Piksel Birleştirme Nedir? Pixel Binning Hakkında Tüm Bilgiler

Piksel birleştirme (pixel binning) işe yarıyor. Ancak nasıl uygulandığı önemli.

Piksel birleştirme ya da Pixel binning nedir ve ne işe yarar bunlar hakkında bilgi verelim. Piksel birleştirme teknolojisi CMOS ya da CCD sensöründen gelen pikselleri tek bir dev pikselde bir araya getirme işlemine deniyor. Telefonlarda ve dijital kameralarda kullanılan bu özellik ile sinyal-gürültü oranı yükseltilerek karedeki gürültü azaltılıyor.

Piksel Birleştirme Nasıl Çalışıyor?

Binning yani birleştirme dört pikselli gruplar halinde gerçekleştirilir. Bu gruplar dörtgen bir şekil oluşturur. Bunun yanında bazı sensörler 2 x 2 (4 piksel) yerine 4 x 4 (16 piksel) birleştirme yapabiliyor. Bu da fotoğrafın bağıl duyarlılık değerini 4 kat artırıyor. Bununla birlikte çözünürlüğü de 4 kat düşürüyor.

Piksel birleştime nedir? Pixel Binning
Gürültü belirgin şekilde azaltılır.

Piksel Birleştirme Ne Amaçla Kullanılıyor?

Teknolojinin amacı sinyal-gürültü oranını azaltmaktır. Buna aynı zamanda SNR ya da basitçe gürültme azaltma deniyor. Telefon kameraları ve dijital fotoğraf makineleri bu yöntemle aşırı düşük ışıkta daha aydınlık görüntüler yakalamaya başlıyor.

Farklı piksel birleştirme teknikleri olan sensörler bulunmakta. Bazı sensörler ortalama birleştirme diğerleri ise eklemeli birleştirme yapıyor. Hangisinin daha iyi olduğu daha çok seçilen sahne ile ilgili.

Kısacası pixel bidding ile düşük ışıkta daha kaliteli fotoğraflar çekilmesi mümkün olmaktadır. Analog veriden gelen gürültü miktarı azaldığından, çekim sonrası görüntü işlemede (post-processing) daha yüksek kazanımlar (ışık yoğunluğu gibi) elde edilir.

Piksel Birleştirme İşe Yarıyor mu?

Evet, piksel birleştirme (pixel binning) işe yarıyor. Ancak nasıl uygulandığı önemli. Örneğin, 16 MP kameraya sahip bir telefonda 4 MP fotoğraflarla sonuçlanmaktadır. Bu da görüntüde normalden daha az detay demek. Pixel binning daha çok büyük sensörlü cihazlarda faydalı oluyor.

Eğer sensör yeterince büyük değilse, kameranız 100 MP görüntü yakalasa bile pixel binning bunu 25 MP yapacak ve oluşan 0.5 mikron genişliğindeki pikseller fotoğrafı efektif olarak 16 MP kameradan farksız yapmayacak. Yani pixel binning teknolojisi telefonlarda o kadar anlamlı değildir.

Kamera Gürültüsü Neden Oluşur?

Piksel birleştirme nedir? Pixel binning hakkında tüm bilgiler

Pixel binning teknolojisinin fotoğraftaki gürültüyü belirgin oranda düşürdüğünden bahsettik. Peki bu gürültü nereden geliyor?

  • Saçma gürültüsü
    • Sensör tarafından yakalanan ve elektron yüküne dönüştürülen ışık.
  • Okuma gürültüsü
    • Analogdan dijitale dönüştürme sırasında sensör verisinin okunması.
  • Termal gürültü
    • Sensör nedeniyle oluşan elektron yükleri. Uzun pozlamalar daha çok ısı oluşturur.

Fotoğraflarda okuma gürültüsü fark edilebilir düzeyde olmaz. Termal gürültü de sıradan görüntüler için problem teşkil etmiyor. Dolayısıyla sorunun ana kaynağı saçma gürültüsü (Shot Noise) oluyor.

Piksel birleştirme nedir? Pixel binning hakkında tüm bilgiler yazımız burada son buldu. Daha fazla içerik için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://evrenatlasi.com/k/guvenlik-yazilim/