En Uzun Ömürlü Kedi Türleri

Yaşam süreleri oldukça uzun kedi türleri. Bu kedi türlerinin birçoğu ülkemizde nadiren bulunuyor.

En uzun yaşayan kedi türlerine göz atma zamanı. Birçok kedi türü uzun ömürlüdür ancak bazı kediler diğerlerinden daha çok yaşamalarıyla biliniyor. Kedinizin yirmilerini göreceğinin garantisi olmamakla birlikte buna yatkınlığı olan bir tür seçerek ve ona iyi bakarak ihtimalleri artırabilirsiniz.

En Uzun Ömürlü Kedi Türleri


Siyam Kedisi

kedi siyam

Siyam kedisi özel bir türdür ve yüzyıllardan beri görünümüyle insanları etkiler. Aslen Taylandlı olan bu kedi ilk kez 1800'lerde ihraç edilmeye başlayınca dünya genelinde popüler oldu. İnce uzun boyları ve yüzlerindeki kendilerine has izleriyle sosyal ve vokal kedilerdir. Bazı siyamlar diş ve üst solunum yolu hastalıklarına yatkın oluyor. Ancak bunlar dışında hiçbir sağlık sorunları yoktur. Ortalama ömürleri 15 ila 20 yıldır.

Birman Kedisi

En uzun yaşayan kedi türleri birman

Birman kedisi Burma'ya (Myanmar) özgü küçük kahverengi bir kedi ile siyam kedisi kırmasıdır. Birmanlar sosyaller ve oyunu seviyorlar. Sık sık mutlu halleriyle bilinirler. Genel olarak sağlıklı olmalarına rağmen kranial deformitelere yatkınlıkları var ve glokom geliştirebiliyorlar. Yine de ortalama ömürleri hala 16 ila 18 yıldır.

Savannah

En uzun yaşayan kedi türleri savannah

Yarı vahşi Savannah kedisi kısmen Afrika servali, kısmen yerli bir kedidir. Yalnızca deneyimli sahipler için önerilir. Davranışları cesurdur, kendilerine güvenirler ve sosyaldirler. Tam olarak evcilleşmezler ancak insanlarla dost olabilirler. Savannah kedisinin öngörülemez davranışları vardır ve genel olarak endişeli halleriyle dikkat çekiyorlar. Nispeten yeni bir kedi türü olmasından dolayı sağlık sorunları hakkında çok fazla bilgi bulunmuyor. Ortalama ömürleri 17 ila 20 yıldır.

Mısır Mausu

En uzun yaşayan kedi türleri mau

Kökenleri MÖ 1550'lerdeki Mısır sanatına kadar uzanan antik bir kedidir. Mau'lar benekli postları ile oldukça güzel görünürler. İnsanlara yakındırlar ve kendilerini ailenin bir parçası olarak görürler. Bu nedenle bu şekilde muamele görmeyi beklerler. Böylesine uzun tarihi kökenleri olan başka bir kedi bulunmuyor. Tek potansiyel sağlık sorunları kalp hastalığıdır. Bunun dışında 16 ila 18 yıl ortalama ömre sahipler.

Ragdoll

ragdoll

Kucak kedisi arayanlar için Ragdoll en iyi seçimlerden biri. Bu uzun ömürlü kedi 15 ila 19 yıl yaşıyor. Tüyleri orta uzunluktadır ve bu nedenle çok az tımar gerektirir. Büyük yapılılar ve çevrelerini kontrol altına almaktan hoşlanırlar. İdrar yollarıyla ilgili bazı yaygın sağlık sorunları var. Bu nedenle bol bol su içirilmeli ve idrar pH düzeyini dengeleyecek besinler yedirilmelidir.

Balinese

balinese

Bir başka uzun ömürlü kedi türü olan Balinese ismini Bali'nin meşhur dansçılarından alıyor. Siyam kedisinin uzun tüylü mutasyonular. Bu nedenle iki tür arasındaki tek fark postlarının uzunluğudur. Çocuklarla oynamayı severler ve konuşkandırlar. En uzun yaşayan kediler arasında 18 ila 22 yıl ile kesinlikle en uzunlardan biri.

Mavi Rus Kedisi

Mavi Rus kedisi

Kedi tüyüne alerjisi olanlara önerilen Mavi Rus kedisi düşük kepek ve yağ üretimi oranına sahip. Bu da onları insanlar için daha az alerjik yapıyor. Kısa, yumuşak gümüş-mavi renkli postları daha az dökülme eğilimindedir. Sıklıkla 15 ila 20 yıl kadar uzun yaşıyorlar. Fakat glokom, katarakt, enfeksiyon ve retina sorunları gibi göz problemlerine sahipler.

Bombay Kedisi

Bombay kedisi

Bombay kırma bir kedi türü ve minyatür panter gibi görünmesi için yetiştirildi. Açıkçası hayal kırıklığına uğratmıyor. Altın renkli gözleri ve siyah renkli ince postları var. İsimlerini Hindistan'daki Bombay (şimdi Mumbai oldu) şehrindeki siyah panterden alıyorlar. Küçük ağızları olduğundan ileriki yıllarda solunum yolu problemleri yaşıyorlar ve gözleri sık sık sulanıyor. Ancak genel olarak sağlıklıdırlar ve 15 ila 20 yıl yaşarlar.

Amerikan Kedisi

Amerikan kedisi

Amerikan kedisi nazik ve sevecendir. Bu nedenle çocuklu aileler arasında popülerler. Oynamayı severler ve mizaçları sıcaktır. Postları kaplan postunu andırıyor. Genel olarak sağlıklı hayvanlar. Bu nedenle en uzun ömürlü kediler (15 ila 20 yıl) arasındalar.

Sfenks

Sfenks

Tüysüz, uzaylı görünümlü ilginç Sfenksler sevilmeye muhtaç kedilerdir. Kedi tüyüne alerjisi olanlar arasında popüler bir seçimdir. Her ne kadar tüyleri olmasa da aşırı miktarda yağ ve kepek üretiyorlar. Bu da aslında normalden daha fazla alerjik reaksiyona neden oluyor. Sfenkslerin bakımı zordur. Tüysüz olduklarından kış aylarında sıcak kalmaları için mutlaka giydirilmeleri gerekir. Aşırı yağ ürettiklerinden sık sık banyo yaptırılmaları şarttır. Bunun dışında 15 ila 20 yıllık ortalama ömürleriyle yeterince sağlıklıdırlar.

Manx

Manx

Manx neredeyse kuyruğu olmamasıyla biliniyor. Ortalama bir kedi sahibi için uygun bir seçimdir. Manx'ler zekiler ve oyunu severler. Öyle ki uygun araçlara sahip olmadıklarında bile kendilerini eğlendirmenin yolunu bulurlar. Kuyruksuz doğmalarını sağlayan mutasyon aynı zamanda Manx Sendromu adı verilen bir omurga hastalığına neden oluyor. Ayrıca artrit ve spondiloz hastalıkları yaşama eğilimindeler. Buna rağmen ortalama 14 ila 16 yıl yaşarlar.

En uzun yaşayan kedi türleri listemizin sonuna geldik. Bu hayvanlar genel olarak uzun ömürlü olmalarıyla biliniyor. Bugüne kadar 30 yıldan fazla yaşayan evcil kediler görülmüştür. Sağlıklı beslenen ve düzenli kontrolleri yapılan kedilerin uzun yaşama şansları çok daha yüksek oluyor.