Yerel yiyecekler kan basıncını ve diyabet riskini düşürüyor

Yerel yiyecekler

Son zamanlarda yapılan bir pilot çalışma, daha az katkı maddesi içeren yerel yiyecekler tüketmenin karın yağlanmasını, kan basıncını ve diyabet riskini azaltabileceğini ortaya koydu. Çalışma küçük ölçekli olmakla birlikte bulgular merak uyandırıcı. Şu açık ki yediğimiz yemeklerin genel sağlığımız üzerinde çok büyük bir etkisi var.

İşlenmiş gıdaları değil yerel yiyecekleri tercih edin

Hem tip 2 diyabetin hem de obezitenin ABD gibi geniş nüfuslu ülkelerdeki yaygınlığı, bilim adamlarını ne yediğimiz konusunda araştırma yapmaya itiyor. Bugün dünyada birçok insan sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile ilgili rehberliğe ihtiyaç duyuyor.

Tüm hastalıkları iyileştiren, iyi hissettiren ve ömrü uzatan tek bir beslenme çözümü yok ancak bunlardan en az birini yerini getiren diyetlerde meyveler, sebzeler ve tahıllar öne çıkarken tuz, yağ ve şeker kısıtlanmaktadır.

Çözüm yöresel yemeklerde olabilir

Ultra işlenmiş yiyecekler üzerinde yapılan araştırmalar bunların sağlığımız için kesin olarak kötü olduklarını gösteriyor. Bu yiyecekler yüksek yağ seviyeleri, şeker ve tuz ile geliyorlar.

Yeni pilot çalışma bu işlenmiş yiyeceklere farklı bir açıdan yaklaşıyor; araştırma yiyeceklerdeki katkı maddelerini ele alıyor. Bunlar uzun mesafelere taşınan besinlerin tatlarını korumaları ve dayanıklı olmaları için verilen kimyasallar.

159 katılımcı 6 ay boyunca takip edildi. Hastaların yağ seviyesi, stres ve depresyon düzeyi incelendi. Ağırlıkları, boyları, sistolik ve diyastolik kan basınçları (kalp kasıldığında ve gevşediğinde atardamardaki basınçlar) ele alındı. Kan örneklerinde glikoz, potasyum, sodyum, insülin ve C-peptit (vücudun insülin üretme oranı) ölçüldü. Dolayısıyla diyabet de odak noktası oldu.

Sonuçlar

Hastalara verilen peynir gibi yiyecekler yalnızca süt, tuz ve peynir mayası içerirken, hamur işi yiyeceklerde kimyasal aromalar, antioksidanlar, monogliseritler ve digliseritler olmamasına dikkat edildi.

İki gruba ayrılan katılımcılardan diğer grup bu besinleri süper marketlerden aldılar. Her iki gruptan da Akdeniz diyeti yapmaları istendi. Böylece her gün yaklaşık eşit miktarda kalori almış oldular.

6 ayın sonunda her iki grupta da BKİ (vücut kitle indeksi) ve kandaki tuz düzeyi testten önceki okumaların altında çıktı. Ancak bazı farklılıklar da vardı:

Yerel yemeklerle beslenen ilk gruptaki katılımcıların HOMA indeksi ve açlık glükozu seviyeleri işlenmiş yiyeceklerle beslenen gruptan belirgin oranda düşük çıktı. Başlangıçtaki ölçümlerle kıyaslandığında yine yerel besinler tüketen katılımcılarda daha az iç organ yağlanması, sistolik kan basıncı ve iyileşmiş depresyon düzeyi gözlendi.

Pilot araştırma olarak tasarlandığından bilim adamlarının şimdi bu bulguları daha büyük bir grupla tekrar test etmesi gerekecek. Yalnızca 6 aylık bir diyet değişikliğinin diyabet ve kan basıncı gibi metabolik faktörler üzerindeki bu etkisi önemli bulundu.

Görünüşe bakılırsa sağlıklı yaşamın anahtarlarından biri hazır gıdalar yerine yerel gıdalar tüketmekte yatıyor olabilir.

Yerel yiyecekler kan basıncı ve diyabet riskini düşürüyor yazımız burada son buldu. Daha fazla içerik için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://evrenatlasi.com/k/saglik/