Topraksız Uzay Besini Solein: Havanın Yiyeceğe Dönüşmesi

Girişimcilik şirketi Solar Foods, NASA'nın bir konseptine dayanarak oluşturduğu yeni protein tozu ile Dünya'daki tüm kaynaklarımızı tükettiğimiz o kötü güne hazırlanıyor.

topraksız uzay besini solein

Hava besin haline getirildi. Birleşmiş Milletler'den gelen son raporlar iklim değişikliğinin yiyecek stoklarımızı daraltmaya başladığını gösteriyor. Ekstrem hava koşulları nedeniyle oluşan kuraklıklar ve seller ve bizzat yaptığımız yıkımlar yakında insanoğlunun kendi kendini beslemesini engelleyecek. Rapora göre topraklarımızı oluşum hızından 10 ila 100 kat daha yüksek hızda kaybediyoruz. Görünüşe bakılırsa Finlandiya'dan bir şirket topraksız besin üretmenin bir yoluna bularak bu soruna çözüm sunuyor.

Havadan yiyecek yapmak: Topraksız besin Solein

Girişimcilik şirketi Solar Foods, NASA'nın bir konseptine dayanarak oluşturduğu yeni protein tozu ile Dünya'daki tüm kaynaklarımızı tükettiğimiz o kötü güne hazırlanıyor. CNN'e göre, şirket karbon yakalama teknolojisini kullanarak atmosferden karbondioksit çekiyor, ardından CO2'ye su, besin, vitamin ve elektrik ekleyerek biradan farklı olmayan bir fermantasyon işlemini tetikliyor. Nihai sonuç Solein olarak bilinen beyaz, tozlu, yüksek proteinli bir madde oluyor.

Topraksız uzay besini Solein
Çiftlik hayvancılığı dünya kaynaklarımızı yok ediyor ve yakında buna bir çözüm bulmamız gerekecek

Solein, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz geleceğin yemeklerine benziyor. Bir çeşit unu andırıyor ve tıpkı un gibi diğer yiyeceklere dönüştürülebiliyor. Çiğ protein tozu yeme fikrinin çekici gelmemesi durumunda, bir gıdanın tadını değiştirmeden içindeki proteini artırmak için de kullanılabiliyor.

Solar Foods, Solein'in "en çevre dostu gıda" olduğunu iddia ediyor ve bu iddiada haklı olabilir. Solein kelimenin tam anlamıyla havadan elde edildiğinden, doğal kaynakları tüketmiyor. Karbon-nötr süreç havaya CO2 salmıyor aksine gazı atmosferden uzaklaştırıyor. Ayrıca tarımla aynı sınırlamalara sahip değil ve et endüstrisi gibi çevre için problem teşkil etmiyor. Bazı mahsuller sadece belirli ortamlarda yetişebilirken, hava her yerde var. Solar Foods CEO'su Pasi Vainikka'ya göre Solein "gıda üretimini topraktan ayırmamızı" sağlayacak.

Bu uzay yemeğinin geleceği nedir?

Solein soluduğumuz havadan yapılan bir besin olduğundan insanlığın geleceği için esneklik sağlıyor. Toprak ve su gibi kaynaklar azaldığında Solein sayesinde hala yiyeceğimiz olabilir. Dünyayı ya da topraklarımızı tamamen terk etmek zorunda kaldığımızda Solein uzayda bizi besleyecek ana yemek olabilir.

Bu fütüristik proteinin geleceği parlak görünüyor. Solar Foods 2021 yılına kadar Solein'i satmaya başlayacak. Şirket ticari üretime girebilmek için AB'den gıda lisansı başvurusunda bulundu. Şirket bu topraksız besini çevreye duyarlı bitki bazlı et alternatifi olarak görüyor. Beyond Meat and Impossible Burger gibi diğer et alternatiflerindeki proteini artırmak için de kullanmak istiyor.