Örümcek maymunu (Genus Ateles) hakkında bilgiler

Baş parmakları olmamasına rağmen kullanışlı bir kuyruğa sahipler

Örümcek maymunu Ateles cinsine ait Yeni Dünya maymunlarıdır. Geniş uzuvları ve kavrama özelliği olan kuyrukları büyük arboreal örümcekleri gibi görünmelerini sağlar. Ateles ismi, "eksik" manasını taşıyor ve örümcek maymunun başparmaklarının eksikliğine işaret ediyor. Sözcük Yunanca Atéleia'dan gelmektedir.

Örümcek maymunu ile ilgili bilgiler

  • Bilimsel ad: Ateles sp.
  • Yaygın isim: Spider Monkey
  • Boyut: 35-66 cm gövde; 89 cm kuyruk
  • Ağırlık: 6-11 kg
  • Ömür: 20-27 yıl
  • Beslenme: Hepçil
  • Tabiat: Orta ve Güney Amerika yağmur ormanları
  • Popülasyon: Azalmakta
  • Korunma durumu: Savunmasız ya da kritik tehlike altında

Türler

Örümcek maymunu
İsimlerini bu duruşlarından alırlar.

Yedi ana örümcek maymunu türü ve yedi alt türü bulunuyor. Bunlar kırmızı örümcek maymunu, beyaz cepheli örümcek maymunu, Peru örümcek maymunu, kahverengi (alacalı) örümcek maymunu, beyaz yanaklı örümcek maymunu, kahverengi başlı örümcek maymunu ve Geoffroy örümcek maymunudur. Örümcek maymunları yünlü maymunlarla ve uluyan maymunlarla yakın akrabadır.

Tanım

Örümcek maymunları geniş uzuvlara ve kavrama yeteneği olan kuyruklara sahipler. Kuyruklarında parmak izini andıran oluklar ve tüysüz uç kısımlar vardır. Nispeten küçük kafaları, tüysüz yüzleri ve geniş burun delikleri ile göze çarparlar. Uzun, kıvrımlı parmaklara sahip elleri nispeten dardır. Başparmakları ise çok kısadır ya da hiç yoktur. Türlere bağlı olarak, saç rengi beyaz, altın, kahverengi veya siyah olabiliyor. El ve ayaklar genellikle siyah olur. Erkekler dişilerden biraz daha büyük olma eğilimindeler. Vücutları 35 ila 66 cm arasında değişir ve kuyrukları ise 89 cm uzunluğunda olur. Ortalama 6 ila 11 kg ağırlığındadırlar.

Habitat ve dağılım

örümcek maymunu
Orta ve Güney Afrika'da yaşıyorlar.

Örümcek maymunları hayatlarını Orta ve Güney Amerika'daki tropik yağmur ormanlarının ağaçlarında geçiriyor. Yaşam alanları Güney Meksika'dan Brezilya'ya kadar uzanmaktadır.

Beslenme

Besinlerinin çoğunluğunu meyveler oluşturuyor. Ancak meyve az olduğunda çiçekleri, yaprakları ve böcekleri de yiyorlar. Gruptaki lider dişi, yiyecek arama görevini organize eder. Eğer yiyecek bolsa, grup birlikte beslenir, ancak kaynaklar kıt ise ayrılırlar. Beslenme genellikle sabahın erken saatlerinde yapılır, ancak bazıları gün boyunca yemeye devam eder. Geceleri ağaçlarda uyurlar.

Davranış

Ortalama grup 15 ila 25 birey arasında değişmektedir. En yakın bağlar dişilerle yavrular arasında kurulur. Erkekler de kendi aralığında grup kurar. Çoğu primat türünün aksine, ergenlik döneminde yeni grup arayanlar erkeklerden çok dişiler olur.

Örümcek maymunları oldukça zekidir. Vokal yaparak, idrar ve dışkı ile işaret bırakarak ve vücut duruşlarını kullanarak iletişim kuruyorlar. Hayatta kalma şanslarını artırmak için geceleri toplu halde uyurlar.

Üreme ve yavrular

Örümcek maymunu
Hayatlarını ağaç tepelerinde geçirir ve nadiren yere inerler.

Dişi, eşini bulunduğu sosyal gruptan seçer. Gebelik 226 ila 232 gün arasında sürer ve genellikle tek bir yavru dünyaya gelir, ancak bazen ikiz de olabilir. Dişi beslenirken yavrusunu daima yanında taşıyor. Yavru kuyruğunu annesinin kuyruğuna sıkıca bağlıyor.

Örümcek maymunları, 4-5 yaşları arasında cinsel olgunluğa erişiyor. Dişiler, yalnızca üç veya dört yılda bir yavru doğururlar. Genç erkekler bazen çiftleşme şanslarını artırmak için kendi gruplarında infantisit yapar. Vahşi doğada, 20 ila 27 yıl yaşayabiliyorlar. Esaret altında ise bu 40 yıldan fazla olmaktadır.

Korunma durumu

Bu türlerin popülasyonları tümüyle azalıyor. IUCN, Guiana örümcek maymununun (Ateles paniscus) korunma durumunu "savunmasız" olarak açıkladı. Toplam dört tür tehlike altında. Kahverengi Ateles hybridus ve kahverengi başlı Ateles fusciceps kritik tehlike altındalar.

Örümcek maymunu ve insanlar

İnsanlar bu hayvanların soylarının tükenmesine neden olan ana tehdit. Maymunlar çevre halk için gıda kaynağıdır. Ayrıca ormansızlaştırma ile de habitat kaybına uğruyorlar. Bazı popülasyonlar korunmakta olan doğa alanlarında yaşıyor.

Hayvanlar sıtmaya duyarlı olduğundan, bu hastalığında araştırılmasında kullanılmaktadır.

Genus Ateles hakkında bilgiler yazımız burada son buldu. Daha fazla içerik için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://2ladd.com/k/yeryuzu-tabiat

Ortalama puan: / 5. Oy sayısı: