900 Milyon Yıl Önce Nötron Yıldızını Yutan Kara Deliğin Sinyali Alındı

900 milyon yıl önce nötron yıldızını yutan kara deliğin ipuçları.

nötron yıldızı kara delik

Yaklaşık 900 milyon yıl önce, çok uzak bir galakside bir kara delik ve bir nötron yıldızının yolları kesişti. Kesişme yıldız için iyi sonla bitmedi. Nötron yıldızının kara delik karşısında o kadar kolay kaybetmeyeceğini düşünüyor olabilirsiniz. Ne de olsa bu yıldız kalıntıları NASA'nın belirttiği gibi iki buçuk güneş kütlesini şehir büyüklüğünde bir topun içine sıkıştırabiliyorlar. Bu devasa çarpışmanın sinyalini şimdi bize ulaştı; yaklaşık 900 milyon yıl sonra.

Nötron yıldızını 900 milyon yıl önce yutan kara delik

Nötron yıldızından geriye kalan tek şey yer çekimi dalgaları oldu. Dalgalar veri sistemlerimize S190814bv adıyla giriş yaptı. Bu yer çekimi dalgaları uzay kumaşındaki kıvrılma hareketleri olarak biliniyor. Bu domino hareketinin izlerini henüz şimdi yakalamaya başladık. Bulgular Avustralya Ulusal Üniversitesi tarafından paylaşıldı.

İki yıldız kalıntısının bu çarpışması Dünya'dan yaklaşık 8.550 milyon trilyon kilometre (900 milyon ışık yılı) uzaklıkta gerçekleşti.

nötron yıldızı kara delik

Bu boyutta bir kozmik çarpışmanın ipuçlarına tarihte ilk kez rastlanıyor. Araştırmacılar aslında gerçek bir mücadele olmadığını ve kara deliğin yıldızı tıpkı "Pac-man gibi" yuttuğunu belirtiyor. Asıl ilginç olan dalgalanmaların Dünya'mıza ulaşmasının yüz milyonlarca yıl alması.

Yutulan şey başka bir kara delik de olabilir

Veriler ABD'nin LIGO ve Avrupa'nın Virgo gözlemevlerinden toplandı. İki gözlemevi de uzaydaki yer çekimi dalgalarını yakalamak için kullanılıyor ve oldukça yüksek hassasiyete sahipler. Olayla ilgili toplanan tonlarca veri hala dünya genelindeki bilim toplulukları tarafından inceleniyor.

Bilim adamlarına göre yutulan nesnenin nötron yıldızı yerine başka bir kara delik olma ihtimali de var. Ancak böyle bir kara deliğin oldukça hafif olması gerekiyor; öyle ki evrende daha önce hiç görmediğimiz kadar. Zira bilim adamları şimdiye kadar beş güneş kütlesinden küçük kara delik ve 2.5 güneş kütlesinden büyük nötron yıldızı keşfetmedi.