Enerji İçeceklerinin Hamile Kadınlara Zararları

Enerji içecekleri, hamile kadınlar ve doğmamış bebekleri üzerinde olumsuz etkileri olabilecek yüksek düzeyde kafein ve şeker içerir.

Enerji içeceği içmenin zararları / Özellikle hamileler dikkat etmeli

Enerji içeceği içmenin zararları üstüne bir yazı hazırladık. Enerji içecekleri agresif pazarlama stratejileriyle desteklenen sözde faydaları nedeniyle tüm dünyadaki insanlar tarafından tüketilmektedir. Enerji içeceklerinin sağlığa yararlı olduğu konusu değişkenlik göstermekte. Genellikle egzersiz performansının yükseltilmesi, zihinsel odaklanmanın artırılması ve uyanık kalma gibi iddialar üzerinde duruluyor.

Peki, hamileler enerji içecekleri içebilir mi? Cevap hayır. Halihazırda çoğu enerji içeceği şirketi gönüllü olarak kullandıkları etiketlerle hamile ve emziren kadınların enerji içeceği tüketmelerini engellemeye çalışır.

Enerji içeceği içmenin zararları

Hamileyken uterusunuzda (rahim) plasenta büyür ve bebeğe göbek kordonu boyunca yiyecek ve oksijen sağlar. Yediğiniz yiyeceklerin içindeki besin maddeleri, enerji içeceklerinde bulunanlar da dahil olmak üzere bebeğinize ulaşır. Araştırmacılar, enerji içeceklerindeki maddelerin insanlar üzerindeki etkilerinden emin değiller ve farklı enerji içecekleri farklı içerik karışımları içerdiğinden, enerji içeceklerinin test edilmesi de zorlaşmış oluyor.

Bazı hayvan çalışmaları, düzenli olarak enerji içeceği verilenlerde negatif bir ilişkiye rastlamıştır. Hamile farelere, hamilelik süresince günlük az miktarda enerji içeceği verildiğinde, yenidoğan farelerde oksidatif stres, doku yaralanması ve davranışsal değişiklikler (anksiyete dahil) oluştuğu bulunmuştur. Araştırmacılar, "Hamilelik ve emzirme döneminde enerji içeceklerinin (ED'lerin) tüketilmesinin yenidoğanlar üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu ve dikkat çeken önemli bir sağlık sorunu olarak görülmesi gerektiği" sonucuna vardılar.

Bu çalışmanın sonuçları, hamilelik sırasında enerji içeceklerinin içilmesinden kaçınmanın herkes için geçerli olan bir öneri olduğunu göstermektedir. Aslında, enerji içecekleri üzerindeki etiketler "Çocuklar, kafeine duyarlı insanlar, hamile kadınlar veya emziren kadınlar için tavsiye edilmez" uyarıları içerir.

Fetal Tıp Merkezi'nden diyetisyen Emily Mitchell: "Hamilelik sırasında, yüksek miktarda kafein içerdiklerinden ve hamile kadınlar için önerilmeyen diğer içerikleri de barındırdıklarından enerji içeceklerini tüketmek doğru değildir. Enerji içecekleri gıda takviyeleri kategorisine girdikleri için FDA tarafından da düzenlenmiyor. Dolayısıyla etiketlerinde listelenmeyen bileşenleri de içerebiliyorlar. " diyor.

Bu ifadeyi daha da ispatlamak için, Amerikan Diyetetik Beslenme Akademisi'nin, "Bir enerji içeceği, enerjide kısa süreli bir artış sağlamak için bir tür yasal uyarıcı ve / veya vitamin içeren herhangi bir içecektir. İçecekler önemli miktarda ve çeşitli miktarlarda şeker ve kafein, ayrıca taurin, karnitin, inositol, ginkgo ve deve dikeni içerebilir. Bunların çoğu, hamile kadınlar için güvenlik yönüyle araştırılmamıştır. Hamilelik sırasında enerji içeceğinden kaçınılması tavsiye edilir."

Genel sağlığa etkileri

Sayısız araştırma, şekerle tatlandırılmış enerji içecekleri içen insanlarda farklı akut kardiyovasküler tepkileri test etmiştir. Bu çalışmaların sonuçları, enerji içeceğinin içeriğine ve kullanılan ölçüm araçlarının türüne bağlı olarak değişmektedir. Bazı araştırmalar, sistolik kan basıncında artışın yanı sıra, artan kalp atışına dikkat çekmiştir. Buna rağmen, hiçbir test hamile kadınlar üzerinde yapılmamıştır. Fakat enerji içeceği tüketimi sonrası görülen bu potansiyel belirtilere bakılırsa, hamilelik sırasında enerji içeceği içmekten kaçınmak akıllıca olacaktır.

Enerji içeceklerinin içindeki maddeler

Enerji içeceklerinde bulunan içerikler üreticiye göre değişiyor. Birçok enerji içeceği, bir 'enerji fırtınası' yaratan bileşenler karışımı içerir. Bu uyuşmazlıklar, hangi bileşenlerin olumsuz belirtilere neden olabileceğini bulmayı zorlaştırıyor. Hamile kadınlar için enerji içeceklerindeki ana sorunlardan biri her zaman kolayca belirlenemeyen kafein miktarlarıdır. Ulusal İçecek Birliği'ne (National Beverage Association) göre, "Önde gelen enerji içecekleri, toplam kafein miktarını kutu / şişe bazında gönüllü olarak açıklıyorlar, ancak zorunda değiller." Hamilelik sırasında kafein alımınızı izlemek önemlidir. Eğer bu mümkün değilse tüketmemeyi tercih edin.

Kafein

Kafein, enerji içeceklerinin ana bileşenlerinden biridir ve sempatik sinir sistemini harekete geçirdiği bilinmektedir. Kafein doz aşımı, nöbetlere, psikoza ve kardiyak aritmilere neden olabilir. Çok fazla kafein kan basıncını ve kalp atış hızını artırabilir. Sinir sistemini etkiler ve öfke, sinir ve uykusuzluğa neden olabilir. Gebelikte kafein kullanımının etkileri kesin değildir, bu nedenle sınırlandırmak en iyisi. Hamile kadınların hamilelik sırasında kafeinlerini 300 gr'lık bir bardak kahvenin içindeki miktar olan 200 mg veya daha azı ile sınırlamaları öneriliyor.

Besleyici olmayan tatlandırıcılar

Bazı enerji içecekleri besleyici olmayan tatlandırıcılar içerir. Besleyici olmayan tatlandırıcılar, sofra şekeri gibi besleyici tatlandırıcılara sıfır veya düşük kalorili alternatiflerdir. Kalori ve şeker eklemeden tatlılık katmaya yardımcı olurlar. Şekerden çok daha tatlı olduklarından, tatlılık yaratmak için küçük miktarların eklenmesi yeterlidir. Gıda ve İlaç İdaresi (The Food and Drug Administration) aşağıdaki besleyici olmayan tatlandırıcıların kullanımını onaylamıştır: asesülfam-K, aspartam, neotam, sakarin, sukraloz ve stevia. Bunların hamile kadınlardaki etkileri araştırılmadığından kaçınılması önerilir.

Şeker

Tatlandırıcılara sahip olmayan enerji içecekleri doğrudan şeker içerir. Çok fazla şeker, sağlıksız aşırı kalori alımına, bu da aşırı kiloya neden olur. Ek olarak, gebelik diyabeti yapan kadınlar için problemli olabilir çünkü kan şekerinde büyük dalgalanmaları önlemek için karbonhidrat alımlarını izlemeleri ve basit şekerleri sınırlamaları gerekir.

Taurine

Bazı enerji içecekleri, hayvansal gıdalarda doğal olarak bulunan, nörolojik gelişimi destekleyen ve kandaki su ve mineral miktarlarını düzenleyen, esansiyel sülfürlü taurin amino asitini içerir. Yeni bebeklerin beyni ve retinası doğumda tam olarak gelişmediğinden ve taurin yoksunluğunun etkilerine karşı savunmasız olabileceğinden bebeklerin ek gıdaları taurin ile desteklenir. Taurinin hamilelik sırasında, enerji içecekleri ile birleştiği zamanki etkileri hakkında çok az şey biliniyor. Bu nedenle hamilelik sırasında bundan kaçınmanız önerilir.

Ginseng

Genellikle Latince adı Panax ginseng olarak adlandırılan Ginseng, 2.000 yıldan fazla bir süredir kullanılmış olan Asya kökenli bir bitkisel takviyedir. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre, "Uzun vadeli güvenliğine ilişkin birçok soru var ve uzmanlara göre bebekler, çocuklar, hamile veya emziren kadınlar tarafından kullanılması önerilmiyor." Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi hamilelikte kullanımı önermemektedir. Bunun nedeni uzun vadeli etkilerini inceleyen çok az sayıda kaliteli araştırma olmasıdır.

Ek olarak, ginsengin en sık görülen yan etkileri baş ağrısı, uykusuzluk ve sindirim semptomlarıdır. Son olarak, kan şekeri ve kan basıncını etkileyebilir, bu nedenle gebelik diyabetiniz veya yüksek tansiyonunuz varsa, ginsengden kaçınmalısınız.

Glukuronolakton

Glukonolakton, antioksidan aktiviteye sahip doğal olarak oluşan bir polihidroksi asittir (PHA). Glukuronolaktonun, enerji metabolizması üzerindeki varsayılan etkisinden dolayı enerjiyi arttırdığı söylenir, ancak enerji seviyelerini etkileyip etkilemediği şüphelidir. Hamilelikte kaçınılmalıdır.

Guarana

Guarana, doğal olarak bitkiden alınan bir diğer kafein kaynağıdır. Genellikle atletik performansı ve konsantrasyonu arttırma potansiyeli nedeniyle enerji içeceklerine eklenir. Hamile kadınların kafein alımını izlemesi gerektiğinden, kafein ve guarana içeren enerji içeceklerinden uzak durulmalıdır.

Gingko Biloba

Bu bitki, gingko ağacının yapraklarından gelir ve Çin'de yüzyıllardır kullanılmaktadır. Belleği geliştirebileceğine inanılıyor. Ancak, hamilelik üstüne araştırma yapılmadığı ve gastrointestinal rahatsızlığa, baş ağrısına, baş dönmesine, çarpıntıya, kabızlığa ve alerjik cilt reaksiyonlarına neden olduğundan, bu üründen uzak durmak akıllıca olacaktır.

L-Karnitin

L-karnitin, lisin ve metiyoninden türetilir. Genellikle kas glikojeninin korunmasına yardımcı olabileceği teorisine dayanarak atletik performansı iyileştirmek için enerji içeceklerine eklenir. Ancak, Linus Pauling Enstitüsü'ne göre, çoğu çalışma fiziksel performansı etkilemediğini gösterdi. Hayvansal ürünlerde doğal olarak bulunuyor. Günde 5 gramdan fazla tüketilmemeli. İshal ve balık kokusu sendromu (Trimethylaminuria) dışında herhangi bir yan etkisi yok.

Yohimbe

Genellikle kilo verme ürünlerinde kullanılan Yohimbe, uykusuzluk, duygudurum bozukluğu, sinirlilik ve endişe ile ilişkilendirilmiştir. Hamileler üzerinde çalışılmamıştır ve kaçınılması gerekir. Şimdi enerji içeceği içmenin zararları yazımızın en önemli bölümü B vitaminlerine geldik.

B vitaminleri

B vitaminleri, karbonhidrat, yağ ve proteinin metabolizmasında rol oynar ve vücudumuzun kullandığı bir enerji türü olan makro besinlerdeki enerjiyi, adenozin trifosfata (ATP) dönüştürerek enerjiyi arttırmaya yardımcı olur. Enerji içeceklerinde B vitaminleri ile ilgili problem iki yönlüdür; 1) Enerji içeceklerinde bulunan vitamin ve diğer katkı maddelerinin seviyeleri genellikle önerilen günlük alımları aşar. 2) Yüksek performansa yönelik pek fazla araştırma yapılmamıştır.

B vitaminleri suda çözünebilir ve fazla miktarda alınması genellikle problem değildir, çünkü idrarla fazla miktarlar atılır, ancak yüksek dozda B vitaminlerinin olumsuz etkileri belirtilmiştir:

  • B3 Niasin – kızarmalara (yanma, kaşıntı, yüzdeki kızarıklık, kollar ve göğüste) ve kalp atışının artmasına neden olabilir.
  • B6 Piridoksin – çok yüksek dozlarda uzun süreli takviye duyusal nöropati ile sonuçlanabilir ve yaşlı erişkinlerde kalça kırığı riskini artırabilir.

Ortak bir içerik yok

Tüm enerji içecekleri denk üretilmiyor ve aynı içerikleri içermiyor. Bu da enerji içeceklerinin etkilerinin anlaşılmasını zorlaştırıyor. Örneğin normal bir Redbull kafein, taurin, şeker ve b vitaminleri içerirken, Canavar şunları içerir: ginseng, karnitin, glukoz, kafein, guarana, inositol, glukuronolakton ve maltodekstrin.

Üreticiye göre değişiklik gösteren bileşen karışımlarının ve kutu başına sağlanan oranların etkilerini bilmek imkansızdır. Ve bitkisel karışımlar gibi takviyeler Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi tarafından düzenlenmediğinden, bu karışım ve içerik kombinasyonlarının anne veya fetüse neler yapabileceği açık değil.

Emziren kadınlar içebilir mi?

Özellikle bebeklik döneminin başlarında emziren birçok kadın uyuşuk hissetmelerine neden olan bozuk uyku durumları yaşamaktadır. Enerji içeceği tüketmek, enerjiyi ve uyanıklığı artırmak için makul görünse de, enerji içeceklerinde yer alan kafein anne sütüne geçebilir. Bazı bebekler kafeine karşı hassas olabilir ve anne sütündeki kafeine maruz kaldıklarında sinirlilik ve uyku bozuklukları artar.

Ek olarak, enerji içeceği tüketen emziren kadınlar, bilimsel değerlendirmeden geçmemiş bitkisel içerikleri de tüketiyor olabilir. O nedenle gerekliliğini tartışmak ve mümkünse doktorunuzla etiketleri incelemek önemlidir, çünkü eğer doğum öncesi vitaminleri kullanıyorsanız, vitamin toksisitesine daha duyarlı olursunuz.

Enerji içecekleri ve sporcu içecekleri

Genellikle marketlerde ve marketlerde spor içeceklerinin yanında enerji içecekleri bulunur. Enerji içeceklerini spor içecekleriyle karıştırmamak önemli. Hidrasyon ve elektrolit dengesini desteklemek için yapılan spor içecekleri kafein içermez. Enerji içecekleri ise kafein içerir ve çok fazla kafein idrar çıkışında artışa neden olabilir, bu da dehidrasyonu daha da kötüleştirebilir. Satın almadan önce tüm içeceklerin etiketlerini okumak her zaman önemlidir.

Enerji içecekleri çeşitli nedenlerle tüm dünyada tüketilir, ancak hamileyseniz bunlardan kaçınmalısınız. Madde karışımları değişkendir ve hamile kadınlar üstünde yeterince araştırma yapılmamıştır. Enerji içeceklerinin anne veya hamile bebek üzerindeki etkilerini belirleyemediğimiz için, onlardan tamamen uzak durmak en iyisidir. Bir ürün hakkında şüpheniz olduğunda, doktorunuza danışın.

Enerji İçeceklerinin Hamile Kadınlar Üstündeki Olası Etkileri

Düşük yapma riskinde artış: Hamilelik sırasında yüksek düzeyde kafein tüketmek, düşük riskiyle ilişkilendirilmiştir. Düşük yapma riskinde artış. Enerji içecekleri diğer içeceklerden çok daha yüksek düzeyde kafein içerir ve bu nedenle düşük riskini artırabilir.

Fetal büyüme üzerinde olumsuz etki: Hamilelik sırasında yüksek düzeyde kafein alımı, fetal büyümenin yavaşlaması ve düşük doğum ağırlığı ile de ilişkilendirilmiştir.

Daha yüksek erken doğum riski: Çalışmalar, hamilelik sırasında yüksek miktarda kafein tüketmenin erken doğum ve doğum riskini artırabileceğini öne sürmüştür.

Besin emilimine müdahale: Enerji içecekleri yüksek düzeyde şeker içerebilir, bu da hamilelik sırasında önemli besinlerin emilimini engelleyebilir ve potansiyel olarak gebelik diyabeti gibi komplikasyonlara yol açabilir.

Anne sağlığı üzerinde olumsuz etkiler: Aşırı miktarda kafein ve şeker tüketmek, hamile kadınlar için hipertansiyon ve gestasyonel diyabet riskinin artması gibi olumsuz sağlık sonuçlarına yol açabilir.