Kitap okumanın yararları nesilden nesile aktarılabiliyor

kitap okumanın yararları

Kitap okumanın yararları hakkında konuşalım. Okuma, sadece eğlence için değil aynı zamanda sağlığınız için de oldukça önemli. Basılı kitapları okumak için günün bir bölümünü buna ayırmak sizi daha akıllı, daha nazik ve daha rahat bir birey yapabilir. Ve bu olumlu etkiler her yaşta hissedilir: Okuma becerilerinin henüz gelişmediği dönemde dahi, çocuklar basılı materyallere erişmekten ve düzenli olarak göz gezdirmekten yarar görebiliyorlar. Çocukların kitaplara, dergilere ve daha fazlasına erken yaşta ulaşmasını sağlamak, onları hayat boyu okur-yazar olmaya teşvik etmenin harika bir yoludur.

Kitap okumanın yararları

Zeka gelişimi

Yaşamlarının erken döneminde etkili okuma becerileri sergileyen insanlar daha zeki olarak büyümelerini sürdürürler. Bu, 2014 yılında yayınlanan ve 1.890 kümelenmiş ikizin bilişsel gelişimini ölçen bir çalışmanın bulguları olmuştur. İki ikiz aynı genleri ve ev ortamlarını paylaştığında, erken okuma becerileri hem sözel sınavlarda (kelime gibi) hem de sözel olmayan sınavlarda (akıl yürütme testleri gibi) hangi ikizin daha zeki olacağına karar veren faktör olarak ortaya çıktı. Okuma yeteneği öğrenilebilir bir şey olduğundan, araştırmacılar küçük çocuklara etkili okuma becerilerinin kazandırılmasına daha fazla önem verilmesi gerektiği sonucuna varmıştır.

Empatiyi artırmaya yardımcı olur

Kitap okumak sizi bir deha yapmaz fakat sizi kesinlikle daha iyi bir insan yapar. 2013 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, edebi kurgu okuyan insanlar, diğer insanlardaki duyguları algılayarak, bunlarla ilgili daha kolay sonuçlara ulaşabiliyor. Bu etkinin muhtemelen bu tür kitapların yazılmasıyla bir ilgisi var: Büyük edebiyat yapıtları, okuyucuları kendilerinin dışına çıkmaya ve okudukları karakterlerle empati kurmaya zorlar.

Stresi azaltabilir

Uzun bir günün sonunda stresli hissediyor musunuz? Bir kitabın sayfalarında dolaşmak, rahatlamak için iyi bir yoldur. 2009 yılında yapılan bir çalışma, sadece 30 dakikalık bir okumanın 30 dakikalık yoga yapmaya benzer stresi azaltıcı etkilere sahip olduğunu buldu. Sitemizde de okumanın depresyonla olan ilişkisini anlatan bir yazı hazırlamıştık.

Beyninizi değiştirir

Bir kitabı bıraktıktan sonra bile, okumanın etkileri beyninizde devam eder. Bir 2013 yılı araştırması, insanlar kurguyu güçlü bir anlatı ve olaylar dizisi ile okuduklarında, beyinlerinin saatlerce hatta günler sonra bile farklı davranmaya devam ettiğini keşfetti. Okuyucuların beyinleri, sol temporal kortekste (çabuk kavramadan sorumlu bölge) okumayı bıraktıktan birkaç saat sonra bile daha fazla bağlantının inşa edildiğini göstermektedir. Bu, okumanın zihni eğitebileceğini ve sinirsel işlevi, kas hafızasına benzer bir süreçle artırabileceğini göstermektedir.

Telefonunuzu gece ortadan kaldırmak için bir bahane

Gün boyu kitap okumak için fazla meşgulseniz yatma vakti rutininizin bir parçası olarak iyi bir kitap eşliğinde kolaylıkla uyuyabilirsiniz. Yatmadan önce fiziksel bir kitap okumak, telefonunuzda gezinmek yerine harika bir alternatiftir; çoğumuz bu yanlışı yapıyoruz. Araştırmalar, gece akıllı telefon kullanımının insanların uykuya dalmasını zorlaştırdığını ve uyku kalitesinde genel bir düşüşe yol açtığını göstermiştir. Bazı uzmanlar, kitap okumanın diğer taraftan rahatlatıcı bir etki yaratabileceğini ve yatma vakti aktivitesi olarak kullanılabileceğini söylüyor.

Aile bağlarını güçlendirir

Okuma, yalnız yapılan bir etkinlik olmak zorunda değildir. Ebeveynler çocuklarına yüksek sesle kitap okuduklarında, okumanın yararlarını onlara aktarabilir ve çocuklarıyla anlamlı etkileşimler yaşayabilirler. Okumanın çocuklar üzerindeki olumlu etkilerini ortaya çıkarmak için ebeveynler fiziksel ve resimli kitaplara bağlı kalmalıdır. Son zamanlarda yapılan bir çalışmada, basılı kitapların, tablet ve e-kitapların aksine, ebeveyn ve çocuklar arasındaki en derin bağlantıları açığa çıkarabileceğini bulunmuştur.