Oumuamua Cisminin Uzay Gemisi Olmadığına Karar Verildi

Güneş sistemimizde daha önce Oumuamua gibi bir nesneye hiç rastlamadık. Bu nedenle hala gizemli olmayı sürdürüyor.

Güneş sistemimizi ziyaret eden ilk yıldızlararası cisim olan Oumuamua için bir süredir Dünya üzerinde casusluk yapan dünya dışı bir uzay aracı olduğu iddia ediliyordu. Ancak yeni bir araştırmaya göre bu garip cisim bir uzaylı aracı olmaya yeterince yakın değil.

İlk Yıldızlararası Cismimiz Oumuamua Bir Uzay Gemisi Değil

2017 sonbaharında, gökbilimciler, hem asteroit hem de kuyruklu yıldız özellikleri taşıyan 'Oumuamua'yı keşfetti ve Maryland Üniversitesi konuyla ilgili ilk basın açıklamasını yaptı. Gökbilimcilerin tuhaf nesneye 1I/2017 U1 adını verdiğini ve Hawaii dilinde "izci" anlamına gelen Oumuamua ismini taktığını açıkladı. Garip ziyaretçiye dair ilk raporlar insanların bu cismin bir uzay aracı olabileceğine inanmalarına yol açtı. Ancak Nature Astronomy dergisinde yayımlanan yeni bir analiz Oumuamua'nın doğal fenomenler tarafından oluşmuş olabileceğini öne sürüyor.

oumuamua
Ne bir kuyruklu yıldız ne de asteroit özellikleri taşıyor.

Oumuamua Gibi Bir Cisme Hiç Rastlamadık

Güneş Sistemi'mizde daha önce Oumuamua gibi bir nesneye hiç rastlamadık. Bu nedenle hala gizemli olmayı sürdürüyor. Uzaylı aracı hipotezi eğlenceli bir fikir olsa da, bilim adamlarının bu bilinmeyen nesneye dair tutumu şu an için bilinen analoglar üzerinden ilerliyor.

Yapılan çalışmalarda Oumuamua'nın güneş sistemimizdeki diğer nesneler gibi kırmızı renkte olduğu ancak dikkat edilmesi gereken bazı önemli farklılıkları bulunduğu öğrenildi. Uzay nesnesinin sigara rulosu gibi ince ve uzun bir şekli ve garip bir dönme şekli bulunuyor. Bu, yerde kendi etrafında dönen bir soda şişesine benzetiliyor. Bilim adamları bu nedenle cismin güneş sistemimizde nasıl bir harekete sahip olduğunu kafa karıştırıcı buluyor. Zira çalışmalarda cismin yörüngesinde hızlanıyormuş gibi görünmesini sağlayan gaz salınımlarına rastlanmadı.

Oumuamua'nın Neden Uzay Gemisi Olduğu Düşünülüyor?

Oumuamua'nın hareketi bir asteroitten beklendiği gibi parabolik bir yörüngede yerçekimine bağlı olarak gerçekleşmiyor. Ancak görsel olarak incelendiğinde kuyruklu yıldız benzeri karakteristik özellikleri de bulunmuyor. Herhangi ayırt edilebilir bir koması — aktif kuyruklu yıldızları çevreleyen buz, toz ve gaz bulutu gibi — ya da toz kuyruğu veya gaz jeti yok.

Oumuamua Bize Nasıl Ulaştı?

Kuzey İrlandalı bir astronom olan Knight ve Alan Fitzsimmons, Oumuamua'yı araştırmak için Avrupa ve ABD'den 14 astronom topladı. Ekip Oumuamua'nın kendi sistemini terk etmesine neden olabilecek faktörleri ele aldı. Bir teori, gizemli nesnenin başka bir yıldızı çevreleyen bir gaz devi tarafından fırlatılmış olabileceği idi. Bu teoriye göre Jüpiter gibi bir gaz devi, güneş sistemimizin dış kenarında bulunan devasa küçük nesnelerden oluşan Oort Bulutu'nu oluşturmuş olabilir. Bu nesnelerden bazıları güneşin yerçekiminden kurtulmuş ve yıldızlararası gezginlere dönüşmüş olabilir.

Astronomlar bundan sonra her yıl yeni bir nesne görebileceğimize inanıyor. Öngörüye göre eğer buna benzer 10 ila 20 farklı nesneye daha rastlarsak her şey biraz daha kolay açıklanacak.