Aktif Karbon Nedir? Kullanım Alanları ve Üretimi

Aktif karbon, genellikle evlerde su filtreleri, endüstriyel kimyasalların arındırılması, çeşitli ilaçların saflaştırılması ve diğer uygulamalarda kullanılır.

Aktif karbon (aktif kömür olarak da bilinir) yanmış organık maddedir. Hindistan cevizi kabukları, turba veya odundan yapılıyorlar. Kömürler, yüksek sıcaklıklarda oksijen gibi gazlara maruz kaldıklarında aktive olur. Ardından temas ettikleri her şeyi kendilerine bağlarlar. Aktif karbon bu nedenle güzellik ürünlerinde kullanılıyor; şirketler yağı ve kiri emerek cildinizi güzelleştirdiğini söyler. Ekmek, dondurma ve hamburger gibi yiyeceklerde de kullanılıyor.

Aktif Karbon Hakkında Bilgiler

Bu madde kimyasal saflaştırmada, su filtrelerinde, zehirlenme ve aşırı ilaç kullanımı durumlarında işe yarar. Çünkü vücuttaki zehri emilmeden önce kendine bağlar — ancak vitaminleri, mineralleri ve bitkisel besinleri de emer. Karbonlu yiyecekler vitamin ve minerallerin yanında vücuda aldığınız ilaçların emilmesini önlemektedir. Bu yüzden bu yiyeceklerin tüketilmesi önerilmez. Ayrıca bağırsak tıkanıklığına yol açtığı biliniyor. Sadece zararlı maddelere değil hemen her şeye bağlandığından detoks etkisi göstermez.

aktif karbon hamburger yiyecek
Karbonlu yiyecekler son zamanlarda popüler olmaya başladı.

Aktif Karbonun Kullanım Alanları

Klor, koku ve pigmentler dahil olmak üzere çok çeşitli saf olmayan maddeleri (safsızlıklar) ve kirleticileri emmerler. Sodyum, florür ve nitratlar gibi diğer maddeler karbona bağlanmadığından emilemez. Karbondaki aktifleştirilmiş delikler nihayetinde dolar. Bu nedenle kullanıldıkça etkisini kaybeder ve değiştirilmesi gerekir.

Aktif karbonun ya da kömürün en yaygın günlük kullanımı suyu filtrelemektir. Suyun berraklığını artırır, istenmeyen kokuları azaltır ve kloru arındırır. Ancak bazı toksik organik bileşiklerin, önemli seviyelerde metallerin, florürün veya patojenlerin çıkarılmasında etki göstermez. Halk arasında aksi iddia edilse de aktif karbon alkolu güçlü şekilde ememez.

Aktif karbon / kömür şunları filtreler:

  • Klor
  • Kloramin
  • Tanenler
  • Fenol
  • Bazı ilaçlar
  • Hidrojen sülfit ve kokuya neden olan bazı uçucu bileşikler
  • Demir, cıva ve şelatlı bakır gibi az miktarda metal

Aktif karbon şunlara etki etmez:

  • Amonyak
  • Nitratlar
  • Nitritler
  • Florür
  • Sodyum ve diğer birçok katyon
  • Önemli miktarda ağır metal, demir veya bakır
  • Önemli miktarda hidrokarbon veya petrol distilatı
  • Bakteriler, protozoalar, virüsler ve diğer mikroorganizmalar

Aktif Karbonun Ömrü

Aktif karbonun ömrü faktörlere göre değişir. Gözenek ebadı, dağılımı, karbonun kaynağı ve üretim işlemi bunlar arasında. Büyük organik molekülleri emmesi küçüklere göre daha kolay. Bu adsorpsiyon, pH ve sıcaklık azaldıkça artma eğilimi gösterir. Kirletici maddeler aktif karbonla uzun süre temasta kaldığında daha etkili temizlenir, bu nedenle karbonun içindeki akış hızı filtrelemeyi etkiler.

Aktif Karbonun Adsorpsiyonu

Bazı insanlar bu maddenin gözenekleri dolduğunda içindekileri dışarı bırakacağını düşünür. Dolu bir aktif kömür, kirletici maddelerini dışarı salmaz. Belirli aktif karbon türlerinde bazı bileşiklerin suya sızdığı doğrudur. Örneğin, bir akvaryumda kullanılan bazı karbonlar zaman içinde suya fosfat salabiliyor. Ancak fosfat içermeyen ürünler mevcut.

Aktif Karbonun Tekrar Kullanılması

Aktif karbon tekrar kullanılabilir. Örneğin, süngeri iç yüzeyini açığa çıkaracak şekilde kesebilir veya zımparalayabilirsiniz. Bu sayede aktif karbonun ömrünü uzatmış olursunuz. Ayrıca 30 dakika boyunca 200 °C'ye ısıtarak içindeki organik maddeyi çözebilir ve böylece aktif karbonu temizleyebilirsiniz. Ancak ağır metalleri çıkarmayacaktır. Yıkamak da pek işe yaramaz.

Bu nedenle temizlemek yerine genelde yenisini almak en iyisidir. Aktif kömürle kaplanmış yumuşak bir malzemeyi ısıtmanız mümkün olmayabilir. Sadece akvaryumdaki aktif karbonun ömrünü uzatmayı denemelisinz, içme suyu için kullanılan karbon filtresini yeniden kullanmak önerilmez.

Aktif Karbon Hakkında Sık Sorulanlar

Aktif karbon ne için kullanılır?

Aktif karbon, belediye içme suyu, yiyecek ve içecek işleme, koku giderme, endüstriyel kirlilik kontrolü dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda sıvıları ve gazları arıtmak için kullanılır. Aktif karbon, hindistan cevizi, fındık kabuğu, kömür, turba ve odun gibi karbonlu kaynak malzemelerden üretilir.

Aktif karbon odun kömürü ile aynı mıdır?

Mangal kömürü genellikle ısıtma veya pişirme amaçlıdır ve yaygın olarak barbekü ile ilişkilendirilir. Aktif karbon, piroliz kullanılarak biyokütleden veya kömür veya katran zifti gibi diğer karbonlu maddelerden elde edilen karbon bakımından zengin bir katıdır.

Aktif karbon örnekleri nelerdir?

Aktif karbon çeşitli uygulamalar için değerlidir. Örnekler arasında gaz arıtma, su arıtma, metal çıkarma, altın geri kazanımı, ilaç, kanalizasyon arıtma, gaz maskeleri ve filtre maskelerindeki hava filtreleri ve basınçlı havadaki filtreler yer alır.

Aktif karbon bir kimyasal mıdır?

Aktif karbonun temel kimyasal yapısı, saf grafitin yapısına çok yakındır. Grafit kristali, zayıf van de Waals kuvvetleri tarafından tutulan kaynaşmış altıgen katmanlardan oluşur. Katmanlar karbon-karbon bağları tarafından tutulur. Aktif karbon, safsızlıklar ve hazırlama yöntemi (aktivasyon süreci) nedeniyle grafitin düzensiz bir şeklidir.

Aktif karbonun diğer adı nedir?

Aktif kömür.

Aktif karbonu nasıl elde ediyoruz?

Aktif karbon, yüksek karbon içeriğine sahip çevresel atıklardan üretilir. Aktif karbon üretimi için planlanan hammadde olarak lignoselülozik ve kömür malzemeler kullanılmıştır.

Üç tür aktif karbon nedir?

Granül aktif karbonlar (GAC) Ekstrüde veya peletlenmiş aktif karbonlar (EAC) Toz aktif karbonlar (PAC)