Yetersiz Egzersiz Sağlığı Sigara ve Diyabetten Daha Fazla Tehdit Ediyor

Yetişkinler, haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta veya haftada 75 dakika şiddetli aerobik fiziksel aktivite yapmalıdır.

yetersiz egzersiz

Herkes fiziksel aktivitenin sağlık açısından birçok fiziksel ve duygusal yararlar sunduğunu biliyor. Ancak yeni araştırmalar, yetersiz egzersizin sağlığınıza sigara, diyabet veya kalp rahatsızlıklarından daha fazla zarar verebileceğini ortaya koydu.

Yetersiz Egzersiz Sağlığı Daha Çok Tehdit Ediyor

19 Ekim 2018'de JAMA Network Open dergisinde yayımlanan bir çalışmada araştırmacılar, Ohio'daki Cleveland Clinic'te yapılan koşu bandı egzersizi testlerinden (ETT) gelen verileri değerlendirdi. Ocak 1991 ile Aralık 2014 arasında ETT veya kardiyovasküler stres testi uygulanan 122.007 hasta incelendi.

Yetersiz egzersiz sağlığı sigara ve diyabetten daha çok tehdit ediyor

Testler 18 ila 80 yaş arası kadın ve erkeklerde, düzenli kontrollerin bir parçası olarak veya kalp ve akciğer değerlendirmeleri için yapıldı.

Test sonuçlarına dayanarak, araştırmacılar hastanın kardiyorespiratuar zindeliği ile ilgili verileri beş kategoriye ya da performans grubuna ayırdı; elit, yüksek, ortalamanın üstünde, ortalamanın altında ve düşük.

Cleveland Clinic'teki elektrofizyoloji uzmanları son derece yüksek kondisyon ile ölüm oranı arasındaki ilişkiye özellikle ilgi gösterdiler. Belirtiline göre bu ilişki hiçbir zaman objektif olarak ölçülen egzersizler kullanılarak böylesine büyük ölçekte yapılmamıştı.

Ölüm Oranıyla İlgili Klinik Risk Faktörleri

Araştırmacılar yetersiz kardiyorespiratuar fitness'la ilişkili nedenlere bağlı ölüm oranını koroner arter hastalığı, sigara ve diyabet dahil olmak üzere geleneksel klinik risk faktörlerine eşit ya da daha yüksek buldu.

Çalışmanın kardiyologları, kayıtlarda koşu bandı stres testinde daha uzun zaman geçiren hastalarda ölümcül risk faktörlerinin daha düşük olduğunu buldu.

Çalışmanın diğer önemli bulguları:

  • Artan kalp ve akciğer zindeliği uzun ömürlü yaşamla doğrudan ilişkili çıktı.
  • Aerobik egzersiz arttıkça olumsuz bir etki gözlemlenmedi.
  • Aşırı aerobik kondisyon, özellikle 70 yaşın üzerindeki hastalara ve yüksek tansiyon hastalarına en fazla yarar sağladı.

Çok Fazla Egzersiz Sağlığa Yararlı mı?

Araştırmacılar aşırı egzersiz seviyelerinin olumsuz sonuçlarının bulunmamasına şaşırdılar. Bu nedenle ne kadar egzersiz yapmanın "çok fazla" olduğuna dair bir sonuca varmadılar.

Bu sonuç, Ocak 2012'de New England Tıp Dergisi'nde yayımlanan uzun mesafeli yarışlara katılmakla ilişkili düşük kalp durması riskini ele alan bazı çalışmalarla çelişmektedir. Araştırmacılar kişilerin egzersiz programlarını uzman doktor rehberliğinde çıkarmalarını öneriyor.

Fiziksel Aktivite Önerileri

2008 yılında Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı tarafından yayınlanan en son fiziksel aktivite kurallarına göre:

  • Yetişkinler, haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta veya haftada 75 dakika şiddetli aerobik fiziksel aktivite yapmalıdır.
  • Daha kapsamlı sağlık yararları için yetişkinler, aerobik fiziksel aktiviteyi orta şiddette haftada 300 dakikaya veya yüksek şiddette haftada 150 dakikaya yükseltmelidir.
  • Daha yaşlı yetişkinler, yetenekleri ve koşulları izin verdiği ölçüde fiziksel olarak aktif olmalıdır.
  • Çocuklar ve ergenler günlük 60 dakika veya daha fazla fiziksel aktivite yapmalıdır.

Bununla birlikte 28 Haziran 2018 tarihinde yayımlanan Ulusal Sağlık İstatistikleri Raporu, 18 ila 64 yaşları arasındaki yetişkinlerin yalnızca yüzde 22,9'unun 2010 ve 2015 yılları arasında hem aerobik hem de kas güçlendirme aktiviteleri için kılavuz ilkeleri karşıladığını tespit etmiştir.

Egzersiz Programlarına Alışmak

Tıbbi direktörler fiziksel aktiviteden yararlanmak için asla geç olmadığına inanıyor.

Buna göre zinde hissetmeseniz bile çalışmaya ve programa bağlı kalmaya devam ettiğiniz sürece kalp hastalığı riskinizi düşürebiliyor ve sağkalımı artırabiliyorsunuz.

Doktorlar bir fiziksel aktivite programına başlamanın başta kolay olmadığını kabul ediyor.