Dev Penguen Fosili İmparator Penguenden Dört Kat Ağır

Bilim için yeni bir buluş olan bu dev penguenin varlığına dair daha önce bazı belirsiz işaretlere rastlanmıştı. Fosiller küçük Waipara kasabasında bulundu.

dev penguen

Bir insan boyundaki dev penguen fosili Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nda amatör bir paleontolog tarafından keşfedildi. Fosil bacak kemiklerinden ortaya çıkarıldı. Bu yeni türlerin adı Crossvallia waiparensis. 1,6 metre boyu ve 80 kg ağırlıyla yaşayan en büyük penguen olan imparator penguenden dört kat daha ağır ve 40 cm daha uzun.

Dev Penguen Fosili

Yeni Zelanda soyu tükenmiş birçok büyük kuş fosili ile tanınıyor. Bundan kısa bir süre önce dünyanın en büyük papağanı bu bölgede keşfedildi. Üç metre kanat açıklığı olan bir kartal ve 3.6 metre uzunluğundaki moa kuşları yine Yeni Zelanda'da ortaya çıkarıldı.

Dev penguen
İmparator penguenden 40 cm daha uzun

Keşfedilen devasa penguen türünün 66-56 milyon yıl önce Paleosen çağda yaşadığına inanılıyor. Bu dönemde dinozorlar kaybolmuş ve büyük deniz sürüngenleri günümüzden çok daha sıcak olan güney yarım küre sularından silinmişti. Bu durum penguenlerin hızlıca muazzam boyutlara ulaşmasına yol açtı.

Dev penguen fosili kemiği
Keşfedilen antik kemik imparator penguen kemiği ile karşılaştırılıyor

Bilim için yeni bir buluş olan bu dev penguenin varlığına dair daha önce bazı belirsiz işaretlere rastlanmıştı. Fosiller küçük Waipara kasabasında bulundu. Tek bir nehrin yeşillik ve kayalıklarla kesiştiği Waipara'da daha önce beş antik penguen türünün fosili çıkarılmıştı. Ancak hiçbiri bu kadar ağır ve büyük olmadı.

Ayakları yüzücü olduğunu gösteriyor

Araştırmacılara göre penguenin bacak kemikleri ayaklarının yüzmede modern penguenlere göre daha büyük rol oynadığını gösteriyor. Dev penguenlerin neden milyonlarca yıl önce okyanusları terk ettikleri hala bilinmiyor. Ancak teoriler arasında folk balıkları ve dişli balinalar gibi büyük deniz avcılarından kaçmış olabilecekleri var.

Dev penguen fosili kemiği
Boyutları ortalama bir insana yakındı

Bu yeni türler 2000 yılında Antarktika'daki Cross Valley'de iskeletinin bir kısmına rastlanan tarih öncesi Crossvallia unienwillia dev penguenlerine benzetiliyor. İkinci dev penguen fosiline rastlanmasıyla bilim adamları artık bu hayvanların var olduğundan emin. Keşif, evrimsel süreçlerinin başlarında çok daha büyük olduklarını gösteriyor.

Yeni Zelanda ve Antarktika'da bunun gibi yakın ilişkili türlerin ortaya çıkarılması bir zamanlar Dünya topraklarının tek parça olduğuna işaret eden Kıtaların Kayma Teorisi ile açıklanıyor. Crossvallia türleri hayattayken Yeni Zelanda ve Antarktika bugünden çok farklı yerlerdi. Antarktika ormanlıktı ve iki bölgenin de iklimleri sıcaktı.