kurulan Yellowstone, görkemli manzaraları, büyüleyici jeotermal özellikleri ve zengin vahşi yaşamıyla tanınır. Ancak bilim adamları bu konuda endişeli. Parktaki kışlar şimdi daha kısa ve kar yağışları daha düşük. Bu tür değişikliklerin, kar erimesi ile beslenen parkın nehirleri ve akıntıları üzerinde doğrudan olumsuz etkileri var. Bu da parktaki vahşi yaşamı tehlikeye sokuyor.

İklim değişikliği sonuç olarak insanlığın binlerce yıllık tarihini hem doğal hem de kültürel anlamda yok ediyor. Dünya Mirası alanlarının güvenliği şu anda tehlike altında ve bizim bunu değiştirmemiz olanaklı görünmüyor.