S-Adenozil-L-Metiyonin (SAM-e) nedir?

Sam-e / S-Adenosil metionin

SAM-e, fibromiyalji (FMS) ve kronik yorgunluk sendromu (CFS veya ME / CFS) için en popüler takviyelerden biridir. Tam adı s-adenosil metionindir ve vücudunuzda doğal olarak üretilen bir maddedir. Görevi, hücrelerinizdeki temel işlevleri düzenlemektir.

Ayrıca, nörotransmiterler serotonin ve dopamin üretiminde de önemlidir ve araştırmalar, bu nörotransmiterlerin aktivitesinin FMS ve ME / CFS'de azalmış olduğunu göstermektedir.

SAM-e, depresyon, osteoartrit ve karaciğer hastalıkları için kapsamlı sonuçlar alınmak üzere üstünde çalışılan bir maddedir. Ayrıca migren, alzheimer hastalığı, DEHB ve şizofreni açısından da araştırılmıştır. Ancak, şu ana kadar işe yarayıp yaramadığına dair sonuçlar çıkarmak için yeterince bilgimiz yok.

SAM-e nedir?

Bazı çalışmalar SAM-e'nin ağrı, sabah tutukluğu ve tetik nokta sayısı, duygudurum bozuklukları ve depresyon belirtileri de dahil olmak üzere bazı FMS semptomlarını hafifletmede etkili olduğunu göstermektedir.

SAM-e olarak adlandırılan supplement ve alternatif FMS tedavilerinin 2006'da yapılan bir araştırmasında, etki edebildiğni iddia ettiği yönlerini destekleyen takviyelerden biri olmuştu.

2010 yılında yapılan bir inceleme, FMS'li 44 kişiyi kapsayan plasebo kontrollü bir çalışmada ağrı, yorgunluk, uyku kalitesi ve klinik hastalık aktivitesindeki gelişmelere dikkat çekti. Aynı yıl, başka bir derleme, hem FMS hem de ME / CFS için gelecekteki araştırmalar için çok fazla potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Yine de, çok fazla araştırma yapılmadığı ve son on yılda daha az araştırma yapıldığı dikkate alınmalıdır. Arkasında çok sayıda anekdot bulunması yeterli olabilir, ancak bu tedavinin sizin için uygun olup olmadığına karar verme söz konusu olduğunda araştırmalar çok daha az değer bulmaktadır.

SAM-e kullanım önerisi

Birçok doktor, günde 400 mg SAM-e ile başlamanızı ve iyi tolere ederseniz dozu, muhtemelen günde 800 mg'a çıkarmanızı önerir. SAM-e aç karnına alınmalıdır. Uyarıcı olabilir, bu yüzden günün erken saatlerinde almanız en iyisidir, böylece uykunuzu bozmaz.

Gıdalardaki SAM-e

SAM-e'yi yemeklerle doğal olarak yeterince alamazsınız. Takviyeler, genellikle vücudunuzda mevcut olan miktarı artırmanın önerilen bir yoludur. Ayrıca enjekte de edilebilirler.

SAM-e ve yan etkileri

Tıpkı ilaçlar gibi, takviyeler de olumsuz yan etkilere neden olabilir. SAM-e'nin olası yan etkileri şunlardır:

  • Sindirim sorunları, özellikle bulantı
  • Deri döküntüsü
  • Kan şekerinin düşmesi
  • Kuru ağız
  • Kanlı dışkı
  • Susuzluk
  • Artan idrara çıkma
  • Baş ağrısı
  • Hiperaktivite
  • Kaygı
  • Uykusuzluk

Parkinson hastalığı için ortak bir ilaç olan L-dopa ve diğer bazı ilaçları kullananlar, dopaminde tehlikeli artışlara yol açabileceğinden SAM-e kullanmamalıdır. Ayrıca, serotonin düzeylerini veya işlevini artıran diğer ilaçlar veya takviyelerle (5-HTP, triptofan) birleştirildiğinde serotonin sendromu adı verilen ölümcül bir duruma yol açabilir.

SAM-e, HIV / AIDS'li kişiler için de önerilmez. Mani ve hipomani ile ilişkisi olanlar, bipolar bozukluk, anksiyete bozukluğu veya diğer psikiyatrik problemleri olanlar, SAM-e alırken doktorlarının yakın gözetimi altında olmalıdır. Hamilelik veya emzirme döneminde SAM-e kullanımıyla ilgili güvenlik verilerimiz yoktur.

SAM-e sizin için uygun mu?

SAM-e takviyesini denemeniz gerekip gerekmediğine karar vermenin en iyi yolu, araştırmanızı yapmak ve doktorunuzla konuşmanızdır. Potansiyel faydalara karşı riskleri tarttığınızdan emin olun.

Eczacınıza SAM-e veya diyetinize eklemeyi planladığınız diğer takviyeleri sormanız da iyi bir fikirdir. Eczacılar, vücudunuzda farklı şeylerin nasıl etkileşime girebileceği konusunda uzmandır, bu yüzden sizi daha iyi hissettiren şeyleri ararken harika bir kaynak olabilirler.