Dünyanın En Küçük Ülkeleri

En küçüğünden en büyüğüne kadar dünyanın en küçük ülkelerinin listesi.

dünyanın en küçük ülkeleri

Dünyanın en küçük 17 ülkesinden her biri 320 kilometrekareden daha az bir alana sahiptir ve eğer bunları birleştirirseniz, toplam büyüklükleri yalnızca Osmaniye kadar olacaktır. Bu bağımsız ülkelerin büyüklüğü 108 dönümden (büyük bir alışveriş merkezi) 307 kilometrekareye kadar değişmektedir. Öyleyse dünyanın en küçük ülkeleri hangileri görelim.

Dünyanın En Küçük Ülkeleri ve Nüfusları

Vatikan'dan Palau'ya kadar bu küçük ülkeler bağımsızlıklarını korumayı başardılar ve kendilerini dünya ekonomisine, politikalarına ve hatta insan haklarına adadılar. Bu ülkelerden biri hariç hepsi Birleşmiş Milletler'in tam teşekküllü üyeleridir. Söz konusu ülke kendi seçimiyle üye olmayan devlet olmuştur. Sıralamada en küçüğünden en büyüğüne kadar dünyanın en küçük ülkelerini bulacaksınız.

1- Vatikan Şehri: 0.32 km², 1000 kişi

Avrupa kıtasında yer alan bu dünyanın en küçük ülkesi bir şehir devleti'dir. Roma Katolik kilisesinin manevi merkezi ve Papa'nın evi olarak hizmet eder. Kutsal Makam (Holy See) olarak adlandırılan Vatikan, İtalya'nın başkenti Roma'nın duvarla çevrilmiş bir bölgesinde bulunuyor. 800'den fazla kişiye sahiptir ancak bunların hiçbiri daimi değildir (çoğunlukla din adamları). Vatikan, 1929'da İtalya ile yapılan Lateran Antlaşması'ndan sonra kuruldu. Hükümet tipi dinidir ve devlet başkanı Papa'dır. Vatikan, kendi tercihiyle Birleşmiş Milletler üyesi olmadı.

2- Monako: 1.23 km², 38.690 kişi

Dünyanın en küçük ikinci ülkesi Monako
Dünyanın en küçük ikinci ülkesi Monako

Dünyanın en küçük ikinci ülkesi olan Monaco, güneydoğu Fransa ile Akdeniz arasında yer almaktadır. Ülkenin tek bir resmi şehri vardır; dünyanın en zenginleri için bir tatil yeri olan başkent Monte Carlo.

3- Nauru: 13.6 km², 13.650 kişi

Nauru, Okyanusya bölgesindeki Güney Pasifik Okyanusunda bulunan çok küçük bir ada ülkesidir. Dünyanın en küçük ada ülkesidir. Nauru'nun nüfusu yaklaşık 13.650 kişidir. Ülke, 20. yüzyılın başlarından bu yana müreffeh fosfat madenciliği faaliyetleriyle tanınır. Nauru 1968'de Avustralya'dan bağımsız oldu ve eskiden Pleasant Island olarak biliniyordu. Nauru'nun resmi bir başkenti yok.

4- Tuvalu: 16 km², 11.190 kişi

Tuvalu'nun dokuz adasını okyanusa açılan lagünlere sahiptir. Ancak adaların hiçbirinde akarsu ya da nehir yoktur ve de içilebilir yeraltı suyu bulunmaz. Bu nedenle Tuvalu halkının kullandığı tüm sular toplama sistemleri ile toplanmakta ve depolama tesislerinde tutulmaktadır. Tuvalu'nun yüzde 96'sı Polinezyalıdır. Resmi dilleri Tuvalyanca ve İngilizcedir.

5- San Marino: 61 km², 33.400 kişi

Dünyanın en küçük ülkeleri arasında olan San Marino tamamen İtalya ile çevrilidir. Orta kuzey İtalya'daki Titano Dağı'nda yer alır ve 33.400 kişilik bir nüfusa ev sahipliği yapar. San Marino'nun 4. yüzyılda kurulduğu ve Avrupa'nın en eski ülkesi olduğu söylenir. Topografyası esas olarak engebeli dağlardan ibarettir.

6- Lihtenştayn: 100 km², 37.800 kişi

İsviçre ve Avusturya arasında Alpler'de yer alan Lihtenştayn, Ren Nehri üzerinde bulunur. 1806'da bağımsız bir ülke haline gelmiştir. 1868'de ordusunu kaldırmış ve I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında tarafsız kalmıştır. Lihtenştayn anayasal monarşi ile yönetilmekle birlikte bir başbakanı vardır.

7- Marshall Adaları: 112 km², 53.120 kişi

en küçük ülkeler Marshall Adaları
Marshall Adaları

Dünyanın en küçük yedinci ülkesi olan Marshall Adaları, Pasifik Okyanusu'nda 1,2 milyon kilometrekaralık alana yayılmış 29 mercan adasından ve beş ana adadan oluşur. Marshall Adaları, Hawaii ve Avustralya'nın tam ortasında yer almaktadır. Adalar ekvatora ve Tarih Değiştirme Çizgisi'ne yakındır. Bu küçük ülke 1986'da bağımsızlık kazandı ve eskiden Amerika Birleşik Devletleri tarafından idare edilen Pasifik Adaları Güven Bölgesi'nin bir parçasıydı.

8- Saint Kitts ve Nevis: 167 km², 55.340 kişi

1983'te Birleşik Krallık'tan bağımsızlık kazanan bir Karayip ada ülkesidir. Saint Kitts ve Nevis'i oluşturan başlıca iki adadan Nevis en küçüğüdür. Karayip Denizi'nde Porto Riko ile Trinidad ve Tobago arasında bulunan Saint Kitts ve Nevis, Amerikalı yerlilere sahiptir.

9- Seyşeller: 172 km², 95.840 kişi

95.840 nüfuslu bu Hint Okyanusu adası 1976'da Birleşik Krallık'tan bağımsızlık kazandı. Madagaskar'ın kuzeydoğusunda ve anakara Afrika'nın yaklaşık 1500 km doğusunda bulunuyor. Seyşeller, 100'ün üzerinde tropik adaya sahip bir takımadadır ve Afrika'nın en küçük ülkedir. Seyşelseller'in başkenti ve en büyük şehri Victoria'dır.

10- Maldivler: 185 km², 436.330 kişi

Bu ülkeyi oluşturan 1000 Hint Okyanusu adasının 200'ü işgal altındadır. Maldivler 400.000'i aşkın nüfusa ev sahipliği yapar. 1965'te İngiltere'den bağımsızlık kazandı. Ülkenin en yüksek noktası deniz seviyesinden sadece 7,8 metre yüksekte olduğu için, en büyük sorunları iklim değişikliği ve artan deniz seviyeleridir.

11- Malta: 196 km², 460.290 kişi

Malta Cumhuriyeti olarak bilinen Malta, Güney Avrupa'da bulunan bir ada ülkesidir. Dünyanın en küçük ve en yoğun nüfuslu ülkelerinden biridir. Malta'yı oluşturan takımadalar, Akdeniz'de Sicilya adasının yaklaşık 93 km güneyinde ve Tunus'un 88 km doğusundadır. Başkenti Valletta'dır ve ülkenin en yüksek noktası, 252 metrede bulunan Dingli Kayalıkları'ndaki Ta'Dmerjrek'tir.

12- Grenada: 214 km², 107.820 kişi

Ada ulusu olan Grenada volkanik Catherine Dağı'na ev sahipli yapar. "Aziz George'un Şehri" adında bir başkenti bulunur. 1983'de Başbakan Maurice Bishop'in devrilmesi ve idamından sonra kurulan komünist yanlısı hükümet, ABD kuvvetlerinin adayı işgal etmesine ve ele geçirmesine neden oldu. ABD kuvvetleri 1983'ün sonlarında çekildi.

13- Saint Vincent ve Grenadinler: 241 km², 109.890 kişi

Dünyanın en küçük ülkelerinden biri olan St. Vincent, "Karayip Korsanları"nın çekimi için kullanılan el değmemiş otantik sahil şeridi ile tanınır. Ülke, Trinidad ve Tobago'nun kuzeyinde, Karayip Denizi ve Atlantik Okyanusu arasında yer almaktadır. Başkenti Kingstown olan Saint Vincent ve Grenadinler sakinlerinin çoğu Anglikan, Metodist ve Roma Katoliği'dir. Ülkenin para birimi, ABD Doları'na endeksli olan Doğu Karayipler Doları'dır.

14- Barbados: 267 km², 285.750 kişi

Barbados hareketli bir Karayip adasıdır. Ada ulusunun canlı kültürü Bajan festivallerine, gece hayatına ve dost canlısı insanlarına yansır. Barbados, Karayip adalarının en doğu kesiminde, Venezuela'nın kuzeyindeki Batı Hint Adaları'nda yer almaktadır. Başkenti Bridgetown'dur ve 286 bine yakın sakini İngilizce bilmektedir ve çoğunlukla Protestan veya Roma Katoliğidir. Ülkenin resmi para birimi Barbados Doları'dır ancak ABD Doları yaygın olarak kabul edilir.

15- Antigua ve Barbuda: 275 km², 102.000 kişi

İngiliz Milletler Topluluğu olan Antigua ve Barbuda "365 sahil ülkesi" olarak adlandırılıyor ve çok düşük bir suç oranına sahip. Ülke Doğu Karayip Denizi'nde Atlantik Okyanusu ile sınırda yer almaktadır. Halk İngilizce ve Antiguan Creole dilini konuşuyor. Sakinleri ağırlıklı olarak Anglikan, ardından Roma Katolik ve diğer Protestan mezheplerdendir. Antigua ve Barbuda'nın para birimi Doğu Karayip Doları'dır.

16- Andorra: 289 km², 76.690 kişi

Bağımsız Andorra Prensliği gezegendeki en küçük ülkelerden biridir. Fransa Devlet Başkanı ve İspanya'nın Urgel Piskoposu tarafından yönetilmektedir. 70.000'den fazla insanıyla, Fransa ve İspanya arasındaki Pireneler'de dağlık turistik bir yerdir. 1278'den beri bağımsız olmasına rağmen çokuluslu yapısını bozmamıştır.

17- Palau: 307 km², 21.720 kişi

Palau, dalgıçların Mekke'si olarak adlandırılır: Suları gezegenin en iyileri arasındadır. Bu cumhuriyet 340 adadan oluşuyor, ancak sadece dokuzu nüfusa sahip. Birkaç yıl önce ülke "Survivor" adlı televizyon programında yer almıştır. Palau 1994'ten beri bağımsız ve nüfusun üçte ikisi başkent Koror'da bulunuyor. Ülke ayrıca ormanlar, şelaleler ve güzel plajlar sunuyor.

Dünyanın en küçük ülkeleri: Sıralamada kimler var yazımız burada son buldu. Daha fazla içerik için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://evrenatlasi.com/k/ulkeler/