D vitamini takviyesi diyabeti önlüyor veya yavaşlatabiliyor olabilir

d vitamini

D vitamini diyabet için yararlı olabilir. Bilim adamları henüz D vitamininin tip 2 diyabeti tedavi edip etmediğini veya yavaşlattığını ispat edemedi. Ancak yakın zamanda diyabet tanısı almış ya da geliştirme riski taşıyan kişiler üzerinde yapılan yeni bir çalışmada D vitaminin gerçekten de yararlı olabileceği sonucuna varıldı.

D vitamini eksikliği ile diyabet arasındaki ilişki

Uluslararası istatistiklere göre özellikle şeker tüketiminin yüksek olduğu ABD'de 100 milyondan fazla tip 2 diyabet ya da gizli şeker (prediyabet) hastası bulunuyor. Gizli şeker, kan şekeri seviyelerinin normalden daha yüksek olduğu ve diyabet geliştirme riskinin arttığı durumlardır.

Bunun yanında ABD'de tahmini olarak yetişkinlerin yüzde 40'ı D vitamini eksikliği yaşıyor. Buradan yola çıkan araştırmacılar söz konusu vitamin eksikliğinin diyabetin oluşması ve ilerlemesinde rol oynayıp oynamadığını merak ettiler.

Önceki testler aksini söylemişti

Önceki yıllara ait ilk çalışmalarda düşük D vitamini düzeyleri ile tip 2 diyabet arasında önemli bir bağlantı bulunmuştu. Sonuçlarda düşük vitaminin düşük insülin duyarlılığı ile ilişkisi görülmüştü.

Tip 2 diyabette vücut hücreleri insüline daha az duyarlı hale geliyor. Bu nedenle insülin, kan şekeri seviyesini kendi başına yeterli düzeyde tutmayı başaramıyor.

Her ne kadar bir ilişki bulunmuş olsa da, takip eden yıllarda daha derin araştırmalar yapan bilim adamları ne yazık ki vitamin takviyesinin insülin hassasiyetini değiştirmediğini açıklamıştı. D-3 takviyesi ile yapılan testlerde insülin sekresyonu aynı kalmıştı. Ancak yeni araştırma aksini iddia ediyor.

Yapılan yeni ve daha geniş kapsamlı testin sonuçları

Önceki testler uzun yıllardır diyabet olan insanları ele aldığından, yeni testte bu kez son zamanlarda diyabet olmuş veya diyabet geliştirme riski taşıyanlara odaklanıldı. Ayrıca test yalnızca birkaç hafta yerine bu kez 6 ay devam ettirildi.

6 ay boyunca yüksek dozda D vitamini takviyesi alan hastalarda insülin hassasiyetinde ve beta hücre fonksiyonunda belirgin bir iyileşme görüldü.

Bilim adamları hastaların insülin hassasiyetini ölçmeyi hedeflese de insülin sekresyonu (glikoz temelli insülin salgılama), beta hücre fonksiyonu ve kan basıncını da değerlendirdiler. Beta hücreler insülin üretmeye yarıyor.

96 hastanın bulunduğu testte hastalardan hiçbiri diyabet ilacı almamış ve de son aylarda D vitamini kullanmamıştı. 6 ay boyunca her gün, önerilen dozun 5-10 katı üstünde D-3 vitamini alan hastalarda sonuçlar olumlu çıktı.

En zayıf insülin hassasiyetine sahip olanlar D vitamini takviyesinden en çok fayda görenlerdi. Diyabet riskinde olanlar fakat glikoz hassasiyeti sorunu yaşamayanlarda ise farklılığa rastlanmadı. Araştırmacılar açlık şekeri, kan basıncı ya da vücut ağırlığı gibi ölçümlerde de değişim gözlemlemedi.

Son söz

Sonuçlar olumlu olsa da testin kapsamı hala nispeten küçük. Söz konusu takviyesinin diyabete olan faydasının kesin biçimde kanıtlanması ya da reddedilmesi için daha geniş ölçekli testlere ihtiyaç duyulacak. Yine de diyabetin önlenmesi ya da yavaşlatılması adına oldukça pozitif bir çalışma olduğu söylenebilir.

Yazımız burada son buldu. Daha fazla içerik için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://evrenatlasi.com/k/saglik/