NASA'nın Kaybettiği Ay'a İniş Kasetleri Milyon Dolara Satılacak

Video kasetler insanın Ay'a ilk adımlarının “en eski, en keskin ve en doğru video görüntülerini” içeriyor.

Yazar Burcu Kara

NASA stajyerinin bir devlet açık artırmasından 217,77 dolara satın aldığı Apollo 11'in Ay'a inişine ait video kayıtlarının, gelecek açık artırmada 2 milyon dolara satılması bekleniyor. Üç makaralı 2 inçlik Quadruplex video kasetler, 20 Temmuz'da Sotheby tarafından gerçekleştirilen uzay araştırmalarına adanmış özel bir müzayedede satılacak. Video kasetler insanın Ay'a ilk adımlarının "en eski, en keskin ve en doğru video görüntülerini" içeriyor. Müzayede Apollo 11'in 50. yılı için düzenleniyor. Peki bu Ay'a iniş kasetleri nasıl kaybedildi?

Apollo 11 Kasetleri Orijinal Ay'a İniş Görüntülerini İçeriyor

2 saatlik ve 24 dakikalık bir oynatma süresine sahip olan düzeltilmemiş, iyileştirilmemiş ve açılmamış kasetler, Neil Armstrong'un "Bir insan için küçük insanlık için dev bir adım" ünlü sözünü, Buzz Aldrin'in düşük yer çekimli Ay yüzeyinde yürümesini, Amerikan bayrağının yerleştirilmesini ve hatta mürettebatın Richard Nixon ile yaptığı çağrıyı bile içeriyor.

ay'a iniş kasetleri apollo 11
Kasetler şimdiye kadar yalnızca üç kez oynatılmış.

Video kasetler Gary George koleksiyonundan sunulacak. Kendisi kasetlerle büyük bir şans eseri karşılaşmış. George, 1973'te NASA Johnson Uzay Merkezi'nde stajyer olarak çalışırken, hükümetin fazlalık olarak açık artırmaya çıkardığı eşyalar arasında 1.150 makaralık tek bir manyetik bant gördü.

Makaraların içinde TV istasyonları tarafından kullanılan tipte 65 kutu 2 inçlik makaradan makaraya video bantlar vardı. George kasetleri 217,77 dolara satın aldı. O zamanlar yeni bir Ampex bant makarası 260 dolara mal oluyordu. Bu yüzden kendisi bunun iyi bir anlaşma olduğunu düşündü. Tekrar kaydedilebilir olduklarından kayıtları doğrudan yerel bir TV kanalına kârla satabilirdi.

Kutularda "APOLLO 11 EVA" Etiketi Fark Edildi

Ancak George'un babası kutuların üç tanesinde "APOLLO 11 EVA | 20 Temmuz 1969 REEL 1 [–3]" ve "VR2000 525 Hi Band 15 ips" etiketlerini fark etti. Böylece onları saklamaya karar verdiler.

NASA 2006'da orijinal video kayıtlarını bulamadıklarını itiraf etti. İki yıl sonra George bir NASA çalışanı arkadaşıyla tatildeyken, ajansın Ay'a inişin 40. yıldönümü nedeniyle bu kasetleri aradığını öğrendi. George o zamana kadar kasetlere sahip olduğunu kimseye söylememişti ancak ilk kez arkadaşına durumu itiraf etti.

NASA Kasetlerini Oynatacak Donanımı Yoktu

George kasetleri izleyecek donanıma sahip değildi, ancak ilk kez NASA ile görüşmeye başladıktan sonra görüntüleri Kaliforniya'daki özel bir stüdyoda izleme şansına erişti. Kasetler "kusursuz" durumdaydı.

Aralık 2008'de kasetler, George'un 1976'da satın almasından bu yana ikinci bir kez oynatıldı ve orijinal 525 SD4/3 spesifikasyonları korunarak doğrudan 10 bitlik sıkıştırılmamış dosyalar halinde sayısallaştırıldı. Görüntüler bir terabayt büyüklüğünde sabit diske indirildi (satışın bir parçası olacak).

Ay Kasetleri Üçüncü ve Son Defa Oynatıldı

Video kasetler üçüncü ve son kez, Sotheby uzmanlarının müzayedeye çıkarmak üzere parçaları kalite kontrolden geçirdiği zaman oynatıldı. Görüntüleri satın alacak kişi, bundan 50 yıl önce yarım milyar insanın televizyonlarında tanık oldukları tarihi karelerin daha net ve daha iyi kontrastlı halini görecek.

20 Temmuz'daki müzayede başlamadan önce, Apollo 11'in Ay'a iniş kasetleri 13 Temmuz'dan itibaren New York'taki Sotheby's'te sergilenecek.