Video oyunlarının beyin üzerindeki etkisi

Araştırmalar, belirli video oyunlarının oynanması ile gelişmiş karar verme yetenekleri ve bilişsel esneklik arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Video oyunu oynayan ve sık oynamayanların beyin yapıları arasında gözle görülür bir fark bulunuyor. Video oyunu aslında motor beceri kontrolü, hafıza oluşumu ve stratejik planlamadan sorumlu alanlarda beyin hacmini artırıyor. Video oyunları potansiyel olarak beyin hasarlarından kaynaklanan çeşitli beyin rahatsızlıklarının ve koşullarının tedavisinde iyileştirici bir rol oynamaktadır.

Video oyunları beyin hacmini artırıyor

Video oyunları beyni nasıl etkiler?
Çalışmalar strateji ve aksiyon türündeki oyunların bilişsel beyin fonksiyonunu ve görsel dikkati artırdığını gösteriyor.

Max Planck İnsan Gelişimi Enstitüsü ve Charité Üniversitesi Tıp Enstitüsü'nden bir araştırma, Super Mario 64 gibi gerçek zamanlı strateji oyunları oynamanın beynin gri maddesini artırabileceğini ortaya koymuştur. Gri madde, beyin korteksi olarak da bilinen beyin tabakasıdır. Serebral korteks, serebrumun ve serebellumun dış kısmını kapsar. Strateji tipi oyunlar oynayanların sağ hipokampusunda, sağ prefrontal korteksinde ve beyinciklerinde gri maddenin arttığı bulunmuştur. Hipokampus, hatıraları oluşturmak, düzenlemek ve depolamaktan sorumludur. Aynı zamanda koku ve ses gibi duyguları ve duyuları hafızayla eşleştirir. Prefrontal korteks beynin ön lobunda bulunur ve karar verme, problem çözme, planlama, gönüllü kas hareketi ve dürtü kontrolü gibi fonksiyonlarda rol oynar. Beyincik veriyi işlemeyi sağlayan yüz milyonlarca nöron içeriyor. Hareket koordinasyonunu, kas tonusunu, dengeyi ve eşitliği kontrol etmeye yardımcı oluyor. Gri maddedeki bu artışlar, belirli beyin bölgelerindeki bilişsel işlevi geliştirmekte.

Aksiyon oyunları görsel dikkati artırıyor

Çalışmalar ayrıca belirli video oyunları oynamanın görsel dikkati artırabileceğini gösteriyor. Bir kişinin görsel dikkat seviyesi, beynin ilgili görsel bilgiyi işleme ve ilgisiz bilgiyi bastırma yeteneğine dayanır. Çalışmalarda, video oyun meraklıları, görsel dikkatle ilgili işleri yaparken, oyun oynamayan meslektaşlarından sürekli olarak daha iyi performans gösterdiler. Oynanan video oyunu türünün, görsel dikkatin geliştirilmesine ilişkin önemli bir faktör olduğuna dikkat etmek gerekir. Hızlı tepki ve görsel bilgi için bölünmüş dikkat gerektiren Halo gibi oyunlar görsel dikkati artırırken, diğer tip oyunlarda bu yok. Video oyunları oynamayan kişilere aksiyon video oyunları eğitimi verildiğinde, bu kişilerde görsel dikkat konusunda iyileşme kaydedilmiştir. Aksiyon oyunlarının askeri eğitimde uygulamaları ve bazı görme bozuklukları için iyileştirici tedavileri bulunmaktadır.

Bilgisayar oyunları yaşlanmanın olumsuz etkilerini tersine çevirir

Bilgisayar oyunları oynamak sadece çocuklar ve genç yetişkinler için değildir. Video oyunlarının yaşlı yetişkinlerde bilişsel işlevi geliştirdiği tespit edilmiştir. Hafıza ve dikkat konusundaki bu bilişsel gelişmeler sadece faydalı değil, aynı zamanda kalıcıdır. Bilişsel performansı artırmak için özel olarak tasarlanmış 3 boyutlu bir video oyunu ile eğitim yapan 60 ila 85 yaşındaki bireyler, oyunu ilk kez oynayan 20 ila 30 yaşındaki bireylerden daha iyi performans gösterdiler. Bunun gibi çalışmalar, video oyunları oynamanın, artan yaşla ilişkili bazı bilişsel gerilemeyi tersine çevirebileceğini gösteriyor.

Video oyunları ve saldırganlık

Bazı çalışmalar bilgisayar oyunları oynamanın olumlu yararlarını vurgularken, diğerleri potansiyel olumsuz yönlerine işaret eder. Genel Psikoloji İncelemesi dergisinin özel sayısında yayımlanan bir araştırmada, şiddetli video oyunları oynamanın bazı ergenleri daha agresif hale getirdiğine işaret edildi. Bazı kişilik özelliklerine bağlı olarak, şiddet içeren oyunlar oynamak, bazı gençlerde saldırganlığa neden olabiliyor. Kolayca üzülen, depresyona giren, başkaları için çok az endişelenen, kuralları ihlal eden ve düşünmeden hareket eden gençler, şiddet içeren oyunlardan diğer kişilerden daha fazla etkileniyor. Kişilik göstergeleri beynin ön lobunun bir fonksiyonudur. Araştırmaya göre video oyunları çocukların büyük çoğunluğu için zararsız ancak halihazırda kişilik veya zihinsel sağlık sorunları olan küçük bir azınlık için risk teşkil ediyor. Yüksek derecede nevrotik olan, daha az uysal ve vicdanı yönü zayıf olan gençler şiddetli video oyunlarından olumsuz etkilenme eğilimindeler.

Diğer araştırmalar, çoğu oyuncudaki saldırganlığın şiddetli video içeriği ile değil, başarısızlık ve hayal kırıklığı duygularıyla ilgili olduğunu göstermektedir. Kişilik ve Sosyal Psikoloji Dergisi'ndeki bir araştırma, bir oyunda ustalaşmada başarısız olmanın, video içeriğine bakılmaksızın oyuncularda saldırganlığa neden olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, Tetris veya Candy Crush gibi oyunların World of Warcraft veya Grand Theft Auto gibi şiddetli oyunlar kadar saldırganlık yaratabileceğini belirtti.

Video oyunları beyni nasıl etkiler? yazımız burada son buldu. Benzer içerikler için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz: https://evrenatlasi.com/k/psikoloji-beyin/