Sauropod Cinsi Dinozora Ait Bu Kemik 140 Milyon Yaşında

Paleontologlar tarafından “büyük bir keşif” olarak nitelendirilen buluş yeryüzünde yaşamış en büyük dinozorlardan birine işaret ediyor.

sauropod dinozor kemiği

Paris Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nde görevli paleontologlar geçtiğimiz günlerde bir Sauropod'un kalça kemiğini ortaya çıkardılar. Fransa'daki Angeac-Charente'de gerçekleştirilen paleontolojik kazılar sırasında bulunan bu dinozor kemiği kökenleri itibariyle 140 milyon yıl öncesine işaret ediyor. Aynı zamanda yaklaşık 500 kilogram ağırlığında.

500 Kiloluk Devasa Dinozor Kemiği

Paleontologlar tarafından "büyük bir keşif" olarak nitelendirilen buluş yeryüzünde yaşamış en büyük dinozorlardan birine işaret ediyor. 140 milyon yıl önce ölmüş bir Sauropod'a ait olan kalça kemiğinin uzunluğu yaklaşık 2 metre. 500 kiloluk kemik, ilk dinozor fosilinin 2010'da bulunduğu Angeac Charante bölgesinden geliyor.

Bir diğer ismi femur olan bu kalça kemiği fosili yalnızca bitki yiyen bir dinozora ait. Sauropod ailesine ait olan hayvanın dünyada yaşamış en büyük dinozor olduğu biliniyor. Sauropod'lar büyüklükte mavi balinalardan sonra gelir. Bir zamanlar en büyük kara hayvanlarıydılar.

Kemik kalın bir kil tabakası içine sarılmış halde bulundu. Dinozorun bu kemiğine ait diğer parçaların da çıkartılması bekleniyor. Paleontologlar kemiğin büyüklüğünün yanı sıra çok iyi şekilde korunmuş olmasına da şaşırdı.

Kaslar, Tendonlar ve Yara İzleri

Bu kadim Sauropod'un meteorla mı yoksa doğal yollarla mı öldüğü bilinmez ancak 500 kiloluk kemiğin üzerinde tendon, kas ve yara izleri olduğu seçilebiliyor. Bu hayvanlar öldüklerinde kendi üstlerine çöktüklerinden kemikleri sıklıkla parçalanmış halde bulunmaktadır. Bu örnek ise bu yönden biraz farklı.

Saha uzmanlarına göre kemik 40 ila 50 ton ağırlığında olan bir dinozorundu.

Paleontologlar 2010'dan bu yana Angeac-Charente'de 7.500'den fazla farklı canlı türüne ait fosil buldular. Aynı yıl, aynı bölgede 500 kilogram ağırlığında başka bir Sauropod'un uyluk kemiği ortaya çıkarıldı.